Fëmijë i trembur dhe i shqetësuar


 • A është gjithmonë drojë - mungesa?
 • Kujdes ose drojë?
 • Si për të rritur një fëmijë i strukur?
 • Si për të përgatitur atë në shkollë?


  A është gjithmonë drojë - mungesa?

  Së pari, prindërit duhet të kihet parasysh se natyra e ka krijuar çdo person është unik dhe çdo fëmijë nga lindja ka avantazhet dhe disavantazhet e veta, të cilat janë reciprokisht të kompensuar njeri-tjetrin. Nuk ka është një fëmijë krejtësisht pozitive ideale dhe vetëm përmban disa gabime.

  Përveç kësaj, të njëjtën cilësi në disa situata mund të konsiderohet si përparësi, dhe në situata të tjera - si një pengesë. Drojë edhe në situata të caktuara mund të konsiderohet si modesti dhe edukatë.

  Për më tepër, fëmijët e turpshëm kanë avantazhet peshë: kreativitet të madh, vëzhgimin, kujdes, ndjenjën e lartë të përgjegjësisë. Prindërit duhet për të ndihmuar ata të zbulojnë talentet e tyre. Dhe mos zili prindërit brats, ata kanë, problemet e tyre në mënyrë të barabartë serioze me fëmijët.


  Kujdes ose drojë?

  Drojë, ankthi, drojë, pavendosmëri - të gjitha këto tipare të personalitetit janë të përcaktuara nga një tipar të përbashkët të temperamentit - përmbajtje dhe në shumicën e rasteve kanë të bëjnë me vetëbesim të ulët.

  Fëmijë të përmbajtur tregojnë temperamentin e tyre nga dita e parë pas lindjes në përgjigje të gjitha të reja me kujdes dhe pavendosmërisë.


  Këta fëmijë kanë tendencë të tërhiqen ose të merrni inatosur kur kanë të bëjnë me fenomene të panjohura, frikë nga të huajt, për të kërkuar strehim në nënën. Sipas studimeve, rreth 20% e fëmijëve të shëndetshëm qef me lehtësi nga një mjedis të panjohur dhe pastaj të vështira për t'u qetësuar. Shumica e tyre bëhen përfundimisht turpshëm, fëmijë të kujdesshëm.

  Formimi i ankthit të lartë dhe drojë, përveç duke pasur parasysh natyrën e temperamentit mund të ndikojnë faktorë të tillë si:

 • herët dhe ndarje në mënyrë të dhimbshme nga nëna e tij që shkakton ndjeshmëri e tepruar dhe fëmijën në varësi të gjendjes emocionale të tjerëve njerëz të cilët, nga ana tjetër, krijon në drojë e tij dhe të pasigurisë;
 • ashpërsi dhe integritetit prindërit e tepruar, manifestime varur të vëmendjes dhe dashuri pritjet sa justifikuara e të atit dhe nënës;
 • Kërkesat e tepërta dhe pritjet në lidhje me fëmijën, të cilat janë shpesh shkaku i problemeve të tij në të mëtejshëm, jetën e të rriturve.

 • Si për të rritur një fëmijë i strukur?

  Prindërit janë shumë të rëndësishme për të edukuar fëmijën e trembur për të mos ndikojë drojë e tij, por më tepër të qetë atë.
  Grow juaj pak reclusive dhe nervoz apo i qetë dhe i vëmendshëm, në masë të madhe varet nga ju. Një nga komponentët kryesore të punës përmirësuese me ankth dhe fëmijët i pasigurt në vetvete - në rritje vetë për veten e tyre.

  Ndiqni këto rregulla kur edukuar fëmijën tuaj:

  1. "infektojnë" besimin e tij në veten e tij.
  Mos e krahasoni fëmijën me fëmijët e tjerë dhe nuk Highlight dështimet. Në vend të kësaj, të përpiqen për të vini re të gjitha arritjet e tij më të vogël dhe falënderim për sukses. Faqja është detyra juaj - për të besuar një fëmijë aq shumë dhe bindshëm për fëmijë dhe ju besohet "infektuar" besimin tuaj. Atëherë ai do të bëhet njeri i sigurt në vetvete. Ajo është e njohur, për të arritur diçka në jetë, ju mund vetëm të besuarit në veten e tyre.

  2. A nuk nxitojnë fëmijën.
  Le të marrë të përdoret për herë të ri. Shy, fëmijë i turpshëm ka nevojë për disa kohë për të marrë njohur, shikojnë, kuptuar ligjet në fuqi në situatën e re, nëse shoqërinë e moshatarëve, një mësues i ri, apartament i ri.

