Domostroy


 • A bit e historisë
 • Familja Domostroy
 • Prindër në Domostroi
 • Realiteti dhe Domostroy

 • Sot "Domostroy" shpesh vënë fajin konservatorizmin e tepruar. Pastaj
  njëjtë, që ra fjala, ishte në shekullin e XIX. Dhe kjo filloi me një mosmarrëveshje
  Slavophiles dhe perëndimorët - atëherë dokumenti për herë të parë pas shumë vitesh
  mend dhe filloi studim serioz. Sipas Perëndimorët Domostroy
  betonuar skllavërinë e përgjithshëm, si dhe gratë dhe fëmijët, dhe i kryefamiljarit.
  Slavophiles besohet se në të vërtetë aktuale në, gjithçka ishte shumë më
  më të butë dhe më të bukur se ajo e përshkruar në Domostroi. Gabim është se ky
  dokument nuk mund të marrë jashtë kontekstit historik, si

  Mentaliteti i njeriut mesjetar ishte mjaft e ndryshme se në shekullin e XIX dhe
  më shumë se tani. Dhe ju duhet të kuptoni se çfarë shihet atëherë
  përmbajtja dhe kuptimi i jetës njerëzore.


  A bit e historisë

  Cilat janë tiparet e njerëzve të menduarit në shekullin e XVI? Një prej tyre -
  Prapambetja, se qëndrueshmëria në pikëpamjet dhe shijet, tradicionale.
  Kjo, rastësisht, nuk është kuptim pa kuptim pak. Është koha për një të ri
  progres i rëndësishëm dhe të gjitha ndryshimet. (Mos harroni Pushkin: "Ata kapën
  Shqetësimet e gjuetisë për të ndryshuar vendet. ") Për njerëzit e çdo të shekullit XVI
  Viti i Ri është e ngjashme me atë të mëparshme. Për ditë kalendarike të lidhura me
  Cikli bujqësore të mbjelljes, në rritje, korrje.


  Është e rëndësishme
  anë e jetës që përcakton çdo gjë tjetër: kulture varet
  familje për të mbijetuar. Pra, në qoftë se sot një tregues i mirë i zhvillimit të
  Shoqëria konsideruar dinamikën, në konservator Mesjetë
  sigurisht vlerësuar pozitivisht.

  Njeriu modern mendon
  Kategori të afërm (p.sh. sesion - një kohë e madhe për të
  mësuesit, por nxënësit një "fundi i botës" në mënyrë të pashmangshme
  vjen dy herë në vit). Metno, absolutisht të gjithë, kjo nuk është aq e
  Për shumë - është se tryezë shumëzimit. Në mesjetë, megjithatë,
  të vërteta relative praktikisht ka vetëm aksiomat që duhet
  pranojnë pa ndonjë dëshmi: hierarki natyrore në shoqëri,

  binden ata lart të shtetit, është e nevojshme, etj Një i tillë
  menduarit iracional, ajo është e bazuar në besim, dhe në këtë rast personi
  nuk kanë nevojë për prova. Çdo përpjekje për të kërkuar perceptuar i tyre
  gati si një tradhëti si braktisje. (Kjo shpjegon, për shembull,
  Pse pionierë në debatet 20s nuk mund të arrijë asgjë nga
  besimtarë në gjyshërit e Perëndisë, fëmijë të kërkojë dëshmi të ekzistencës së Zotit, dhe
  Gjyshe thjesht nuk e kuptojnë se çfarë po ndodhte).


  Është e nevojshme për të kuptuar
  se ndërsa perceptimin e marrëdhënieve në shtetin dhe familjen pothuajse
  njëjtë. Teksti Domostroi nëpërmjet saj edhe ndodh dvusmyslitsa:
  Perandori dhe Mbreti-quajtur babai dhe pronar i shtëpisë.


