Zgjedhja e një partner të jetës - të vërtetën në gjenet tonaDrejtori laborator imunologjike në Universitetin e. Paraná, Brazil, Profesor Maria de Gracia Bikalo argumenton se njerëzit me dallimet në histocompatibility gjene të mëdha komplekse ishin më shumë të ngjashme me çdo zgjedhje tjetër nga ato në të cilat gjenet ishin të ngjashme. Histocompatibility Major sistem kompleks ose HLA - është një familje e madhe e gjeneve që gjenden në kurrizorë dhe luan një rol të rëndësishëm në sistemin imunitar dhe zhvillimin e imunitetit.

Femra preferenciale për të gjetur partnerë me një grup të ndryshme të gjeneve është gjetur në shumë kurrizorë, duke përfshirë njerëzit. Ajo ishte e njohur gjithashtu se gjenet e sistemit HLA që ndikojnë në shfaqjen e erë të caktuar të trupit të njerëzve, e cila në masë të madhe përcakton zgjedhjen e mëtutjeshëm të partnerëve.

Shkencëtarët brazilianë janë duke punuar në këtë çështje që nga 1998, kryen kërkime mbi ndikimin e dallimeve në aftësinë e gjen sistemit HLA-së deri në zgjedhjen e një shoku.

Shkencëtarët kanë studiuar të dhënat gjenetike të 90 çifteve të martuara, dhe krahasuar ato me 152 çifte të rastit. Ata krahasuar dallimet në histocompatibility gjene të mëdha komplekse në pacientët me persona të martuara në grupin e kontrollit. Profesor Bikalo thotë se në qoftë se dallimet në gjene nuk ndikojnë në aftësinë e njerëzve për të konvergojnë, rezultatet e studimit në të dy grupet duhet të jenë identike. Duket, megjithatë, se partnerët çifte reale gjenet ndryshojnë ndjeshëm.


Dallime gjenetike në çifte të familjes, si shkencëtarët besojnë, çojnë në gjenet e mëtejshme konfuzion dhe për të mundësuar zhvillimin e pasardhësit të shëndetshme. Në të kundërtën, individët me gjenotipeve të ngjashme rrit rrezikun e fëmijëve me sëmundje të ndryshme të lindura më së shpeshti shihet kur ngushtë martesa.

Besohet se njerëzit të zgjedhin partnerin e martesës në bazë të tipareve të përbashkëta të njëri-tjetrit. Megjithatë, sipas profesor Bikalo, më shumë i ndryshëm në partnerët gjenotip janë, më shumë të ngjarë lindja e fëmijëve të shëndetshëm në çifte.

Shkencëtarët besojnë se këto studime do të ndihmojnë në çështjet e planifikimit familjar, si dhe të lejojë më në tërësi të kuptuar ecurinë e shtatzënisë dhe çështjet e lidhura.

Rezultatet e hulumtimit kanë treguar se njerëzit me një grup të ngjashëm të gjeneve HLA me intervale të gjata ndërmjet shtatzënive dhe të prirur për të abortit spontan. Prandaj, sipas Profesor Bikalo, studimi i kësaj çështjeje do të zgjidhë shumë probleme në rrugën për shëndet të mirë riprodhues.

Lajme përgatitur në www.medicalnewstoday.com