Për të parandaluar tragjedi


 • Marr seriozisht
 • Flas
 • Ndihmë Call

 • Është e vështirë të kuptohet se varet nga ju jeta. Edhe më e vështirë të dini se çfarë mund të shpëtohet, por nuk shpëtoi. Nëse një të dashur do të kryejnë vetëvrasje, situata ende mund të përmirësohet. Ju duhet të ndiqni disa rregulla.


  Marr seriozisht

  Nëse dikush flet apo bën deklarata në lidhje me vetëvrasjen, të marrë atë seriozisht. Në shumë raste, njerëzit privohen nga vetë jeta, ndërsa të tjerët morën deklaratat e tyre për vetëvrasje "manipulim", ose mendonin sjelljen e tyre "melodramatik". Shumë njerëz kanë vdekur "rastësisht". Ata mund të ishin kursyer, duke i dhënë miratojë medikamente, ose, për shembull, duke dëgjuar rrëfimin e tyre në një kohë.

  Gjendja e tyre do të jetë i njohur për të tjerët, dhe jeta e tyre do të kursehen. Në fakt, vdekja e tyre ishte një alternativë për të tërhequr vëmendjen për problemet e tyre.

  Nëse një person ju tregon (ende - personalisht ose me telefon) që ai vendosi të vrasë veten, menjëherë thirrje për ndihmë. Ekspertët vijnë tek ai në tempull, edhe mjeku mund të vlerësojë gjendjen e tij mendore. Edhe në qoftë se ju ndiheni zemrën tuaj se njerëzit nuk guxojnë të kryejnë vetëvrasje, ju do të udhëhiqet në veprimet e tyre të ndjekin atë që ju thonë ekspertët. Mos hezitoni për të thirrur një ambulancë para se të arrijë pikën ku potencial për të qenë një vetëvrasje.


  Telefononi dhe të thërrasë ndihmë kudo që jeni. Edhe nëse personi është i prirur për vetëvrasje të ju ndalojnë për të thirrur, është e zemëruar me ju apo të mërzitur, telefononi në çdo rast. Kur bën një thirrje që ju duhet të shkoni në fqinjët, të shkojnë me ta. Edhe në qoftë se kohë pas mesnate, dhe ju do të duhet të zgjoheni njerëzit, të bëjë atë pa hezitim. Nëse një person është duke bërë thirrje ju nga një vend të panjohur dhe diskuton vetëvrasje, do të përpiqen për të gjetur vendndodhjen e tij. Ju nuk mund të dërgoni atë të ndihmojë kur nuk e di se ku për të dërguar atë.

  Po në qoftë se një person insiston në mos zbuluar planet e tij dhe e bën ju betohem se ju tregojnë askujt për planet e tyre?

  A do të mbani fjalën tuaj? Nuk ka! A do ju mik i varfër, nëna, etj, nëse ju thyejnë premtimin tuaj? Jo. Filloni diskutimin e çështjeve të tilla si vetëvrasje, automatikisht përjashton çështjet konfidentsialnosti.Lyudi që janë në krizë emocionale mund të jetë në dijeni se kanë nevojë për ndihmë ose nuk janë në gjendje për të gjetur atë vetë. Ata gjithashtu duhet të kujtojmë se trajtimi efektiv i depresionit mund të ketë një shumë përmes këtij trajtimi të shpejt të ndjehen lehtësim dhe shkarkohet simptomat e depresionit.


  Flas

  Nëse kërcënime për të kërkuar atij disa pyetje mbi skemës "PLDND":

 • Plan. A është ai?
 • Vdekshmëria. Planifikoni vdekjeprurës? Një person mund të vdesë?
 • Disponueshmëria (fizibilitetit). A ka mjete për të implementuar atë?
 • Shëndetësor i sëmurë. A ka një sëmundje fizike ose mendore?
 • Depresioni. Permanent është ajo?
 • Nëse një personi të gjitha pyetjet përgjigjur në mënyrë pozitive, ju duhet të telefononi menjëherë specialistë. Çka nëse një person "nuk bie" në bazë të skemës së përshkruar më lart? Ju nuk do të marrë atë seriozisht? Në asnjë mënyrë! Marrë gjithmonë seriozisht dikë që flet për vetëvrasje. Nëse ata me të vërtetë e konceptuar atë, ata nuk mund të kushtojnë t'ju tërësisht në planet e tyre.


  Ndihmë Call

  Në çdo rast, kur ju dëgjoni dikë nga dëshira për të vrarë veten, telefononi një profesionist për ndihmë.

