Duke përdorur NLP në edukimin e fëmijëve


 • Si fëmijët të fitojnë njohuri dhe aftësi
 • Komunikimi përmes tregimeve
 • Ndikimi i 'tregime për Annie "

 • Pasi kam menduar për atë programimin teknika neuro-linguistike (NLP) e përdorur me vajzën e saj, dhe arriti në përfundimin se ata ishin kryesisht metaforë. Dhe, kam vënë re tiparet e mëposhtme: të moshës 1,5 për rreth 3,5-4 vjet ne kemi qenë tregimet më të mira, në mënyrë indirekte kanë të bëjnë me temat, fëmijë emocionuese. Gjithashtu, ne vetëm lexuar popullore dhe zanash tregime autori të njohur, nga koha në kohë që të lehtësojë frikën caktuara dhe ankthi, unë filluan të përdorin histori të veçantë, dhe rreth 4 vjeç dhe ende absolutisht të paçmuar të ndihmojë mua libër ofron Doris Brett "Living ishte një vajzë si ty ... tregimet psikoterapeutike për fëmijët "(Moska," klasë ", 1996), fragmente nga i cili unë citoj më poshtë.

  Me këtë libër (titullin e saj anglisht "History of Annie") Unë kam qenë në gjendje për të realizuar aspiratat e tyre për një ekuilibër ndërmjet sigurimit të autonomisë së fëmijëve dhe nevojës për të studiuar aftësitë e ndryshme personale dhe sociale - dhe mundësi përgjithësisht modest të mësuarit. Për më tepër, kam parasysh se unë nuk e kam shumë për këtë profesional për të krijuar metafora sepse fëmijët nuk kanë rezistencës efekte të tilla të forta të tërthorta si në të rriturit. Unë mendoj se kjo stuff mund të jetë e dobishme për shumë njerëz. Dhe për ata që janë të njohur me NLP do të pyes veten se si teknikat e adaptuara në lidhje njohur për të punuar me fëmijët.  Si fëmijët të fitojnë njohuri dhe aftësi
  Tregime, tregime dhe bota e brendshme e fëmijës janë të pandashme. Në çdo shoqëri, pa marrë parasysh shkallën e qytetërimit dhe rrugën e jetës, tregime për fëmijë mbledhur një audiencë të madhe audiencë të vogël. Ka arsye të mira.
  Nëse ne të rriturit duan të marrin disa njohuri, ne duhet të bëjmë këtë, ka shumë mënyra dhe kanalet. Ne mund të shkoni në bibliotekë ose librari dhe lexoni atë që na interesojnë. Ju mund të konsultoheni me një specialist në këtë fushë, për të marrë informacionin e nevojshëm nga të gazetave dhe revistave artikuj, dëgjojnë ligjërata, të marrin pjesë në seminare.

  Së fundi, flisni me miqtë dhe këmbimit të informacioneve dhe ideve.

  E gjithë kjo kërkon aftësi të caktuara - aftësinë për të lexuar dhe studiuar materiale, aftësinë për të shprehur mendimet e tyre. Këto aftësi nuk janë dhënë njeriut që në fillim, ata janë të blerë me përvojë. Fëmijët nuk mund të ketë një bisedë në një nivel të rritur, dhe ende problemet që zënë ato janë jo më pak të rëndësishme. Për të ndihmuar ata në marrjen e njohurive?

  Me lojra dhe imagjinatës. Lojë "uturimë cast" prezanton foshnjave me ligjin e gravitetit. Lojra të tjera mësojnë rimishërimit dhe të lejojë fëmijët të ndjehen si një mom, baba ose një tigër të egër të egra. Binjakët imagjinare mundësojë shqisat e sondës dhe të eksploruar opsionet e ndryshme.

