Gratë nuk e di se si të parkut, dhe burra - stereotipet psikologji mbushur


 • Në vend të kësaj parathënie

 • Eli, Billy dhe Eva familje stereotipe të përsosur


  Në vend të kësaj parathënie

  Shkopinj dhe gurë mund të thyejnë kockat tuaja, por mund t'i referohet ju për të vrarë.

  Zimbardo, 2008

  Paragjykimi - një nocionet negative parakonceptuara të një grupi të caktuar të njerëzve. Ne të gjithë kemi një tendencë "me paragjykuar" trajtojnë të tjerët dhe të bëjë këtë, ose bazuar në përvojën e vet tonë të fundit, ose në qoftë se ajo është e kufizuar, në bazë të të gatshme të rëndomta stereotipeve.

  Ky libër diskuton disa nga shumë stereotipeve që ne aq shpesh i përdorim në jetën e përditshme. Ne mund të kushtojnë grupe të tëra njerëzish - për shembull, Uellsit, skocez, britanike, e zezë, e bardhë, burrat, gratë, studentët, blondes, yndyrë dhe kështu me radhë - si stereotipirovanie është e qartë.

  Këto stereotipe janë gjetur shpesh në media dhe të japë ushqim për shaka të shumta. Stereotipet lidhur me përkatësinë etnike, racore dhe fetare, hulumtuar plotësisht dhe të ngjall kritika të arsyeshme, që nga ata të gjenerojë mendime të njëanshme dhe diskriminimin - e cila është një nga manifestimet e paragjykimit. Në këtë libër jam përpjekur të mos prekni disa prej subjekteve të rregullta dhe temat më të diskutueshme.

  Megjithatë, nuk janë stereotipe të tjera që janë aq pjesë e jona që ne vështirë se i njohin ato. Shumë prej stereotipeve që janë diskutuar në këtë libër, në pop-up gjatë bisedave të përditshme dhe rrallë sfidohet.


  Nëse ne nuk jemi njohur me një person të veçantë apo grup kanë lidhje me informacionin e saj të vogël të saktë, ne lehtë mund të subconsciously të pranojë stereotipet që janë të imponuara mbi ne në jetën e përditshme dhe janë të pranishëm në gjuhën tonë. Shumica prej nesh janë të lehtë për të bërë supozime për grupe të veçanta të njerëzve: të rinj që rri jashtë në rrugë për të bërë të rrezikshme; politikanët gënjejnë; njerëzit e moshuar janë të lirë për të menaxhuar kohën e tyre dhe t. d. Rezultati i këtyre supozimeve është paragjykim dhe diskriminim.

  Ne mund të konsiderojmë veten njerëz të paanshëm, por në të vërtetë të gjeni më shumë paragjykim se e kuptojnë apo pranojnë këtë - se historia misterioze e ilustron këtë:

  Pasi, kur viza e tij i biri i ati në shkollë, makina e tyre u përplas me një tjetër makinë. Babai i tij vdiq në vend, dhe djali u dërgua në departamentin e emergjencës e kirurgjisë. Kur kirurg erdhi në në sallën e operacionit, ai shikoi në fytyrën e djalit dhe bërtiti: "Perëndia është djali im!" Si mund të ndodhë kjo?

  Kur kam propozuar këtë mister studentët e mi studiojnë psikologjinë, vetëm 25% e tyre i dha përgjigjen e saktë: një kirurg ishte që të ketë një djalë. Ndoshta ju, si ata, si do të jetë i befasuar nga fakti se opinioni ynë shumë i njëanshëm pengon neve menjëherë të gjejnë përgjigjen e duhur.

  Fjala "stereotipi" ka shumë vlera negative shoqëruese që shumë lexues mund të friksojnë pohimin tim se ne të përdorin stereotipet aq lirisht.

  Shumë nga këto përkufizime të fjalës "stereotipi" është shumë negativ:

 • Image thjeshtuar dhe e pandryshueshme e të gjithë anëtarëve të një grupi apo të kulturës;
 • përgjithësime rreth njerëzve të nxjerra nga një informacion të kufizuar dhe nganjëherë të pasakta;
 • Supozimi fillestar i të huajve të bëra në bazë të informacionit jo të plotë në lidhje me kulturën, racës, fesë apo përkatësisë etnike;
 • gjykim i njëanshëm apo opinion në lidhje me një grup të njerëzve nuk ka llogari për kompleksitetin dhe shumëdimensionin e personit njerëzor.
 • Nëse besoni se vetëm një stereotip për të gjithë anëtarët e grupit, pastaj stereotipeve dhe të pasaktë, dhe "i keq", përkufizimin e dhënë me sa duket.

