Matriarkat


 • Çfarë është matriarkat

 • Çfarë është matriarkat

  Figurativisht zhvillimi i shtetit ose shoqëria mund të përfaqësohet si një njeri, duke shkuar në dy këmbë, një emër që Patrikana dhe matriarkat.

  Nëse një këmbë do të bëjë hapa më të gjera sesa një person tjetër do të thahet larg nga rruga e drejtë. Dhe nëse kjo është e gjitha një qëndrim këmbë, ajo do të tjerr në një vend.

  Pra, shoqëria ose do të shkoj larg nga rrjedhat kryesore të zhvillimit njerëzor, apo edhe për të shkel në një vend, nëse plotësisht mbizotërojë matriarkat ose patriarkatin. Ideja e shtetit të së fije të padukshme meshkuj ose femra të lidhur edhe me matriarkat dhe patriarkatit.  Më të matriarkat është kuptuar si fuqi e grave mbi burrat. Në fakt, gratë me matriarkat nuk kryejnë funksionin për burrat, dhe burrat nuk janë duke bërë detyrat e shtëpisë në vend. Dallimi themelor në matriarkat nuk ishte në atëror dhe linjave të nënës, dhe fakti që njerëzit kishin për të jetuar me gruan e tij në territorin e klanit ose fisit. E gjithë kjo kohë pa lidhjet e seksit të siguruara për fëmijët lidhjet normale familjare, si rezultat, mbrojtjen dhe ndihmën dhe, e rëndësishmja, vajzat shpëtuar nga shkatërrimi në kohë e nevojë dhe uri për arsye se ata do të kishte rezultuar në territorin e gjini ose fisi luftëtarë të reja të rinj dhe të fortë.
  Në zemër të matriarkat është dashuria e nënës për fëmijët, e cila është e natyrshme në të gjitha kafshët, jo vetëm njerëzit. Një shkencëtar ka përshkruar një rast ku një tigër sulmoi viçin, që nxituan për të mbrojtur nënën e tij. Në rrethana normale, lopë kurrë nuk do të guxojnë për të sulmuar armikun e tij të vdekshme, por pastaj ajo harroi për rrezikun dhe pas një kohë të gjatë dhe të përgjakshme betejë kapsllëk brirët tigër. Jo duke i kushtuar vëmendje për plagët e tyre, gjakderdhje, ajo shkoi për të viçit dhe filloi të bëj plagët e tij. Gjatë luftës, i çmendur me nënat pikëllimin tërhequr fëmijët e tyre nga duart e nazistëve, por ka raste të njohur për të kanë bërë prindërit në mënyrë të ndjeshme.  Disa historianë kanë shprehur kategorikisht: matriarkat kurrë nuk e kishte dhe ai shpikur në dhoma të qetë historianët. Shpjegon mungesën e matriarkat që një grua mund të mbijetojë në kohët e lashta, duke u mbështetur vetëm në forcën brutale mashkullor kur natyra vetë të vënë njerëzit para faktit të mbijetesës në një botë të rrezikshme rreth tyre. Në ndikimin traditat e lashta dhe instinktet ishte aq e madhe se familja patriarkale ishte perceptuar si fenomen vetë-ekzistues. Disa besojnë se ideja e matriarkat ishte fakti vijim - fëmijët në kohët e lashta ishte jo i quajtur nga të atit të tij, dhe të nënës.

  Amazona gjithashtu matriarkat shumë popullor sollën, historiku i ekzistencës e të cilave është e diskutueshme dhe nuk ka gjasa ndonjëherë për t'u vërtetuar plotësisht.

  Por mitologji greke është shumë popullor, kështu që Amazona lëvizur në letërsi dhe kinema. Tani që lëvizja lezbike po fiton vrull ideja e tij e matriarkat përsëri bëhet relevant. Në ditët e sotme të konkludojmë Historiku i matriarkat nuk është e mundur. Pra, ndoshta ai ishte. Por ishte një fenomen shumë fushëveprimi i kufizuar.

  Informacion nga artikullin "ishte një matriarkat?".