Shkencëtarët njerëz me shtat të lartë më të lumturNuk është sekret se për shumë idealin, si meshkuj dhe pamja femër janë imazhe standarde nga kategoria e "90/60/90 e 175 cm" për gratë dhe burrat në lartësi atletike trupit jo më pak se 180 cm, dhe mundësisht edhe më të larta. Pavarësisht nga fakti se ajo stereotipeve imponuar me ndihmën e glossies, kokërr e sens të përbashkët, sipas shkencëtarëve amerikanë në këtë kërkim për rritje është e lartë.

Sipas studiuesve, njerëzit rritje mbi mesataren shpesh ndihen më të lumtur se sa i ulët. Raporti i SHBA Zyrës Kombëtare të Kërkimeve Ekonomike tregon se njerëzit më optimistë kanë një lartësi prej jo më pak se 177 cm dhe gratë të paktën 162 cm.

Angus Deaton, një ekonomist në Princeton dhe autor i studimit, thotë se lumturia është një nga privilegjet më të rëndësishme të njerëzve me shtat të lartë. Sipas tij, kjo është për shkak të faktit që njerëzit i gjatë, sipas statistikave, më shumë të ngjarë që të marrin arsimin e lartë, dhe në këtë mënyrë kanë të ardhura më të lartë më vonë. Përveç kësaj, ata ndihen shumë më pak vështirësi në jetën e përditshme se sa njerëzit e shtat të vogël - kjo është më e lehtë dhënë trajnimi, edukimi pasi ata të gjejnë punë konfliktin më të lehtë dhe më pak me të tjerët.

Gjithashtu, njerëzit shpesh tregojnë kënaqësi të lartë me jetën e tyre dhe të ndjehen emocione më pozitive se sa negative.


Edhe dhimbje fizike ata ankohen shumë më pak se sa i vogël. Dëshmon hulumtuesit konfirmuar lojtarin 23-vjeçar të basketbollit Coleman Collins, lartësia e të cilit tejkalon 198 cm Ai beson se njerëzit gjatë janë natyra më të këndshme dhe të lehtë e sipër. Rritja pozitive ndikon në besimin - njerëz me shtat të lartë zakonisht nuk duhet të ushtrojë përpjekje shtesë për të marrë vënë re, ata hyjnë në vend të mjaftueshëm për të gjithë vetëm i kushtoj vëmendje atyre.

Ajo ishte e mundur për të edhe numërimin personin lartësia e të cilit tejkalon amerikanin mesatarë 178 cm, rreth 15% më të lumtur se ata që ngrihen 160 cm apo më pak.

Shkencëtarët shpjegojnë këtë memorie gjenetik - në ditët kur njerëzit kishin për të gjuajtur mammoths, rritja ishte një faktor i rëndësishëm në luftën për ushqim dhe fuqi, si dhe posedimi i një gruaje që shpesh zgjodhi jo vetëm trim dhe i aftë, por edhe i i madh dhe i gjatë njeri-portieri. Me kalimin e kohës, shumë pak ka ndryshuar - në shekullin e fundit gjeti se shitjet e larta më i suksesshëm se sa homologët e tyre më pak të larta. Por psikologët që studiojnë rezultatet e zgjedhjeve presidenciale, besojnë se gjërat e tjera janë të barabartë, votuesit janë të gatshëm të votojnë për një kandidat më të lartë.

Lajme përgatitur në www.time.com