  Pra, nuk ka shans në
  Udhëheqësit e kemi përdorur për të shohim atin e tij, shtylla e familjes, mbrojtës. Por
  një shenjë e të menduarit arkaik: mënyrë kur fisnor i kokës
  Komuniteti bë më i vjetër dhe i urti i afërm. Kjo primitiv
  shenjë nuk zhduket as në Mesjetë ose në shekullin e XIX, apo edhe në fund
  XX.

  Nga rruga, nga lart, mund të konstatohet se
  Domostroy jo një të rreptë punë sepse familja nuk mund
  bazuar në marrëdhëniet staminale. Dhe prindërit, pa marrë parasysh sa të rënda,
  ende kujdesen për fëmijët dhe të familjes, të kujdeset për ta, uroj të mira.

  Cigareve fati vet në paraardhësit tanë ishin shumë të ndryshme - ai është

  një tipar. Në sotme njerëzit e botës shpesh gjen suksesin
  iniciativë, proaktiv në vend se pasive (disa Stolz ose Ostap
  Bender). Russian mesjetare si "krijues" në fakt, më shumë të ngjarë,
  drift, i binden kursin ekzistues të gjërave sesa akti
  një krijues i fatit të tyre. (Mos harroni heronj kombëtarë Emel,
  Ivanushki i takon budallait i cili, që ra fjala, gjithmonë të ketë sukses!) Nuk ka
  Njeriu krijon rendin botëror, por në të kundërtën - diktateve të rendit botëror
  jeta njerëzore. Përveç kësaj, ekziston një besim se i ndërgjegjshëm
  Shërbim gjithmonë të çon në promovimin dhe përmirësimin. Kjo "i nënshtruar"
  qëndrim për ndryshimet fati pas reformave të Pjetrit, kur është e Rusisë

  me forcë të fut vlerat evropiane. Megjithatë, risi miratuar
  vetëm elita e shoqërisë. Klasa e mesme dhe klasa më të ulëta të vazhdojnë të jetojnë në
  Ish sistem vlera nga mënyra e despotizmit patriarkale.

  Provoni lexuar
  Domostroy, e konsiderojnë këto tipare. Atëherë bëhet e qartë se
  Në një kohë ky koleksion ishte punë shumë human shumë
  i shkruar me mjeshtëri, dhe se është e rëndësishme - shumë racional.

  Mon, edha 40 Listat Domostroi ndarë konvencionalisht në tre edicionet:
  shkurtër, Silvestrovskoho dhe të përziera. Së pari, të shkurtër, ndoshta
  dhe është prototip i Novgorod, e cila ka punuar priftit Silvester.
  Version i përzier - asgjë, si rezultat i punës pakujdesia

  skribët (dhe ndërsa këta punëtorë ishin, madje edhe në mesin e murgjve!)
  i cili mori gjysmën e versionit të parë të tekstit, gjysmën tjetër, dhe
  Rezultati është teksti mjaft konfuze me shumë repetitions.

  Më të zakonshme - ajo botim Silvestrovskoho. Ajo trajtohet,
  dhe, përveç kësaj, ka një kapitull 64-të, shkruar nga Silvester në
  një udhëzim i vetëm i të birit Anfimov. Ky kapitull është quajtur "Domostroy i vogël", sepse ajo përcakton përmbajtjen kryesore
  63 kapitujt e mëparshëm, por vetëm për pak kohë dhe pa përsëritje. Ajo shkroi
  shumë i butë, gjuha e butë, atëror. Ajo është e mirë për të filluar me të
  familjaritet me Domostroy.

  Pastaj shpërndara në të gjithë dyshohet se ky
  Grumbullimi - ashpërsia. Këto shënime kujdestari i vetëm mund të shkojnë në
  Babai i cili dëshiron djali i tij të rritet një njeri të mirë. Cilat janë disa
  apel për Anfimov "Sweet fëmijën tim të dashur!" nëna e tij, zonja e shtëpisë,
  Sylvester quan "nënë", "mësuese". Atmosfera riprodhohet
  mirë, marrëdhëniet e mira.

