New konfirmim duke thënë se dashuria është e verbër


Gjithsesi, siç ndodh në rastin e dashurisë romantike dhe të nënave, në të cilën, siç gjendet neuroscientist Mara Dirsen i Qendrës Barcelonës rregullimit gjenomike, aktivizohet të njëjtat zona të trurit. Pjesa më interesante, megjithatë, është se të dy llojet e dashurisë "off" zonë e trurit përgjegjëse për gjykimin social dhe vlerësimin e njerëzve.

Kështu, aftësia për të kritikuar shtypur krijesë të preferuar që është e përbashkët për të dy njerëzit dhe kafshët. "Kur ne të bie në dashuri, ne kemi humbur aftësinë për të kritikuar partnerin tuaj, sepse në disa mënyra që ju mund të them se dashuria është e verbër" - tha Dirsen mori së fundmi pjesë në një seri të ligjëratave rreth dashurisë, seksit dhe shkencës, qendra të komunitetit të organizuar në Kaikse.

Një studim i kryer për shumë vite në njerëzit dhe minjtë për të studiuar trurin komplekse, zbulojnë njohuri të reja dhe të mahnitshme të sferën e dashurisë.

Ky zbulim ndihmon përgjigjem fundamental dhe në të njëjtën kohë e mistershme pyetjen: çfarë ndodh brenda nesh, kur ne të bie në dashuri, çfarë ndodh në tru, ose çfarë ne mendojmë - ose nuk ndjehen - tërheqje seksuale?

Fjalor i Akademisë Mbretërore Spanjolle përcakton dashurinë si "një ndjenjë intensive të qenieve njerëzore të cilët, bazuar në dështimin e tyre, ndjen nevojën dhe është e angazhuar për të përmbushur dhe bashkim me një tjetër qenie." Sipas Mary Dirsen dashurisë - diçka më të thjeshtë: "varësisë kimike mes dy njerëzve."


Studiues tha se në qoftë se dashuria e vërtetë është - në një farë mase - disa faktorë të përgjithshme, të tilla si tërheqje fizike, uri seksuale, ndikojnë apo angazhim të gjatë. Këto ndjenja të sjellë brenda nesh një reaksioneve kimike komplekse që prodhojnë substanca të tilla si dopamine, i cili është përgjegjës për të apelit, apo serotonin, e cila shkakton mendime obsesive.

Analiza e të dhënave dhe aspekte të aktivitetit të trurit lejohet të deklarojë se truri funksionon burrat dhe gratë në mënyrë të ndryshme kur është fjala për dashuri, dhe shkallë të ndryshme të tërheqjes seksuale është një shpjegim shkencor. "Doli se ka dallime ndërmjet sekseve, në kuptimin që njerëzit - më sexy, më konstante në oreksit të tij seksual, dhe gratë janë më të ndjeshme", - thotë Dirsen.