Pjesa më e vjetër duhet të jetë i lumturAftësia për të menduar pozitivisht dhe madje edhe probleme për të të jetë në gjendje për të parë anën e mirë jo vetëm e bën jetën më të lehtë, por në mënyrë të konsiderueshme shtrihet atë. Një studim i ri nga shkencëtarët britanikë zbuluan se njerëzit janë shpesh në një humor të mirë, kanë 35% më pak gjasa të vdesin gjatë pesë viteve të ardhshme në krahasim me ata që janë të prirur të shohin jetën në të zezë.

Në studim, "niveli i lumturi" e individëve nga ekspertë University College në Londër për disa vjet i kryer mbikëqyrje mbi 4 mijë njerëzit e moshës 52-79 vjet. Subjektet e ofruara katër herë në ditë për të regjistruar kënaqësinë e tyre të jetës apo ankthi, hulumtuesit atëherë këto të dhëna janë të përpunuara të përshtatura për një numër faktorësh: mosha, gjinia, të ardhurat, prania e depresionit dhe kronike sëmundjeve, dhe angazhimin e palës së paditur për një mënyrë jetese të shëndetshme ose të sëmurë .

Bazuar në këto të dhëna disa vite ajo u bë e qartë se grupi i optimistëve të cilët "xhami është gjithmonë gjysmë e plotë," mundësia e vdekjes së parakohshme ishte më e ulët nga 35%. Kjo plotësisht konfirmon teori u shfaq para shkencëtarëve që një qëndrim pozitiv në jetë ndihmon kundër sëmundjeve, stresi dhe kështu zgjat vitet e jetës.

Aktualisht në Mbretërinë e Bashkuar ka një rritje të interesit në terapi njohëse-sjelljes, bazuar në konceptin sipas të cilit ndjenja dhe sjellje nuk janë të përcaktuara nga situata në të cilën ai e gjeti veten e tij, dhe perceptimin e tij të situatës. Me pak fjalë, për ne jo aq shumë rëndësi se çfarë ndodh me ne, por çfarë ne mendojmë për këtë.


Sipas shkencëtarëve, menaxhimi i duhur i mendimeve të tyre zbulojnë për njerëzimin rrugën për jetëgjatësi.