Stresi mund të çojë në humbjen e dhëmbitAkademia Amerikane e Periodontology Shkencëtarët (Akademia Amerikane e Periodontology) rishikuar studimet mbi marrëdhëniet në mes të shtetit psikologjike të personit dhe të sëmundjes periodontale.
Një total prej 14 shënimeve janë konsideruar studimet e publikuara në mes të 1990 dhe 2006.

Ajo u gjet se 57% e rezultateve të kërkimit konfirmuar praninë e një marrëdhënie të drejtpërdrejtë midis zhvillimit të sëmundjes periodontale dhe faktorët psikologjik (ankthit të lartë, depresioni, një ndjenjë të fortë të vetmisë, si stresi kronik).

"Kështu, pacientët të cilët shmangen situata të vështira mund të jenë më pak të prirur për sëmundje periodontale," - tha kreu studim Diana Peruzzi.Hulumtuesit hypothesized se marrëdhënia midis faktorëve psikologjikë dhe sëmundjes periodontale është shkaktuar nga veprimi i hormoneve të stresit - kortizolit. Sipas studimeve, nivelet e larta te kortizolit mund të kontribuojë për të dëmtuar mishrat dhe nofullën, që është karakteristikë e sëmundjes periodontale.

Përveç kësaj, një lojë roli mund të ndryshojë zakonet e një personi i cili është duke përjetuar stres të rëndë. "Në këtë situatë, njerëzit paguajnë më pak vëmendje për higjienën orale dhe rritjen e konsumit të alkoolit, nikotinën dhe drogë", - tha presidenti i Akademisë Amerikane të Periodontology Preston Miller.

Periodontale - një kompleks i indeve që rrethojnë dhëmbin dhe duke siguruar fiksimin e saj në eshtra nofulla.


Sëmundja më e zakonshme periodontale janë malcim nullesh, periodontitis dhe sëmundjes periodontale. Shenjat tipike të sëmundjes periodontale - gjakderdhje mishrat, fryma e keqe, rënia e dhëmbëve deri humbjes së tyre.

Diskutoni komuniteteve:

  • Stomatologji
  • Stres