Fjalime publike që thonë dhe se si për të thënë


 • Baza themelore
 • Koha dhe Njerëzit
 • prova

 • Çelësi i të folurit të suksesshëm publik - fjalim i përgatitur me kujdes. Këtu janë disa këshilla të thjeshta për t'ju ndihmuar të bëni një deklaratë që do të mbetet gjatë në kujtesën e publikut.


  Baza themelore

  Siç e dini, të gjithë improvizim i mirë i përgatitur me kujdes paraprakisht. Performance pa përgatitje, Gjuha veçanërisht rishtar pothuajse me siguri do të jetë një fatkeqësi. Mos harroni aforizëm e Mark Twain-it: "Ne kemi nevojë për më shumë se tre javë për të përgatitur një fjalim të mirë aty për aty të shkurtër."

  Së pari, të bëjë një "kornizë" ose "skeletin" e të ardhmen e të folurit publik:

 • Identifikimi motivimin tuaj njerëz dëgjimit të folur.

  Pse ata kanë nevojë? Çfarë i dobishëm apo interesant ata të gjejnë për veten tuaj?
 • Highlight idenë kryesore e të folurit tuaj.
 • Zgjidhni subheadings ndarëse idenë tuaj në disa pjesë.
 • Identifikimi fjalë kyçe që ju të përsëritur disa herë për të paraqitur më mirë të mbani mend se çfarë ju tregoni atyre.
 • Konsideroni me kujdes planin dhe struktura e të folurit në të ardhmen. Ajo duhet të përfshijë një hyrje, pjesën kryesore dhe konkluzionet (fund)
 • Përgatitja e "skeletin", fillojnë të ndërtojnë mbi vete "muskujt".

 • Gjej shembuj të mirë "të jetës" të historisë, letërsisë, janë përdorur në procesin e kryerjes.
 • Përgatitja tabakët e nevojshme, ilustrime, grafikë për informacione vizuale të konsoliduar.


 • Vendosur në fjalën e tij kur ju shkoni në një audiencë prej disa çështje, duke kërkuar diçka të quajtur, numërimin - ajo ndihmon audiencën për të përqendruar vëmendjen e tyre mbi këtë çështje dhe do të rrisë ndjeshëm efektivitetin e perceptimit tuaj të materialit.
 • Shkruani tekstin e plotë. Kushtoj vëmendje të veçantë për fillim dhe në fund të saj.
 • Tipar është futja e audiencës për ta bërë atë përshtypje shumë të shpejtë nga ju dhe kjo duket të mbizotërojë gjatë gjithë performancës. Nëse futja bëjnë gabime, ata do të jetë e vështirë për të rregulluar. Është e rëndësishme që në fillim të interesit të të pranishmëve edhe shtënë tuaj të parë.

  Për këtë hyrje, ju mund të përdorni ndonjë shaka qesharake për të të treguar një fakt interesant apo të kujtuar një ngjarje të shquar historike, duhet të lidhje me temën e.

  Pjesa e fundit e të folurit publik përfshin përmbledhur. Në fund ju duhet të kujtojnë çështjet kryesore të ngritura në gjuhën, duhet të përsërisë të gjitha idetë kryesore. Vdalist ndërtimi fjalia e fundit, të zgjeruara e tyre emocionale, ekspresive, jo vetëm do të duartrokitje e publikut, por edhe i konverton ato në mbështetësve tuaja.


  Koha dhe Njerëzit

  Shtëpi Controller juaj - kohë. Të jetë i sigurt për të dëgjuar idetë tuaja dhe për të marrë opinionin publik vetëm mund të keni kohë të kufizuar për shkak të arsyeve psiko-fiziologjike (zakonisht jo më shumë se 15-20 minuta, pastaj vëmendja e publikut fillon të zbehet).

  Ju jeni duke pritur një të shkurtra, të qarta, të kuptueshme, bindëse dhe të përballueshme frazat. Ndiqni Chekhov: "shkurtësi - motrën e talenteve." Konsideroni temporytm fjalimin tuaj. Shkalla më e favorshme për perceptimin - rreth 100 fjalë për minutë. Kur planifikoni fjalimin duhet të marrë parasysh kohën e nevojshme për të shpenzuar për t'iu përgjigjur pyetjeve.

  Është e dëshirueshme që të dini që më parë për të cilin ju do të shërbejë: numri i audiencës, interesat e tyre, qëndrimet, atë që ajo e pret nga kryetari, i cili duhet të marrë një përgjigje nga ajo. Në varësi të këtyre parametrave të rregulluar disa pika të fjalimit të tij. Ju duhet të jetë në të njëjtin nivel kulturor të audiencës, të komunikojnë gjuhën e vet, por në këtë rast, ju mund të mbështeteni në vendosjen e kontaktit psikologjik ndërmjet folësit dhe dëgjuesit.

  Mos prek tema që shkojnë përtej të kuptuarit e audiencës.

  Kontrolloni kuptimin fjalor të "zgjuar" fjalët që ju përdorni. Find out saktësinë e shqiptimit të tyre. Gabimet e gjuhës mund të shkaktojë tallje me anë të e-mail dhe të shkatërrojë të gjithë të folurit, pa marrë parasysh sa e shkëlqyer ajo nuk ishte në përmbajtje.


  përsëris

  Kur ajo i përgatitur tezën e saj kryesor apo rekord më të mirë në kartat e vogla.
  Vendin e tyre vazhdimisht. Këto karta janë shumë të përshtatshëm për t'u përdorur gjatë kryerjes. Nëse kjo nuk është raport i dy tre orë, kjo nuk është e rekomanduar për të lexuar tekstin, mundësisht të mësuar përmendësh atë dhe të flasin nga kujtesa, vetëm herë pas here duke kërkuar në shënimet e tij.

  Thuaj atë me zë të lartë disa herë (mundësisht në pasqyrë) për të marrë të përdoret për tekstin dhe të ndjehen të mirë të gjitha detajet. Për bluarje Fraza, intonacion, shprehjeve të fytyrës punën e dëshirueshme me një magnetofon ose video kamera. Një trajnim i tillë paraprakisht do të reduktojë eksitim tuaj do të ndjehen shumë më të sigurt dhe të rritur gjasat e suksesit të të folurit publik.

  Informacion nga I.Medvedeva artikullin "Rregullat për të folur të suksesshme publike"