  Sepse, në fund të fundit, duhet gjithashtu të jenë gjermanët e këqija të punës dhe melankolik grua e kuqe me flokë, dhe sigurisht jo çdo njeri i vogël është gjithmonë në kërkim për një arsye që të grindet. Rezultatet e hulumtimit sugjerojnë se askush sinqerisht beson në përputhje absolute me të gjithë anëtarët e grupit stereotipin. Megjithatë, ndoshta ka ndonjë të vërtetë në këto stereotipe me të cilat përballemi në jetën e përditshme - dhe nëse jo, atëherë si do të paraqiten ato? Cilat janë kushtet e tyre psikologjike? Nëse stereotipet zakonisht konsiderohet si diçka negative, pse është ajo shkon?

  Një nga arsyet që shkaktojnë stereotipe të qëndrim të pafavorshëm në shtyp, është se shumica e tyre janë negative, blondes janë të trashë, studentët dembel dhe kështu me radhë.

  d. Megjithatë, ka edhe stereotipe pozitive, për shembull, la me duar njerëz të kreative dhe të mira fetare. Përkundër faktit se stereotipet pozitive dhe negative mund të jenë të dy të drejtë dhe të gabuar, hulumtim më psikologjike fokusuar në studimin e stereotipeve negative - dhe shpesh kjo është e atyre që janë të lidhur me kombeve të caktuara ose grupe etnike. Për këtë arsye, njerëzit zakonisht janë më të vetëdijshëm për stereotipet negative të rreme që janë duke u injoruar nga njerëzit më të arsimuar.

  Stereotipet - një përgjithësim që të na ndihmojnë në jetën tonë të përditshme. Ata janë gjykimet e shpejtë racionale që ne nganjëherë i përdorin për t'i dhënë kuptim të ngjarjeve të vëzhguara, si një përpjekje për të kuptuar kompleksitetin e botës sonë "nga e para" është një proces mjaft i gjatë.

  Edhe në qoftë se stereotipet janë të rreme, ata ende kryejnë "funksion të realitetit." Kur unë shoh një rottweiler, unë jam duke u përpjekur për të marrë rreth anën e tij. Unë kam një stereotip i rottweiler qentë si i rrezikshëm: si rezultat, unë kam një paragjykim kundër tyre dhe unë jam i frikësuar të. Në fakt, shumica e Rottweilers nuk janë të rrezikshme. Unë kam njohuri të kufizuara në lidhje me race e qenit dhe për këtë arsye të mbështetet në mendimin e përgjithësuar. Por ndoshta kjo më ndihmon për të marrë larg.

  Përkrahësit e psikologjisë evolucionare besoj se stereotipet njerëz dhënë një avantazh evolucionar mbi qeniet e tjera të gjalla; aftësia për të shpejt të bëhet dallimi mes miqve dhe armiqve vetëm në bazë të paraqitjes së tyre u dha njerëzve mundësinë për të mbijetuar dhe të lulëzojnë.

  Në rastin ekstrem, nevoja për të dhënë një të huaj të shpejtë të vlerësimit mund të gjenerojnë ksenofobisë - dhe besohet se frika nga të huajt apo njerëzit e tjerë se ne mund të kemi një rrënjë të forta gjenetike. Ndoshta njerëzit janë të programuar për të reaguar në mënyrë të favorshme me ato gjenetikisht të ngjashme me to, dhe negativisht - nga ato gjenetikisht ata i shkëlqyer. Megjithatë, kjo është thjesht supozime spekulative. Për më tepër, duke gjetur shkaqet e paragjykimit nuk e bën atë të pranueshme.

  Stereotipi pushtet demonstruar eksperiment i famshëm i kryer në fund të viteve 1960 .. Jane Elliott, një mësuese nga Iowa (Gilmartin, 1987).

  Frikësuar nga racizmi përhapur që çoi në vrasjen e Martin Luther King, Elliott sjellë në librin shkollor të shkruar gjoja një shkencëtar i shquar. Ajo tha 8-9 studentët e saj që sipas një studimi nga autori, njerëz me sy blu janë karaoke më mirë. Kur nxënësit e saj ngjyrë kafe me sy filluan të ndjehen të parehatshme, ajo ka deklaruar se ajo është një sjellje e tillë prej tyre dhe ka pritur. Ajo urdhëroi secilin fëmijë të veshin deri në fund të ditës një etiketë speciale që tregojnë përkatësia ose blu me sy race apo edukoj njerëzit me sy ngjyrë kafe.