  Për një fëmijë që bota përballet me një të re dhe të panjohur. Ajo duhet të shqyrtojë, të zbulojnë, të mësojnë, të zotëruar atë. Për fat të mirë, fëmijët janë të lindur me një dëshirë papërmbajtshëm për dije. Shih cila këmbëngulje këmbëngulje me të cilën fëmija mëson të ecë. Ai përpiqet të ngrihet dhe bie poshtë në fytyrë, duke u përpjekur për të marrë përsëri dhe bie përsëri, dhe deri tani nuk mësojnë. Vështirë se Sir Edmund Hilary gjetur më shumë këmbëngulje dhe vendosmëri për të pushtuar Everest.

  Një shembull tjetër: të shohim se si e vështirë fëmija hedh lodrën e tij të preferuar për shkak të skaj të tij të lartë karrige. Kuriozitet dhe dëshirë për të mësuar më shumë për ligjet e botës e Tij janë aq të mëdha që ai është i gatshëm të rrezikojnë të humbasin të tij "pasuri" të çmuar.

  Mos harroni që fëmija të fitojë njohuri përmes lojërave dhe imagjinatës. Duke luajtur në këtë mënyrë që të fitojnë aftësitë e natyrshme në të rriturit. Kids Games, në fakt, mund të barazohet në punë dhe studim. Në qoftë se ju ndiqni fëmijët lojë do të vini re se një shumë në këtë lojë është i bazuar në imitim. Imitojnë nënat dhe baballarët, vëllezërit e motrat, etj teleheroyiv Kjo sjellje simulim është e justifikuar. Që shumica e aftësive të kërkuara në jetën moderne, instiktet shumë më e vështirë natyra e natyrshme, ato janë fituar përmes trashëgimisë. Fëmijët shikuar dikë, dhe pastaj të bëjë të njëjtën gjë.

  Me fjalë të tjera, duke imituar të rriturit, ata kështu fitojnë aftësitë e nevojshme.

  Një dëshirë e fortë për të imituar dikë fëmijën e ndihmon atë për të mësuar hollësitë dhe kompleksitetin e sjelljes së të rriturve. Studimet kanë treguar se kur fëmijët janë ofruar dy modele - një "i suksesshëm", me një rezultat pozitiv, një tjetër i keq - ata preferojnë të parë. Ky fakt është marrë parasysh në "historinë e Annie". Sukses tejkalimin e problemeve të tyre, Annie është një shembull pozitiv që mëson se si për të arritur sukses.


  Komunikimi përmes tregimeve

  Tregime, sidomos përrallat kanë qenë gjithmonë mënyra më efektive të komunikimit me fëmijët.

  Mit kaluar dhe kaloi poshtë nga brezi në brez për shekuj dhe janë pasqyruar në kulturat e kombeve të ndryshme. Në librin e tij mbi përrallat, Bruno Bettelheym thekson rolin e tyre të rëndësishëm si ato të ndihmojnë fëmijët të kapërcyer ankthi dhe konfliktet me të cilat ata ballafaqohen. Në zanash tregime për fëmijë ngritur rëndësishëm botëkuptimin probleme. Në "Popelyushtsi" për shembull, i referohet rivalitetit mes motrave. Përrallë e Hansel dhe Gretel temën kryesore - frika e duke u braktisur. "Tom Thumb" tregon të pafuqisë heroit të vogël, të kapur në një botë ku çdo gjë është e madhe në madhësi, fushëveprimin dhe fuqi.

  Në përrallat kontrast mirës dhe të keqes, lakmia dhe altruizëm, guxim dhe burracakëria, mizori dhe dhembshuri, përkushtimin dhe burracakëria. Ata tregojnë fëmijën që botëror - një gjë shumë e komplikuar, që ka shumë padrejtësi që frikë, keqardhje dhe dëshpërim - të njëjtën shkallë të ekzistencës sonë si gëzim, optimizëm dhe besim. Por më e rëndësishmja - ata tregojnë fëmijën se në qoftë se njerëzit nuk mendojnë, madje edhe kur duket e pashpresë, nëse ai nuk ndryshon parimet e tij morale, edhe pse tundimi dhe beckons atë në çdo hap, ai përfundimisht gjithmonë të fitojë.
  Dëgjuar këto tregime dhe përralla, fëmijët nuk mund të ndihmojë ata të gjejnë gjurmë të jetës së tij.

