Pas luftës, kur nuk e le të kaluarën


 • Lufta si stres traumatik
 • Kur "nuk e le të shkojë" e kaluara
 • Ata kanë nevojë për ndihmën tonë

 • Lufta si stres traumatik

  Nisur në dhjetor 1994 operacionet ushtarake në Çeçeni kanë lënë askënd indiferent. Kjo luftë ka marrë shumë jetë. Për ata që kanë vdekur, lufta ka mbaruar. I pikëlluar deri në fund të ditëve të tij do të jetë familja dhe miqtë e të vrarëve dhe të vuajnë do të jenë ata që mbijetuan. Shkencor Termi "stres", ka hyrë kohësh gjuhën e përditshme të stresit me shkrim popullore dhe të letërsisë, në kërkim të mënyrave për të shmangur stresin si lehtësimin e stresit. Megjithatë, pak njerëz e bëjnë dallimin midis asaj që është e stresit dhe stresi, i cili është quajtur edhe traumatik, dhe në qoftë se në rastin e parë të tensionit nervnopsyhycheskoye shtet të shkaktuara nga ndikimi i stimujve të ndryshme intensive përreth mjedisit, situata të vështira, në rastin e dytë ne mund të flasim për shtet , nuk është një person që ka përjetuar diçka që shkon përtej situatat e zakonshme stresues.  Ky diferencim i llojeve të specialistëve të stresit e nevojshme, pas studimeve të shumta kanë zbuluar se duke qëndruar në situata traumatike mund të çojë përfundimisht në ndryshime të veçanta në psikikë. Por të qëndrojnë në situata traumatike - kjo është vetëm njëra anë, një nga arsyet kryesore që mund të shkaktojnë stres post-traumatik.


  Kur "nuk e le të shkojë" e kaluara

  Një tjetër, dhe aspekt po aq i rëndësishëm ka të bëjë me mënyrën se si një person i përgjigjet një ngjarje traumatike është dhe se si ai është "Proceset" përvojat, vol. dmth, një nivel i stabilitetit emocional të individit, burimet e tij personale, identitetin cilësor të mekanizmave mbrojtës psikologjike, prania ose mungesa e lidhjeve të ngushta emocionale me të tjerët, mbështetja nga ana e tyre, etj Në mesin e situatave traumatike përfshin pjesëmarrjen në veprimet ushtarake, dhuna, natyrore dhe fatkeqësitë teknologjike, etj


  Këtu ne po flasim për vetëm një lloj të ngjarjeve traumatike, të tilla si: pjesëmarrja në luftime. Në luftë, njerëzit nuk janë dhuna vetëm dëshmitar, por edhe të marrin pjesë në mënyrë aktive dhe të bëjë si një burim i përvojave traumatike. Mënyra në të cilën ajo ndikon në psikologjinë e ushtarit, i ka shërbyer gjatë si një subjekt i hulumtimit, kryesisht personelit, dhe në dekadën e fundit, këto probleme në mënyrë aktive u shqyrtuar psikologët.


  Ka ndryshuar në vitet e fundit, situata social ka mundësuar profesionistë për të ardhur për të mbërthen me studimin e efekteve negative psikologjike që rezultojnë nga prania e njeriut në situata traumatike.

  Sidomos i mprehtë këto probleme u ngrit pas katastrofës së Çernobilit, tërmetit në Armeni, fatkeqësitë e tjera industriale dhe natyrore. Dhe jashtëzakonisht të mprehta - Problemet lidhen me rehabilitimin e ushtarëve të kthyer nga lufta në Afganistan.

  Shumë shënim është ngjashmëria e Vietnamit dhe luftërave afgane. Analiza shkencore e ngjashmëritë dhe dallimet e identifikimit të papëlqyeshme në SHBA dhe në luftërat e vendeve tona - një temë të veçantë. Megjithatë, analogji jashtë çdo dyshimi. Pas kthimit ushtarët që luftuan në Vietnam, publiku amerikan është përballur me një masë të problemeve sociale, mjekësore dhe psikologjike në pjesëmarrësit e Luftës së Vietnamit.

  Shkalla e divorcit mes tyre është rreth 90%. Një e treta e të gjithë të burgosurve në burgjet e SHBA - veteranët e Vietnamit. Alkoolizmi, varësia e drogës, konfliktet profesionale dhe sociale - të gjitha format e përjashtimit të përjetuar dhe të vërejtur në mesin e atyre që e kaloi ferr i luftës. Afërsisht një e pesta e të gjithë luftuan në Vietnam vërejtur simptomat e çrregullimit të stresit post-traumatik.