  Gjatë ndryshimit në sjelljen e ka bërë jashtëzakonisht të qartë.

  Fëmijët Blue me sy filloi të marrë nota të mira në matematikë dhe gjuhë se marra më parë dhe filloi të lexonte diçka si leximi fëmijëve që ishin më të vjetër se ata për dy vjet. Në të njëjtën kohë, brown-eyed studentët u angazhuar në shumë më keq dhe për të marrë rezultatet më të ulët se ka marrë një javë më parë. Vetë-respekt e tyre ka pësuar një goditje të rëndë, dhe si rezultat ata janë bërë të errët dhe të mbyllura. Kështu shokët e klasës e tyre blu me sy të gëzuar rotacionin e tyre të papritur avantazh dhe tregoi rritur entuziazmin për të mësuar. Ata gjithashtu filluan të treguar mospërfillje për "inferiore" fëmijë kafe me sy.

  Megjithatë, ditën tjetër Elliot shpjegoi për fëmijët që kanë bërë një gabim - në fakt, studimi gjetur se "më i lartë" është fëmijët kafe me sy. Ajo shpejt gjeti se suksesi shkollës dhe sjelljen e të dy grupeve ndryshuar përsëri.

  Elliot njoftoi vlerësimin e pranueshmërisë dhe është i bazuar në ngjyra e syve, por ajo më tha që të bie në qafë anëtarëve të fëmijëve të grupit "inferior"; instinkt e tyre për sjellje të tillë ka të ngjarë të ketë qenë i lindur. Me sa duket, në qoftë se fëmijët stereotipirovaniya - qoftë pozitive apo negative - ata do të sillen në mënyrë të përshtatshme dhe në përputhje me të imponuara mbi ta etiketat e tjera të perceptuar.

  Një studim tjetër i famshëm, i cili demonstroi stereotipirovaniya ndikimit dhe paragjykimeve te fëmijët është kryer Muzafera Sherif dhe kolegët e tij në 1961 djem të cilët morën pjesë në një kamp veror në Shtetet e Bashkuara, u ndanë në dy grupe: "rattlesnakes" dhe "shqiponjat". Pastaj të dy ekipet morën pjesë në disa konkurse, të cilat zhvillohen shpejt në përleshje. Çdo paraprakisht ekipi filloi të atribuojnë cilësitë negative në një tjetër ekip dhe stereotipeve, të tilla si "të gjithë" rattlesnakes "gënjeshtarë", "të gjithë" shqiponjave "- atletëve të këqija". Dhe kështu me radhë P. Ky studim tregoi se sa shpejt njerëzit fillojnë të identifikohen me grupin e tyre kundër një grupi tjetër.

  Efekti psikologjik i etiketimit njerëzve nganjëherë mund të jetë pozitiv, por është zakonisht negative. Ka shumë varieteteve të këtë efekt. Etiketa janë përdorur për të përcaktuar "grupin e tyre" (grupet në të cilat ne të hyjnë) dhe "ata-grupe '(grupe, ne nuk e kemi përfshirë). Identifikimi i një grupi të caktuar shoqëror të mund të prodhojë një "NE-ata" -uperedzhennya, dmth tendenca për të lavdëruar njerëzit "tanë" dhe shpif "jo e jona". Ata që fuqimisht e identifikojnë veten me një të veçantë "ekipin e tij" janë më shumë të ngjarë të ndjehen paragjykimet kundër njerëzve me garojnë "janë grupe." Njerëzit priren të besojnë se "grupi i vet" e tyre përbëhet nga shumë lloje të ndryshme të njerëzve, por të gjithë anëtarët e "grupit ata" janë të njëjta: të gjitha rusët - spiunë, të gjithë kontabilistët - mërzitshëm, të gjitha skinhead të rinjtë - huliganët dhe kështu me radhë.


  d. Kjo është manifestuar "efekt homogjenisë" ata "grup" e cila është një shembull klasik i bërë stereotipe. Pasi ai shfaqi të paktën një herë, për të shtypur bëhet shumë e vështirë, edhe pse "hipoteza kontakt" sugjeron se intensifikimin e kontakteve midis grupeve të ndryshme të njerëzve mund të kufizojnë këtë efekt dhe të reduktuar paragjykimet. Sa më shpejt që gjithnjë e më shumë njerëz të mësojnë për të doganave të ndryshme, normat dhe qëndrimet e anëtarëve të 'Ata-grupit ", është ndërgjegjësimi i diversitetit të saj të brendshëm.