  Ata duan të përdorin shembullin e heroit pozitiv në luftën me frikën dhe shqetësimet e tyre. Përveç kësaj, tregime dhe përralla frymëzojnë shpresë në të fëmijës, i cili është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Një fëmijë i privuar nga shpresa apo humbur atë, refuzon të luftuar dhe nuk do të ketë sukses. Ne, të rriturit, ne duhet të kujtojmë se në qoftë se ne duam të mësojmë një diçka të fëmijëve apo të japë atij disa pikë të rëndësishme, për të bërë kështu që ishte njohur tretshëm dhe i kuptueshëm. Nëse ne duam të shpjegojmë diçka komplekse francez, pastaj, sigurisht, do të ketë sukses në këtë më shumë në qoftë se ne flas frëngjisht. Komunikimi me fëmijët, të përpiqen për të biseduar me ta një gjuhë që ata e kuptojnë dhe që ata të përgjigjen më mirë - gjuhën e fantazi fëmijëve dhe imagjinatës.


  Ndikimi i 'tregime për Annie "

  "Tregime për Annie" si të personalizuar tregime "humanized". Ata veprojnë hero apo heroina që posedojnë tiparet karakteristike të fëmijës tuaj dhe që përballen me të njëjtat probleme si fëmijën tuaj. Në "tregime për Annie" hero apo heroina gjen mënyra dhe mjetet e të kuptuarit dhe zgjidhjen e problemeve dhe konflikteve të tyre.
  Përveç aktorëve, e marrë nga historia e jetës mund të përfshijë karaktere nga botën e fantazi dhe magji. Karakteret kryesore mund të jetë bunnies, ketrat ose BEHEMOTYK i vogël. Gjëja kryesore është që gjendja të kujton gjendjen e protagonistit të fëmijës tuaj. Historia "të përshtatshëm" për fëmijën tuaj, si dhe emrin e protagonistit të saj.

  Historia e tij I quajtur "Historia e Annie", se vajza ime quhet Amanty. Unë të kërkuar për emrin ngjante emrin e vajzës së heroinës së, por nuk ishte identike me të. Nëse, për shembull, unë do të them që artikuj djalë i quajtur Jack, unë do të thërrasë ato "Tregime të Gjonit".

  "Tregime për Annie" - jo një shkop magjik magjike e cila zhduket me një valë të gjithë vështirësi dhe të gjithë dhimbjen e një bote reale të, por ata lejojnë fëmijët që të mësojnë në lidhje me veten e tyre dhe problemet e tyre se ata janë të kënaqur që u jep atyre forcë dhe atë që ata të fillojnë të ndiejnë mbështetjen dhe të kuptuarit. Efikasiteti "tregime për Annie" për shkak të shumë arsye. Para së gjithash, "historia e Annie" lejojë që fëmija të perceptojnë vështirësitë e tyre dhe të luftojnë atyre mënyrë efektive.

  Për shumë fëmijë të ndjehen fajtor apo i shqetësuar për frikën e tyre ndjehen të zënë ngushtë për shkak të tyre. Ata janë të vështirë për të folur rreth tyre haptazi. Shpesh kur ju era një bisedë të drejtpërdrejtë me fëmijët mbi këtë temë, ata mbyllur menjëherë dhe për të shmangur bisedën. Dëgjoni histori - është një çështje tjetër. Në këtë rast, fëmijët nuk lexojnë udhëzimet, nuk e fajësojnë ata dhe jo i detyruar për të folur për vështirësitë dhe problemet e tyre ata vetëm të dëgjojnë për historinë e një vajze, e njëjtë si ata janë. Ata janë asgjë ndalimin për të dëgjuar, të mësojnë diçka të re, diçka e krahasueshmërisë me pa efekte të pakëndshme psikologjike. Kjo do të thotë se ata mund të reflektojë mbi psikologjik dëgjuar në një mjedis të rehatshme.