  Le profesionistët të marrin përsipër të sqaruar rrethanat e personit. Një shumë e rastet kur personi nuk është mundësi për të marrë ndihmë profesionale, por kjo ndihmë do të ishte e dobishme dhe mund të përmirësojë situatën.

  Pasi ju e quani mbështetje profesionale, ose jetën e këtij njeriu jo të jetë në kërcënim të menjëhershëm, ju thoni atij? Mos harroni, kurrë:

 • A nuk e gjykoj;
 • Jo zlitsya mbi të
 • Mos shkaktoj atij fajin
 • Mos injoroni ndjenjat e tij
 • Mos i thoni atij, "hedhin atë"
 • Duke folur në një vetëvrasje të mundshme - një detyrë të vështirë. Gabim i vogël - dhe ai paguan planin e tij.

  Si të sillemi?

 • Njohin dhe pranojnë ndjenjat e tij, edhe në qoftë se ata duken të shtrembëruara - "duket se ju ndiheni të braktisur ...", "ajo duhet të ketë plagosur you very much ..." "shkundur si ju zgjojë ndjenjat tuaja? .. "" A e keni më në fund braktisur shpresën? "Dhe kështu me radhë.
 • Të jetë një dëgjues aktiv - e përsëris disa nga deklaratat e tij se ai ishte i qartë për ju - të dëgjuar atë. Për shembull: "Ju thoni se ....". "Kam dëgjuar ju them se urrej veten time ...". "Kështu që, pasi e mori letrën, ju ndjenë të braktisur ...". "Kam dëgjuar se ju doni të vdes ..." dhe kështu me radhë.
 • Mundohuni për të frymëzuar shpresë dhe kujtoj atë se ndjenjat e tij - një dukuri e përkohshme, pa qenë provokuese në të një ndjenjë e fajit.


  "Unë e di se ju mendoni se ju nuk mund të vazhdojë, por gjërat do të përmirësohen", "Çfarë bëni ju ndiheni tani - është e përkohshme", "unë besoj në ju, ju duhet të jetë më i mirë", "dritë në fund Tuneli është gjithmonë - dhe kjo është në rregull, ai nuk mund të shoh ty tani ".
 • Qëndro afër tij. Nëse ju nuk jeni diku tjetër shkoj tek ai, ose të bëjë të vijë tek ju. Ju duhet të shkoni për të.
 • Trego vëmendjen tuaj dhe kujdes. Mbështesin atë, të përqafuar atë, prek atë. Le të tregojë ndjenjat e tij, qaj, hedh zemërimin, dhe kështu me radhë. Le ta dinë që ju dëgjoni atë dhe ju jeni aty për të.

  Le ta dinë se ndjenjat e tij kanë vendin e tyre, edhe nëse ata janë shtrembëruar. Le ta dinë që ju të merrni atë në çdo shtet në të cilin ai nuk ishte. Nëse e doni atë, tregoni atij për këtë.
 • kënaq atë. Feed atë nëse ai është i uritur. Le të marrë një dush, në qoftë se ju mendoni se kjo do ta ndihmojë atë. Qira një film, në qoftë se ajo do të ndihmojë atë të relaksoheni. Kthejeni atë në muzikën tuaj të preferuar, në qoftë se ajo do të ndihmojë atë të ndjehen më mirë.
 • Ndihmojë atë të marrë ndihmën e nevojshme. Nëse keni nevojë për të thirrur për këshilla, telefononi linjën nxehtë. Është më mirë në qoftë se ai kishte ardhur, por mos u shqetësoni, nëse ju telefononi vendin e tij, ndjenja se gjendja e tij është shumë e vështirë për të thirrur.

  Nëse ai është një psikoterapist, psikiatër, këshilltar, etj, ajo është mirë të kontaktoni ata në qoftë se personi është ende në rrezik. Nëse ne jemi vonë në mbrëmje apo natën, dhe personi nuk është nën kërcënim të menjëhershëm, e bëjnë thirrjet e nevojshme në mëngjes informojë profesionistët për formimin ide vetëvrasjeje mikut tuaj. Ekspertët në shëndetin mendor mund të përshkruajnë atij ilaçe për të pranuar atë dhe të sigurojë ndihmë tjetër të nevojshme.
 • Nëse jeni duke qëndruar në shtëpinë e tij, për të mbrojtur atë nga çdo gjë që ai mund të përdorin kundër tij. Fshehin atë drogë ose armë. Hiq kjo është jashtë të arrihet për sa kohë që ajo nuk është e sigurt.

 • Kjo do të parandaluar tragjedinë.

  Informacion nga artikullin "Ndihma menduar e vetëvrasjes?"