Domostroy në prindër


 • Përse mësoj "prindërit Domostroy '

 • ... Metodat e diskutueshme të arsimit dhe sigurisht nuk dihet. Besimi Orthodhoks ishte
  i pandryshueshëm, që do të thotë se çdo familje të respektohen pa kalendarin e kishës përjashtim
  dhe urdhërimet e Perëndisë ishin sjellje normale. Dhe se njerëzit jetonin më lehtë,
  në mesin e shekullit XVI, ka libra të veçanta që rregullojnë në mënyrë rigoroze të gjithë
  mjetet e jetesës. Kjo "Big-Chety Shenjtorë", "Sobori" dhe "Domostroy."

  "Shenjtorët e mëdha-Chety" ishin një koleksion 12-vëllimi i leximeve për secilin
  muaj dhe ditë të vitit. Me sa duket, çështja e çfarë të bëjë në kohën e tij të lirë, nuk diskutohet edhe:
  Familja usidalasya në tryezë, dhe pronari ishte marrë nga një tjetër leximit të tekstit

  libra - origjinale apo një faturë. Në "Stoglavy" - një libër i përbërë nga 100
  Kapitujt janë përmbledhur rregullat themelore dhe ritualeve të adhurimit kishtar. Por "Domostroy"
  rregullojnë jetën e përditshme. Ishte një grup i veçantë i rregullave të sjelljes
  dhe rregulla të mirësjelljes, që i mbuluar të gjitha aspektet e familjes së vjetër rus.

  Në "Domostroi" udhëzime të hollësishme mbi të gjithë mësoi bujqësi në pritje
  Mysafirët në kryerjen e tregtisë ... Këtu ju mund të gjeni shumë këshilla të dobishme
  duke filluar nga si kërpudha kripë, riparim gardh ose skroyity fustan, dhe duke i dhënë fund
  sistem i përcaktuar mirë i marrëdhënieve midis burrit dhe gruas, master dhe


  nëpunësit, prindërit dhe fëmijët.

  Ky grup rregullash formuar shumë ngadalë, gjatë disa shekujve. Përfundimtar
  Teksti "despotizmi patriarkal" është përpiluar këshilltar shpirtëror Ivan tmerrshme, një murg
  Sylvester në mes të shekullit të XVI. Është kjo, në versionin e fundit të "despotizmit patriarkale"
  përcaktuar jetën e shekujve XVII-XVIII.


  Përse mësoj "prindërit Domostroy '

  Para së gjithash - kujdesen për gazrave të tyre - të kujdesen materiale dhe shpirtërore.
  Babai dhe nëna i takon për të mësuar fëmijët frikën e Perëndisë, dhe mirësjelljen, dhe çdo mënyrë.
  Por gjithashtu, në varësi të moshës dhe të mësojnë ata, të kërkohet të ngarkoni
  Mjeshtëri bijave dhe bijve babai - për zotërim dhe vepra artizanale të ndryshme.

  Interesante,
  se "Domostroy" e bën këtë një zbritje në prirjen e fëmijës, duke i inkurajuar mësimin
  pse fëmijët "që respekton dhe janë të aftë të cilit Perëndia i jep mundësi."

  Duke bërë thirrje prindërve për të dashur dhe për të mbrojtur fëmijët e tyre, "Domostroy" në të njëjtën kohë kërkon
  e tyre "dhimbje dhe të japë ndëshkimin dhe udhëzuese, dhe e dënuan, mundi." Këtu ajo është, klasike,
  transmetuar nga goja në gojë dogmës domostroyivskyh: "Korrigjo fëmijët tuaj në rininë - paqe ju në moshën tuaj të vjetër." Në ashpërsi të veçantë atëherë rritur fëmijët:
  "Mos kurseni të rrahur fëmijën nëse ajo posechesh shufra, ai nuk do të vdes, por do të jetë të shëndetshme,
  për ti strachuyuchy trupin e tij, shpirtin e tij nga vdekja ".

  Dhe më tej: "bir i dashur
  e tyre rrit plagët e tij, dhe pastaj nuk nahvalytsya ata. " Sa për vajzat e
  pastaj ata kishin për të le të rritet jo aq rreptësisht, por pa Carta. Bazë
  Themelet e vajzës së arsimit ishte - për të mbrojtur të saj nga mëkati dhe "blyusty pastërtinë e saj trupore
  si beben e syrit dhe si shpirtin tënd ". "Sepse në qoftë se ju jepni vajzën e saj pa të metë në qoftë se
  të mbajë një punë e madhe në çdo pohvalyshsya shoqërisë. "


  Prandaj, parimi themelor i domostroevskyy arsimit i qartë: "sjellë deri fëmijën
  në ndalimet dhe për të gjetur atë paqen dhe bekimin. " Me fjalë të tjera, më shumë
  ashpërsi, kufizimet mbi lirinë, dhe nga fëmijët - bindje të plotë,

  më mirë. Ajo duhet të jetë dashuria gjithmonë. Megjithatë, "Domostroy" paralajmëron prindërit
  hapur nga dashuria, manifestuar. Ngrohtësi, dashuri, butësi dhe manifestimeve të tjera
  Ndjenjat duhet për të varrosur thellë në pjesën e poshtme të shpirtit prindërore: "Mos buzëqesh
  atë duke luajtur, një i dobët i vogël - në një pikëllimin e madh lënduar ". Megjithatë, prindërit
  nuk rekomandohet në shfaqje të përgjithshëm ka emocionet e tepërta - si pozitive
  (Stormy gëzim, pasion, emocion) dhe negative (zemërim, bujë). Aftësi
  të frenojnë veten e tyre, për të fshehur ndjenjat e tyre konsiderohet avantazh më të rëndësishme të ushtrisë,
  kryefamiljari. Ai nuk duhet të diskutojë një shumë për të thënë dhe për të marrë skuqje

  zgjidhje.