  Duke ndryshuar kontekstin, keni krijuar një zonë të sigurisë.

  "Tregime për Annie" japin fëmijës një mundësi për të menduar, reflektuar dhe bëjnë pyetje mbi konflikti mund të çojë në temat "shpërthyese" pa frikën e ndërhyrjes në botën e brendshme. Ne të rriturit shpesh bëjnë të njëjtën gjë. Praktika më e njohur e marrjes së Këshillit të na hutuar një pyetje duke përdorur njohje pritjen: "Në mikut tim Xhon - problemit ..." Është interesante për të vëzhguar se si fëmijët e përdorni këtë zonën e sigurisë. Nga njëra anë, fëmija i identifikon me "Annie", por kur histori fjala për një "vend të lënduar", ajo është pozita e dëgjues, dhe pastaj "Annie" - është një histori e një vajze.

  Kështu ai është në gjendje të shikojnë nga ana e homologut të tyre, pa lënë siklet në fuqinë e mendjes.

  Forma histori ka një tjetër avantazh: për fëmijën shumë më interesante histori sesa leksioni udhëzuese. Fëmijët në mbarë botën fik radiot dhe televizionet në qoftë se ka lexuar simbol, dhe përfshirjen e tyre kur vjen koha tregime. Tregime të lejojë fëmijën të ndjehen se ai nuk është i vetëm në frikën e tyre dhe përvojat që fëmijët e tjerë ndjehen të njëjtën mënyrë. Ajo ka një efekt qetësues. Fëmija merr shpëtoj kompleks inferioriteti, ai nuk e konsideron veten një përbindësh, hov, apo një frikacak vredina etj

  Ky i qetë ajo forcon besimin dhe ndihmon luftën vështirësi.

  Në historinë e ka një anë pozitive: në mënyrë që të bëjë një histori interesante për një fëmijë, transmetues duhet të depërtojnë në botën e brendshme të fëmijëve. Duhet të shohim rreth sytë e një fëmije, ne bëjmë jo shpesh. Ne jemi aq të mësuar me perspektivën e tyre të rritur që ne të harrojmë se ka një tjetër pamje e gjërave. Ne harrojmë se përbindësh fëmijë në dollap është aq e vërtetë si ju dhe mua. Ne harrojmë se fëmijët besojnë në magjinë aq sinqerisht dhe pa kushte, si në energji elektrike apo magnet. Ne harrojmë se ajo që duket i zakonshëm, i parëndësishëm, mund të perceptohet si një katastrofe të fëmijëve.

  Ne harrojmë se interpretimi ynë i ngjarjeve mund të ndryshojnë rrënjësisht nga interpretimi i fëmijës. Kjo vlen edhe për gjuhën. Për shembull, në vend të duke thënë se "gjyshja ime vdiq," të rriturit zakonisht thonë "ne kemi humbur gjyshen tonë." Fëmijët të cilët nuk janë të njohur me eufemizëm kuptojnë këto fjalë fjalë për fjalë - gjyshja ime e humbur diku. Ata mund të pyes veten pse ky problem nuk ka povoruhne një gisht jo për të kërkuar atë, dhe shpresoj se një ditë ajo e bëri të gjejnë një mënyrë në shtëpi.

  Sepse ne nuk duam të barrë vetes dhe të shohin botën përmes syve të fëmijëve, ata shpesh e kufizojnë veten në përpjekje për t'i bindur ata dhe të refuzojë kërkesën e tyre.

