Dashuria, pohozhaya mbi drogatOrigjina e fshehtë i ndjenjave misterioze si dashuri shkencëtarët e interesuar në çdo kohë. Dashamirët nënshtruar hulumtimit më të plotë për të përcaktuar se cilat janë ndryshimet që ndodhin në trupin e njeriut pasi humbi një shigjetë e Cupid. Vetëm kohët e fundit, shkencëtarët në Universitetin e Nju Jorkut ka gjetur se kur demonstruar fotografisë dashuria objekt pasion ato përfshijnë pjesën e trurit që është e pasur me dopamine hormoneve kënaqësi. Nën ndikimin e dopaminës është një rritje në rezistencën periferike vaskulare dhe rrit presionin e gjakut, të rritur normën e zemrës dhe prodhimit të zemrës në rritje. Ashtu si faktorët më të përforcimit të brendshëm, të analoge dopamine janë droga të tilla si amfetaminë, ekstazi dhe ephedrine.

Kokaina famëkeq pengon reuptake e dopamine.

Ajo rezulton se dashuria është e krahasueshme me të drogës dhe mund të shkaktojë eufori, një ndjenjë të qetë dhe relaksim të këndshme në komunikim me objektin e pasionit. Dopamine është aq e nevojshme për njeriun që me mungesën e saj të mund të zhvillojë një sëmundje e tmerrshme si skizofrenia, për të mos përmendur depresion sezonal dhe disponimi këqija. Në shkelje të sistemeve dopaminergjike shoqëruara edhe dyskinesia, hiperkinezi dhe agresivitet patologjike.

Në të njëjtin laborator shkencëtarët anketuar vullnetarë dhe më të vjetër që kanë jetuar në martesë për më shumë se dy dekada dhe ende pretendojnë të dashuri me gjysmën tuaj të tjera.


Së bashku me prodhimin e dopaminës në shumë prej tyre kanë qenë të përfshirë në zonat e trurit përgjegjëse për vasopressin dhe Oxytocin - hormoneve që japin një ndjenjë të angazhimit. Serotonin gjithashtu u zbulua është përgjegjëse për ndjenjat e mirëqenies dhe qetësisë.

Oxytocin promovon vend miqësor për të tjerët dhe duke i lejuar besoj fjalët e individit. Hormon ndikon jo vetëm marrëdhëniet midis njerëzve, por gjithashtu merr pjesë menjëherë pas lindjes në formimin e marrëdhënies nënë-fëmijë. Funksioni kryesor i serotoninës në trupin e njeriut - një rritje prej humor që është krijuar në lëvore cerebrale. Serotonin ndikon në stabilitetin emocional dhe sensibilitet ndaj stresit.

Nëse ky hormon është normale, një person i lehtë mund të trajtojë situata të vështira. Në anën tjetër, në qoftë se nivelet e serotonin ulur, ndonjë gjë që mund të sjellë një njeri me ekuilibër normal. Si studiues treguar, familje të fortë dhe të pasme janë ilaç i besueshëm ndonjë hassles.

Sipas Neuroscientists, hulumtuesit nga Nemori Universitetit, përmes një studimi të tillë nuk është larg kur shkencëtarët më në fund të zbuluar kimi e dashurisë dhe të shfaqet medikamente mund të shkaktojnë këtë gjendje.

Lajme përgatitur mbi bazën www.latimes.com