  Vetëm duke u siguruar se ajo nuk është në rrezik aty, ai do të zë vend. Nëse ju kërkoni atij një pyetje, le të nevojshme për të përgatitur kohën përgjigje; nuk përpiqet për të përsëritur pyetjen dy herë ose edhe tri herë. Përndryshe, fëmija do të përgjigjet shpejt, pasi që çdo përsëritje do të shihet si një shtysë të re.

  3. Mos e detyroni fëmijën që të "jetë i guximshëm".
  Lutjet e tua dhe simbol nuk do të funksionojë. Fëmija Ankthi paarsyeshme në natyrë, sepse fëmijës shtatë vite që jetojnë në një botë të ndjenjave dhe imazheve në vend se kuptim të përbashkët. Për të thonë se "nuk ka asgjë të gabuar" është e pakuptimtë. Ju duhet të jepni fëmijën tuaj të ndjehen të sigurt.

  Dhe çfarë më mirë drives nga frika se mirësia nënës, intimitet nënës?

  4. A nuk e ngre zërin.
  Asnjë fëmijë janë të pranishëm, ose, veçanërisht në fëmijët.

  5. Set kontakt sy.
  Nëse një fëmijë i rritur kthehet në ankth, ai duhet të vendosë kontaktin me sy, ajo frymëzon besim në një fëmijë.

  6. Rritja e kërkesave të rrezikshme.
  Kërkesat e tepërta dhe ashpërsi ndaj fëmijëve me organizatën mendore të sofistikuar të çon në efektin e kundërt. Fëmija duhet të mendojnë se ajo është marrë dhe vlerësuar pa marrë parasysh sjelljen e tij dhe suksesin.

  7. Ndihmë atë të bëhen më të sigurt.
  Mundohuni të krijoni një situatë të fëmijës, ku ai ishte në gjendje për të të treguar talentin dhe dinjitetin e tyre për të fituar besimin dhe të fitojnë respektin e kolegëve të tyre.

  Për shembull, ju mund të organizoni pushimet për fëmijët në shtëpi dhe t'i ftojë ata të shokët e klasës fëmijën apo të organizoni me outings miq fëmijëve, hiking. Këtu, në një ambient të rehatshëm ku afër mom dhe baba, fëmijë i trembur do të ndjehen më të sigurt dhe kjo do t'i japë atij mundësi për të ndryshuar mendimin e miqve të tij.

  8. Shpesh vlerësojë atë.
  Fëmijët shqetësuar janë shumë të ndjeshme ndaj frytet e aktiviteteve të tyre. Në të njëjtën kohë ajo është shumë e vështirë për të vlerësuar rezultatet e më të madhe të punës së tyre, ata nuk janë në gjendje për të vendosur drejtë ose të gabuar ata kanë bërë asgjë, dhe presin këtë vlerësim të rritur.

  Ratings negative të rriturit të rëndësishme të ketë një ndikim të fortë traumatike në psikikë e këtyre fëmijëve plagë.


  Si për të përgatitur atë në shkollë?

  Nëse prindërit mund të konsiderojnë këtë pikë të rëndësishme dhe nuk fajësojnë fëmijët e tyre për ndonjë gabim, atëherë bashkohen shkollë në mënyrë dramatike e komplikon situatën. Numri verbale dhe vlerësimet neverbalizovanyh rrit në mënyrë dramatike, dhe jo gjithmonë, këto vlerësime janë pozitive.

  Ajo duhet të thuhet për rolin parësor të mësuesit për një grader e parë, si ajo është për fëmijën ai më i rëndësishëm dhe ende figura më traumatik - ishte mësues shkon vlerësim negativ. Prandaj, në rast nevoje mund të rekomandojë prindërit të shkojnë në shkollë dhe të bisedoni me mësuesin.

  Siç e dini, për të përmirësuar gjendjen e fëmijës në shkollën fillore mund të jetë një ndryshim i thjeshtë i qëndrimit ndaj tij mësues.

  Mos kini frikë se fëmija vidhorodzhuyuchy nga përvojat negative dhe duke e bërë atë ambient të rehatshëm për zhvillimin, ju rritet "serë" njeri, përshtatur plotësisht me realitetin e ashpër. Sigurisht, rritja e kujdesit është e dëmshme, por duhet jo "dorë zëvendësues" në çdo hap, dhe për të krijuar kushtet për pavarësi dhe vetë-besimit.

  Prindërit të rëndësishme për t'i dhënë fëmijës tuaj një liri, mundësi për të marrë vendime dhe zgjidhur problemet. Por është po aq e rëndësishme të mos e lënë atë vetëm me vështirësitë në të cilat ai nuk është gati ende.

  Mos harroni, përvojën dhe dështimet në tokë, fiton përvojë dhe sukses frymëzon. Ndihmoni fëmijën tuaj të turpshëm përhapur krahët e tyre delikate.

  Informacion nga artikullin "i turpshëm dhe fëmijës të shqetësuar."