  Domostroy në familje

  Në shoqërinë moderne gjatë më parë vërehet një tjetër tendencë: gratë janë të
  shpesh përdoret epitetin trim, dhe me shume burra, të cilëve
  thonë ata, me karakter të butë. Çfarë është thënë në Domostroi në
  për marrëdhënien e burrit dhe gruas në familje?

  I parë
  Domostroy thotë borxh: bashkëshortët e borxhit me njëri-tjetrin, prindërit
  për fëmijët, fëmijët për prindërit, shërbëtorë të zotërinjve, mjeshtrave
  nga shërbëtorët ... detyrë e çdo personi në familje dhe në shtet. Në "tiranisë së burrave" dhe "pafuqisë së grave", thotë gjithashtu mjaft specifike.
  Domostroy listat përgjegjësitë e burrave dhe grave në familje, dhe
  Shtrirja e ndikimit të tyre praktikisht ka mbivendosje. Mikpritës dhe zonjë
  të veprojë në mënyrë të pavarur nga njëri-tjetri në shumë mënyra ata janë "të barabartë".
  Zonjë, ashtu si kreu i familjes - Empress i Fëmijëve dhe
  mbi shërbëtorët në shtëpi. Ajo mëson mbajtur, dhe i inkurajon ato nëse është e nevojshme

  - Betejë. Por më e rëndësishmja, në lidhje me rolin e gruas në familje, e shprehur
  : "Në qoftë se Perëndia do të jepni dikujt një grua të mirë - është e gur i shtrenjtë
  bahatotsinnyy. Të tillë një bashkëshorte dhe në mëkatin më të madh të humbjes së përfitimeve, të krijojë njeriun
  Jeta e begatë ... Gruaja e tij e mirë dhe popull i bekuar, dhe numri i ditëve
  jeta e tij të dyfishtë - Gruaja e mirë e kënaq burrin e saj dhe të mbushur me paqe
  verë e saj; Gruaja e mirë - një shpërblim për ata që kanë frikë nga Perëndia, sepse gruaja e tij e bën
  Burri i virtytshëm: Së pari, pas urdhrit të Perëndisë,
  bekuar nga Zoti, dhe së dyti, lavdërimi dhe njerëz të mirë ... dhe gruaja
  Vdekja e bën burrin e saj një i devotshëm Perandoresha Theodora "(Domostroy, Kapitulli 23).
  Në Domostroi takohen Cutting dëgjuar fjalën - frikë njeri, frika e dëgjimit.
  Por njerëzit e këqij derdhje skena e zemërimit nuk ka të bëjë me të - në
  N Vjetër kuptimi i këtyre fjalëve ka qenë mjaft e ndryshme. Ndërsa
  frika, frika e Perëndisë është që të ketë kuptim dhe respekt, dhe
  Njohja dhe të kuptuarit. Nuk është çudi që ata thonë sot, megjithatë, mjaft
  theks i ndryshëm: "Frikë - do të thotë respekt." Njeri i frikësuar - është e parë
  çdo gjë që të jetë me të në hidhërim dhe gëzim, të bëjë detyrën e tyre në
  respekt në shtëpi për të rritur fëmijët e tyre për të qenë gruaja e mbështetjes dhe ndihmës.
  Sigurisht, kjo përfshin njohjen e vjetërsisë dhe njerëzve.

  Por kjo nuk është
  njeri, shikuar televizor apo duke lexuar një gazetë në dorë harron tokën
  plot tension, dhe në disa raste ka një grusht në tryezë! Detyra e tij - për të qenë kreu
  Familja, të kujdeset për familjen, t'u mësojnë atyre jetën e duhur sepse ai përgjigjet
  përpara Perëndisë dhe përpara perandorit, dhe madje edhe në publik
  menduar "susedyami." Vjetërsia njeri në shtëpi - kjo është jo arbitrar dhe jo
  manifestim i tiranisë mashkullor, ky fenomen është mjaft e natyrshme për
  kohë. Kjo është një nga parimet e rendit botëror, mund të urdhërojë lirimin me kusht.