  Për mbijetesë në ushtar luftarake të duhet aftësitë e mëposhtme dhe sjelljet që janë të pranuara përgjithësisht standardet për jetë të zakonshme, civile nuk mund të quhet normal. Megjithatë, modelet e sjelljes prodhuar rrënjosur aq thellë në psikologjinë, pastaj duke vazhduar për të përcaktuar sjelljen dhe jetë të qetë për shumë vite.

  Të trajnuar për të mbijetuar në kushte luftarake, të jetë nadpylnyy, ushtarët që kthehen në normale, vazhdojnë të sillen në të njëjtën mënyrë si në luftë. Njeriu me kujdes dhe maturi të shikuar çdo gjë që ndodh rreth tij, sikur ai ishte kërcënuar vazhdimisht. Përreth atë duket i parregullt dhe e çuditshme: kjo ishte mbi të gjitha, ju mund të relaksoheni, të shkojnë prapa në hobi të vjetra, të punës, familjes. Por nuk funksionon. "Plagosje Black vrimë" gjendje tjetër që quhet stres post-traumatik një nga studiuesit amerikanë - R. Pitman.

  Shumë shkurtimisht karakteristikat kryesore të kësaj gjendje janë: së pari, theksoi dy lloje kryesore të përgjigjeve personale të përvojave.

  Së pari - kjo është kur e kaluara nuk është "le të shkojë" - ". Çfarë ishte" obsesive dhe relentlessly kthye travmatyzyruyuscheho foto, mendime të vazhdueshme të Në kujtesën papritmas shfaqet tmerrshme, skena të pakëndshme të lidhura me përjeton. Çdo aluzion, çdo gjë mund të kujtojnë se çfarë ishte ajo me ju: disa pamje, erë, të kujton "ne" sikur nxjerrë nga thellësitë e "vrimë e zezë" në kujtim të fotove dhe imazhet e ngjarjeve traumatike, si vetëdije forks: ju në shtëpi, por ju jeni në frontin. Veteranët thonë se është e mjaftueshme për të dëgjuar tingujt e një helikopter fluturonte për të plagosë imazhe dhe prezantim i mbuluar përsëri vetëdijen kur njeri përsëri "prapa" dhe ri-përjetuar "një realitet" më të plagosë gjendjen e tij.

  Këto të papritura, kujtime "paftuar" mund të zgjasë nga disa sekonda dhe minuta në disa orë. Si rezultat - një njeri përsëri duke përjetuar një shumë të stresit.

  Lloji i dytë i përgjigje - një përvojë traumatike të ndërgjegjshme zëvendësohet, një njeri përpiqet të shmangë mendimet dhe kujtimet tenton të mos merrni në ato situata që mund të kujtojnë shkaku këtyre kujtimeve, duke u përpjekur të bëjë gjithçka për të mos për të thirrur ata përsëri. Ai zgjohet në një djersë e ftohtë, gulçim rëndë me rrahjen e zemrës, me muskujt e tendosura, ndjenja krejtësisht të tronditur. Nuk është një përgjigje rritur tremb - ose së shëndoshë të papritur me zë të lartë.

  Në të papritur të vogël një person bën lëvizje të shpejtë, ai mund të hedhin në terren, në qoftë se ju të dëgjoni zërin e helikopterit të ulët fluturues, ai befas kthehet dhe merr një luftimet paraqesin nëse vëreni dikë afrohet nga prapa.

  Një nga shenjat e gjendjes post-traumatik është shumë e vështirë për të mbijetuar humbjen e aftësive, në tërësi ose në pjesë, për të vendosur marrëdhënie të ngushta dhe miqësore me njerëzit e tjerë. Shumë veteranë janë ankuar se pas përjetuar ajo u bë shumë më të vështirë për të ndjehen dashuri dhe gëzim, ata rrallë shfaqen ose zhduken në të gjitha kohët e frymëzimit, ndërsa duke mbuluar ndjenjën e tyre të Popullit otedinennosti shkëputjes nga bota.

  Njeriu fillon të ndjehen yzmenennost e tij, në këto raste, psikologët flasin për shfaqjen e një tjetër "I".
  Këto ndjenja janë të vështira, ndonjëherë e pamundur që të shprehin, të kuptojnë, dhe si rezultat i tjetërsimit në rritje nga ato reale: "Unë nuk e kuptoj ata." Ka një depresioni, një person fillon të ndihen të pasigurt, e pavlefshme dhe e hodhi poshtë. Në një gjendje depresioni të stresit post-traumatik është thellësitë më të zymta të dëshpërimit, njerëzit humbasin kuptimin e ekzistencës, dhe të gjithë i shoqëruar nga lodhjes dhe apati. Në anën tjetër, agresioni, dëshira për të zgjidhur të gjitha konfliktet e jetës me anë të presionit politik, ajo nuk domosdoshmërisht të aplikuar forcën brutale fizike, ajo mund të jetë agresioni emocionale dhe verbale.