  Një fëmijë që ka frikë të monsters në errësirë, ne themi: "A nuk thonë gjëra të trashë, nuk ka monsters." Nga kjo fëmija fillon të ndjehen të çuditshme, vullneti i tij është i paralizuar. Kam frikë intensifikuar vetëm. Ky qëndrim i rritur nget një pykë ndërmjet prindit dhe fëmijës sepse fëmija mendojnë se prindërit nuk e kuptojnë atë. Kjo e komplikon komunikimin e tyre të mëvonshëm. Të dëshpëruar për t'u kuptuar, fëmija mbyllet. Kur një i rritur i thotë një nga "tregime për Annie" - tregimit të afërt me perceptimin e fëmijës dhe se ajo pasqyron jetën e vërtetë, fëmija fiton përvojën pronat e kundërta. Cili ishte kuptimi përmirëson marrëdhëniet ndërmjet prindit dhe fëmijës.

  Mos harroni koha e fundit që fliste me dikë që ishte vendosur me të vërtetë në valë tuaj (dhe ju ndjeni atë) kuptoni ndjenjat tuaja. Mos harroni se sa bukur ishte dhe se si ju pastaj kjo u mungon. "Tregime për Annie" i shoqërueshëm dhe të vendosur atë mënyrë shumë të veçantë. Shpesh fëmijët të mos folur për problemet që ky i trembur, të frikësuar e reaksioneve të padëshiruara ata të rriturit ose për shkak se ata nuk kanë fjalë dhe koncepte për të përshkruar ndjenjat dhe emocionet e tyre. Dëgjoni ata ndjenjat shpesh konfuze dhe konfuze e shprehura në fjalë në histori mund të jetë shumë i dobishëm.
  Kjo ju jep mundësinë për t'u angazhuar në dialog me fëmijën tuaj.


  Pas një bisede me fëmijën tuaj në lidhje me brengat dhe problemet e tij nganjëherë të kujton e marrjes në pyetje të burgosurit e kampeve: emrin, gradën dhe numrin e regjistrimit - kjo është e gjitha që ju mund të mësoni. Megjithatë, i njëjti fëmijë mund të jetë shumë i hapur kur ai thotë se pengon dhe shqetëson Annie. Pra, nëse ju nuk e dini se çfarë pengon fëmijën tuaj, ju mund të kërkoni që, sipas mendimit të tij, të shqetësuar për Annie. Në këtë rast përsëri e njëjta ndjenjë të sigurisë lejon atë të jetë aq i hapur. Nëse unë nuk jam i sigurt se çfarë është duke shkaktuar shqetësim për vajzën time, unë thjesht pyesni atë çfarë "historia e Annie" (ose më mirë, çfarë) ajo donte të dëgjonte nga unë.

  Nëse ajo thotë diçka si, "Më tregoni mua se si Annie shkoi te mjeku" - Unë e di se çfarë problemi.

  Metoda e komunikimit përmes tregimeve të vlefshme është fakti se në këtë rast njohja e një fëmije të ri ndjehet një mase të caktuar i pavarur. Ai mund të kalojnë sa më shumë kohë sa ai ka nevojë për të mësuar përmbajtjen e tregimit dhe të rrëmbyer idenë e tij. Ai mund të dëgjojë tregimin përsëri dhe përsëri dhe të përqëndrohet në se në këtë moment për atë veçanërisht e vërtetë në asgjë imponuar në me forcë. Dhe më të mirë të të gjitha, çdo gjë është e re, ai mëson ai perceptohet si arritjen e tij, si rezultat i përpjekjeve të pavarura.

  Nëse ai dëshiron të kapërcyer frikën, siç bën Annie, ai e bën këtë sepse ai vendosi të bëjë atë, jo për shkak se ajo është e urdhëruar kështu nëna ime. Kështu, fëmija është në gjendje të përjetojnë ndjenjën e vetë-vlerë, aftësinë e tyre për të peshojnë situatën dhe të bëjnë vendimet e tyre.