  Cilat janë kompetencat e ushtrisë? Para së gjithash - të kujdesen, mësojnë anëtarët
  Familja dhe shtëpiake, duke u kujdesur për shëndetin e tyre. Shtëpiake - kjo

  Shërbëtorët e brendshme. Rreth Domostroy saj edhe në mënyrë të përsëritur përmend.
  Nëse
  Shërbëtorët kryejnë detyrat e tyre me ndershmëri, ju duhet t'i mbjell në master
  Tabela e pajisim me veshje prej krahun tuaj e sipërme, e mbrojtur plotësisht. I mirë
  shërbëtor zotin e ndihmon të vendosen në jetë: që të ketë tregtinë e tyre
  biznesit, të pajisur oborr ... Nëse shërbëtorit neradyv, plaçkitjen e shtëpisë,
  thashetheme rreth tyre, shmangur punën, ju duhet të mësojnë, duke përfshirë
  përfshirë këtu mënyrën më popullore atëherë - rrahje me kamzhik. Por pastaj
  të jetë i sigurt për t'i dhënë popullit një shans të ri. Vetëm nëse ai
  përsëri dhe përsëri do të vjedhin, rri duarkryq, ju duhet të ushqyer

  shërbëtor i tillë dhe me makinë nga oborr.

  Në kapitullin 64 Silvester vazhdimisht
  i referohet përvojës së tij, inkurajon djalin e tij për të kujtuar se si ajo ishte në
  shtëpitë e tyre, pasi ata ishin jetimë në shërbimin e tij, dhe pastaj të gjithë ata
  settle ndihmoi. Disa ishin tregtarë, të tjerët tani fermën e tij,
  dhe sa nëna i suksesshëm i martuar, dhe të gjithë u mblodhën pajën ... Ata
  Nëpunësit mund të shërbejë me besnikëri në oborrin e strehuesit, doli.

  Prindër në Domostroi

  Në të njëjtat parime të dashurisë dhe faljes është ndërtuar dhe prindër. Ju duhet gjithashtu t'u mësojnë atyre frikën e Perëndisë, dhe mirësjelljen, dhe të gjithë ... Dhe blahochynyyu
  shpëtuar ata dhe të rrinë pastërtinë trupore dhe nga çdo mëkat, si beben e syrit

  dhe si shpirtin tënd. (Domostroy, Kapitulli 19).

  Edhe pse Domostroy dhe përpiluar
  Bazuar në shumë përmbledhje, në të tërë të ndërtuar në kuadrin
  Sistemi arsimor ortodokse për të cilat është në ballë
  shembull pozitiv. Së pari, të dhënë një tablo të përsosur, dhe pastaj
  shpjegon se ju, një i vdekshëm i thjeshtë, mund të arrijë këtë duke jetuar
  I krishterë. Në vetëm prindërve ", i ndjeshëm dhe i arsyeshëm" dhe
  fëmijët "trajnuar çdo mendim dhe të rendit, dhe artizanale dhe grep."

  Sigurisht, ashpërsia e fëmijëve të rrisin është e rëndësishme. Në disa raste,
  rrahje me kamzhik e pashmangshme: Domostroy këshilluar "nuk diçka me motive nga, dhe
  pokolobrodyty. " Megjithatë, një lexim më afër tregon se tekstin

  lëvdimi i dhënë shumë më shumë vëmendje se abuzimit. Përveç kësaj, në qoftë se
  Sot ne shohim ndëshkimin trupor si një fyerje personale,
  atëherë njeriu mesjetar ishte më e zakonshme
  do të thotë të mësimit. Fshikulloi gjithë, duke përfshirë edhe boyars, dhe plagët
  një shkencë mesjetar njeri nuk e goditi. Domostroy është përgjithësisht
  ofron një të mirë Spanking mjet i fundit nëse mënyra të tjera për të dhënë mësim
  nuk ndihmojnë: "Nëse ju nuk e kuptoni atë ashpër dënoj frikën
  kursim, por jo i zemëruar, ti - gruaja, dhe gruaja -. për ju " Në këtë mënyrë
  Domostroy plotësisht të marrin në konsideratë karakteristikat psikologjike të njeriut. "Mëso" gruaja dhe fëmijët duhet të jetë në mënyrë që askush të partisë nuk do të