  Ndoshta një nga arsyet për stabilitetin e stereotipeve është se nganjëherë ne shohim konfirmimin e vlefshmërisë së tyre në jetën tonë të përditshme.

  I ashtuquajturi "kërcënim stereotipi» (Steele dhe Aronson, 1995) ndodh kur një person është aq shumë dëshmi frikësuar mundësia e stereotipit negativ që me të vërtetë fillon për të kryer detyrën e tij më pak dhe kështu konfirmon stereotipin ("përmbushet profecia"). Një shembull i qartë është një grua që është aq i vetëdijshëm për stereotipit të "gratë e makinës" e saj të makinës në mënyrë të konsiderueshme më keq kur ajo mbart pasagjer mashkull. Efekt anësor Back ndodh kur një stereotipi negativ aftësinë e anëtarëve të 'ato grup-degraduese ", dhe kështu njerëzit mund të përjetojnë të ashtuquajturin" shërim nën ndikimin e stereotipi. "- Rritjen e efektivitetit kur krahasimi bëhet me përbuzje" Ata band "

  Për shembull, shoferët meshkuj (e ekipit të vet) me të vërtetë mund të përzënë më mirë kur kujtoi se ata janë shoferët më të aftë se sa gratë (shpif për dikë "ata band"). Megjithatë, kjo "rritje nën ndikimin e stereotipeve" nuk do të ndodhë kur hulumtuesit manipuluar situatën në mënyrë që stereotipet negative janë të parëndësishme ose i papërshtatshëm për këtë detyrë. Kjo sugjeron se ajo është në të vërtetë stereotip ndikon në sjelljen e ardhshme - pavarësisht aftësive të lindura. Studimet tregojnë se shumë njerëz ndoshta goxha mindlessly stereotipeve negative që lidhen me kriteret e vlerësimit (Walton dhe Cohen, 2003).

  "Gratë nuk e di se si të parkut, dhe njerëzit paketim" nuk ka për qëllim të analizave gjithëpërfshirëse shkencor të paragjykimeve dhe stereotipeve: (. Shih, P.sh., Lee et al, 1995). Ka shumë autorë të tjerë të cilët janë shumë më mirë e përgatitur për këtë. Ky libër është shkruar për lexuesin mesatar që është i interesuar në psikologjinë e disa stereotipeve. Nga këndvështrimi im, përdorimi i gjerë i stereotipeve tregojnë se ata me siguri e meritojnë konsideratë dhe nuk mund të shpërfillet. Të kuptuarit e përmirësuar e stereotipeve mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë diversitetin e grupeve të ekspozuar stereotipirovaniyu.

  Kështu, ne mund të mësojmë shumë përmes hetimit të stereotipeve zgjedhjes dhe të identifikojë specifikimet e tyre të sakta dhe të pasakta. Si mësues unë në mënyrë të përkryer e di psikologjinë e pashmangshme dallimeve grupore diskutim rrezik; por mos të flasim për ta në të gjitha mund të jetë po aq i rrezikshëm.

  Zgjerimi i njohurive të stereotipeve të diskutuara në këtë libër mund të na bëjnë të nënshtrojë ata për dyshim vlefshmërinë dhe të hapur sytë tanë për dallimet individuale shihet në çdo stereotipiruemoy grup - në qoftë se vetëm ne të marrin mundimin të shohin me ta më nga afër. Ne mund të vazhdojnë të përdorin stereotipet për të na ndihmuar në jetën e përditshme, dhe në të njëjtën kohë për të shqyrtuar, diskutuar dhe sfiduar influencën e tyre, ndoshta kjo do të rrisë ndërgjegjësimin tonë për rreziqet e shtrembërimit të të kuptuarit tonë të grupit, e cila mund të çojë në paragjykimit dhe diskriminimit.

  Kryesisht unë shpresoj se duke studiuar disa prej këtyre stereotipeve, ne mund të kuptojmë më mirë diskutohen në grupin e librit të njerëzve. Mosmarrëveshjet mblidhet çdo stereotip ju. Mos harroni se stereotipirovanie mund race paragjykimet dhe diskriminimin. Shikoni në njerëzit, jo në etiketat varet mbi to, dhe pastaj unë jam i sigurt që ju mund të hapur një shumë të fakteve të mahnitshme të fshehura në xhungël e paragjykimit.

  Geoff Rolls