  Unë mund të jap një shembull shumë interesant i kësaj ndjenjë të "pavarësisë" në vajzën time Amanty. Ey ishte njëmbëdhjetë vjeç - mosha kur ajo me të vërtetë të kërkuar për të provuar se nëna ime mendonte nuk është gjithmonë e vërtetë. Një ditë ajo erdhi në shtëpi nga shkolla mërzitur në të gjitha. Në përgjigje të Amanty tim në pyetje më hodhi vështrim të zemëruar dhe të inatosur blurted jashtë: "Askush nuk dëshiron të luajë me mua."

  Përkthyer, kjo do të thoshte se ajo kishte një luftë me një mik të mirë. Unë kam qenë duke i dhënë këshilla e saj të shëndoshë mbi çfarë të bëni kur shoku më i mirë nuk dëshiron të luajë me ju, por Amanty ndërprerë mua, në këtë moment ajo është më pak e nevojshme udhëzimet e mia. Në mbrëmje ajo ishte ende i zemëruar kur unë vënien e saj në shtrat. Ajo nuk mund të harrojmë incident të mërzitur e saj dhe nuk i etur për të shkuar në shkollë ditën e ardhshme. I pyetur vetëm në rast, "Dëshironi që unë të ju tregoj një tregim për Annie?" Ajo mori anën e sytë e mi, duke thënë: "Nëse ju doni atë kështu!" - Dhe kam filluar të tregoj asaj histori që e bëri Annie Kur shoqja e saj më të mirë nuk kanë dashur të luajnë me të.

  Amanty dëgjonte me një shprehje të kosi në fytyrën e tij, dhe kur kam mbaruar, ajo me zemërim deklaroi: "histori absurde, dhe unë kam qenë edhe më keq se më parë." Unë u largua nga dhoma, ndjenja më e paqëndrueshme se një minutë më parë. Ndoshta unë ishte e drejtë, unë arsyetuar, nëse kam menduar se kufiri i moshës për këto histori - dhjetë vjet. Ditën tjetër, jo pa ankth unë shkova në shkollë për Amantoy. Për habinë time, në vend të fytyrës zymtë të djeshëm me shprehjen "askush nuk dëshiron të luajë me mua," Unë e pashë feçkë saj të zakonshme të gëzuar. "Hi - i thashë. - Si ishte shkolla sot? "" OK ", - tha Amanty.

  Të inkurajuar, e pyeta "situatën sociale": "Kush do të luajë sot?"

  "Me të gjitha" - ajo u përgjigj i lehtë dhe i lumtur. Dhe Amanty më tha se si ajo le konfliktin e saj. Në fakt, ajo bëri të njëjtën gjë si Annie në "të pakuptimtë" histori. Pra, ajo dëgjoi këshilla, menaxhimin e për të mbajtur njëmbëdhjetë sensin e tij të "pavarësi" dhe dinjitet. Kjo ishte një feat që më bëri përshtypje. "Tregime për Annie" gjithashtu e mirë që ato pasqyrojnë një atmosferë të ngrohtë intime dhe një tregim të mirë, tha me "në kohën e gjumit", e cila, në vetvete, ka një efekt qetësues si babai dhe fëmijës.

  Në botën e sotme e elektronike, TV, video games dhe nxitim të rehati përditshme botës komod e heronjve tregime dhe tregime për fëmijë - një oazë në shkretëtirë.

  Klasat në vizatim, pikturë dhe modelimit balta mund të kombinohet me tregonte "tregime për Annie" kur fëmijët me gdhendje ose të përshkruaj disa episode të tregimeve apo karaktere. Klasat je - një mundësi e madhe për fëmijët për të shprehur apo të luajtur se ata janë të shqetësuar. Fëmijët, për shembull, shpesh të pikturuar një "përbindësh" që frikëson ata dhe i shqetësuar, dhe me ngazëllim të dukshme lot atë në copa. Pra, ata simbolikisht vrarë nga një përbindësh dhe të tregojnë fitoren mbi të.

  Informacion nga neni "Fëmijëve, metaforat dhe NLP."