  Sylvester, përpilues i "despotizmit patriarkale", i bindur se dashuria për fëmijët duhet të tregohet
  vetëm në raste jo me fjalë, në kujdesin e përditshme, si të ndjeshme
  bujqësi, aftësia e prindërve për të siguruar të ardhmen e fëmijëve të tyre. E gjithë
  kapitull është e përkushtuar për të, për shembull, si për të mbledhur siç duhet prikë vajzës së. "Në
  një bijë e lindur ndërsa njerëz të arsyeshëm të të gjitha vajzën e të ardhurave vë në:
  emrin e saj, apo kafshë rritet me pasardhësit apo piktura, dhe piktura, dhe
  copë e indeve dhe peshqir, dhe këmisha gjithë këtyre viteve, ajo e vënë në një kuti të veçantë
  dhe veshjet dhe kapelet dhe necklaces, dhe vegla të kishës dhe kallaj sendesh dhe bakër,

  dhe dru; gjithmonë të shtoni një pak i, por jo të gjithë një e papritur, jo një humbje.
  Dhe çdo gjë do të jetë i plotë. Po bijat rritje frikë nga Perëndia dhe të mësojnë njohuri dhe pajën
  ajo gradualisht vjen, vetëm një konspiracion -. çdo gjë dhe i gatshëm "

  Elementi më i rëndësishëm i edukimit të fëmijëve në familjen e lashtë - një respektimin rigoroz
  rregullat e sjelljes, riteve, ritualeve dhe ceremonive, që në shekujt XVI-XVII ishte
  grup i madh. Para së të gjithë fëmijëve kishte për të mësuar imazhin fetar
  jeta e prindërve të tyre. Për shembull, pas lutjeve të mbrëmjes ose lutje Shtëpi
  jo të pijshëm, nuk hahet, nuk menduar për të folur - kjo ishte një mëkat. Para

  shkoni në shtrat, gjithmonë kishte për të bërë tre reqatë para shtëpisë
  icons. Dhe para se çdo veprim kërkohet duke u lutur. Edhe zakonshëm
  punët e shtëpisë gjithmonë rozpochynalysya me prehër dhe harqe, ndërsa detyrimisht
  ndodhi shenjën e kryqit. Dhe u ngjit përpara se të hahet bukë në nder të Virgjëreshës.

  Pas fëmijët më të vjetër të mësojnë ceremonive të tilla si harqe, sepse njerëzit kanë të ndryshme
  takuar dhe përshëndetur njëri-tjetrin. Kjo mund të jetë një anim i thjeshtë e kokës, ose
  me porosi të vogla hark (kur u përkul nga bel lart) ose hark i madh me porosi (përkulën
  në tokë). Çdo gjë varet nga gjendjes njerëzore dhe marrëdhënia me banak.


  Kur një mbret apo para ikonave në kishë fisnikët më të varfër "balli rrahur", dmth
  u përkul dhe preku lëmin e tij ballin.

  E sjellje të veçantë të frymëzuar vajzat dhe gratë. Siç e dini, shtëpia ishte e ndarë
  në dy gjysma, meshkuj dhe femra, si dhe pozitën e gruas në familje ishte rreptësisht
  përcaktuar. Fisnike në bisedë me një burrë që ajo nuk do të mund të shohim atë në sy.
  Tundë duart tuaja po ashtu nuk është i lejuar. Një grua ishte duke mbajtur dorën e tij në gjoks
  dhe e dyta ishte ulur. Edhe up (kryq) me dorë me gji mund të
  vetëm një grua e thjeshtë, por jo fisnike. Biseda leje gjithashtu konsiderohet një mëkat.
  Gjatë bisedës grua (apo vajzë) kishte për t'u marrë me rastin, shpesh

  të gjitha - vepra artizanale, spin, thur apo qëndis. Në të banketit, gratë dhe vajzat nuk janë të
  lejuar, kështu që të njihen me vajzat një njeri i ri nuk imagjinuar
  asnjë mënyrë. Përjashtim ishte vetëm festë martese ku argëtim
  të gjithë së bashku, dhe madje edhe vajzat e reja - boyaryshne i lejuar për të kërcyer.

  Në fillim të rinisë aristokratike të shekullit XVIII ishte e vet, pak të ndryshme
  "despotizmi patriarkal", një udhëzues për trajtimin laike - libër i përkthyer "Rinia
  pasqyrë të ndershëm ". Në këtë libër, që është bërë një lloj i tekstit shkollor laik i parë
  mirësjelljes, janë përcaktuar rregullat e sjelljes në dritë, i ulur në tryezë dhe të bëjë

  me një pirun dhe thikë në hundë e tij dhe shami, sa larg për të marrë jashtë kapelen
  kur u takuar me miqtë dhe të marrë në atë që pozituru përkulet.

  Krijimi më i gjatë i "despotizmit patriarkale" janë mbajtur në mjedisin tregtar dhe të klasës së mesme - deri në mesin e shekullit XIX. Por edhe tani shohim në këtë libër për të gjithë
  dhemb, shumë këshilla besnikë dhe komentet (natyrisht, të përshtatura për tonë
  kohë) do të mund të tërheqë nga prindërit moderne.

  Informacion nga artikullin "Edukimi për" Domostroy "".