  Shpërthimet e zemërimit që shpesh Malomotyvyrovannaya dhe shpesh ndodhin nën ndikimin e alkoolit, të kthehet në sulme të ashpra e zemërim.

  Të gjitha këto simptoma të zhvilluar pas - është e rëndësishme të theksohet sërish - pas një person ka përjetuar diçka të tmerrshme, stresi traumatike, duke goditur një situatë që shkon përtej personal i tij, si dhe nga pikëpamja e shumicës së koncepteve të zakonshëm të jetës. Simptomat mund të shfaqen menjëherë pas ekspozimit ndaj situatave traumatike (përveç nëse ata janë një muaj më vonë, klinicistët vënë këtë diagnozë), por mund të ndodhë shumë vite më vonë - në këtë çrregullim të veçantë ndërlikuar post-traumatik të stresit.


  Rastet e veteranëve të Luftës së Dytë Botërore, kur sëmundja ishte dyzet vjet pas përfundimit të saj.

  Ata kanë nevojë për ndihmën tonë

  Ne mund të identifikojë tre veteranët kryesore zonave, ato që janë kthyer dhe ata që kthehen. E para - një organizatë brenda strukturave zyrtare ruse e veteranëve të shërbimit civil me legjislacionin dhe financimin përkatës, me përfshirjen e detyrueshme të psikologët profesionale, sociologët dhe personelit për të marrë pjesë në zhvillimin e kërkimit, rehabilitimin dhe programet sociale. Së dyti, dhe e lidhur ngushtë me drejtimin e parë, e cila mund të quhet prosvetytelsky-bamirëse - një organizate nëpërmjet strukturave të ndryshme sociale, të tilla si Komiteti i Nënave ushtarëve dhe shoqatat e ndryshme të veteranëve të luftës afgane, grupet për vetë ndihmë, siç janë takimet e grupit të hapura për të gjithë veteranët ku ai do të mund të marrë informacionin që i nevojitet për të folur me veteranët e tjerë të kuptojnë se problemet mund të zgjidhen, etj  Këtu roli kryesor është luajtur nga vullnetarët - njerëz të gatshëm dhe në gjendje të ofrojnë një ndihmë të tillë psikologjike. Sigurisht, ideal ndihmës - përfshirë profesionistët: mjekë, psikologë, psikoterapistëve, punëtorët socialë - njerëz të cilët janë të vetëdijshëm për çfarë problemi që ata po përballen, që mund të përcaktojë shkallën dhe cilësisë karakteristikat, dinamika e shkeljeve individuale dhe, më e rëndësishmja, kanë mjetet - Si për të ndihmuar (ideal nëse e gjithë kjo ndodh në qendra të posaçme rehabilituese.)
  Megjithatë, siç e dini, jetën tonë larg nga këto ideale dhe ju nuk mund të nënvlerësojnë rëndësinë e shoqatave joformale të veteranëve, të cilat mund të bashkohen njerëzit që duan dhe mund të japin atyre ndihmë e vërtetë dhe mbështetje.

  Dhe zona e tretë (ju mund të vendosni atë si edukativ) - një shërbim këshillues organizatë për të afërmit e veteranëve, për bashkëshortet, prinderit - brenda të cilit për të marrë këshilla profesionale se si më mirë për të ndërtuar marrëdhënie, se si të përgjigjen në mënyrë adekuate për të lindur pas disa traumave në mrekulli sjellje, hiqni stresin mendor aktual.

  Njeri Mesme veteran ka për të kuptuar se në qoftë se ai u kthye nga njeriu para, vëllai, babai, miku u bë i mbyllur ose, nervoz, gjaknxehtë, nëse mendonin se shpirti i tij u formua "plagosje e zezë vrimë", ju nuk duhet të mbështetet në faktin se Koha do të shëroj të gjithë.

  Koha vërtet shëron, por jo në këto raste. Ne duhet të përpiqemi për të krijuar besimin, atmosferë "të sigurt" psikologjike në të cilën veteran do të mund të flasin, të flasin për përvojat e tyre "dhe ka", pa frikë se ajo nuk do të kuptojnë apo dënuar. Është e rëndësishme të kujtoni që prapa nga ushtari përparme mund të mbetet për vite në robëri kujtimet dhe përvojat e tyre, është e nevojshme që të kthehet në një jetë të qetë psikologjikisht, që ai lidhi paqe me veten e tij dhe realitetit, mësuar për të falur veten time ... Dhe akoma - nuk e trajtojnë atë si aftësi të kufizuara, dhe të jetë i butë dhe mirëkuptim mik, në ato raste kur e njëjta ajo nuk do të thotë që ju duhet të përpiqen për të gjetur një mjek profesional, psikolog.  Informacion nga neni NV Tarabrin "Efektet psikologjike e luftës."