  shihet se njerëzit nuk ndihen të poshtëruar. Qëllimi i dënimit -
  arsye, por nuk pështyjnë në shpirt. Nëse urazumel dënueshme në një herë
  pas rrahje me kamzhik një duhet të puth atë dhe keqardhje: "Alone
  mësojnë dhe povchyvshy - Qetë, për të ardhur keq, puth atë; edhe fëmijët dhe
  familje uchi frikës së Perëndisë dhe në të gjitha vepra të mira, sepse ju jeni
  të përgjigjet për ta për të dhënë ditën e Gjykimit. " Pra, për tuaja
  Ora Domostroy ofron, mjete edhe delikate shumë të kujdesshëm.

  Realiteti dhe Domostroy

  Si Domostroy pasqyron realitetin - është ndoshta më e vështirë
  pyetje. Ai paraqet një tablo të një marrëdhënie ideale me familjen, shteti,

  në kishë, në shtëpi. Në fakt, një ëndërr, një shembull i asaj që mund të jetë.
  Domostroy për kohën e tyre, e njëjtë me atë të filmave sovjetikë
  Jeta e lumtur në 30 vjet. Në realitet ajo ishte mjaft e ndryshme,
  por ky film dukej me admirim, sepse ajo foli për
  që të gjithë do të doja të shoh në jetën tuaj. Movie ngushëlluar dhe i kënaqur
  shpreson. Domostroy - njëjtë idil virtuale që ju dëshironi
  përpiqen çdo familje. Dikush të bëhet më mirë, më afër ideal, në
  dikush më keq. Një gjë është e sigurtë - Domostroy lexuar të tij
  dëgjoni, ajo ishte një lloj i ndërgjegjes shtëpi. Gjithashtu, nuk bëjnë
  harrojmë për anën praktike të tekstit.

  Shumë të dobishme
  këshilla për përmirësim në shtëpi, të nevojshme në jetën e përditshme,
  gëzuar sukses të madh me audiencën më të gjerë. Në përgjithësi
  Domostroy i projektuar për të "klasës së mesme". Kjo mesatare dhe zotërinjtë
  - Dokumenti është një rekord i njerëzve që zotërojnë fshatra. Kjo
  tregtarët - kur është fjala për bizneset e tyre në stol. Kjo është
  Fshatarët e pasur dhe gjendja urban - siç është përmendur
  oborre, taksat HOMESTEAD pagesë. Çdo ofron Domostroy
  qasje racionale në zonën e dëshiruar.

  Interesante, të gjithë -
  Zoterinj, tregtar, banorë qyteti, fshatarët - Domostroy tërhequr për të
  të barabartë. Pra, në ato ditë ka pasur një ndryshim të fortë në mes

  elita e shoqërisë dhe të rangjeve më të ulëta. Të gjithë flisnin të njëjtën gjuhë, kanë
  të njëjtat ideale, shkoi për të prerë një fustan, e bërë nga një
  fashion - ndoshta dikush më i pasur pëlhurë, dikush më të lehtë.
  Mentaliteti ishte gjithashtu vetëm Domostroy dhe, natyrisht, i ndikuar mendjet.

  Tjetër
  Fjalët, ky koleksion nuk është vetëm një koleksion i rregullave dhe konventave. Kjo
  Baza mjaft racional i jetës, dhe në një shoqëri me iracional
  sistemet e besimit. Në një kuptim, madje përpara Domostroy tij
  kohë. Dhe ndoshta ne tretur me kulla e saj zile të shekullit XXI kështu
  vështrim skeptik në është ky monumentit "Mesjetë"?

  Informacion nga artikullin "ëmbëlsira e karrota dhe" despotizmit patriarkal "."