Përballja me stresin pas një aksidenti përplasje


 • Le të flasim për çrregullime të stresit post-traumatik
 • Ndihmë në tejkalimin e efekteve të stresit pas aksidentit (crash)

 • Le të flasim për çrregullime të stresit post-traumatik

  Njerëzit të cilët bien në situatë ekstreme, reagojnë në të ndryshe. Dikush bie në një mpirje, dhe dikush në të kundërtën, fillon ngacmim me motor.
  Por reagimi ndaj ngjarjeve vazhdon pasi kishte kaluar rreziku. Është e nevojshme për të vënë në dukje se stresi mund të ndihen jo vetëm viktimat por edhe vëzhguesit rastësor, dëshmitarët dhe madje edhe profesionistë shpëtuesit. Në mënyrë ideale, çdo pjesëmarrës dhe dëshmitarë të një aksident ose fatkeqësi duhet ndihmë psikolog dhe këshilla e tij në të ardhmen.

  Por kjo nuk është gjithmonë e mundur, dhe pastaj duhet të ndihmojë të dashurit apo vetë-ndihmë.

  Ngjarjet ekstreme që ndikojnë në psikologjinë e njeriut, duke shkaktuar atij stresit traumatik, efektet psikologjike të cilat mund të shprehura në çrregullime të stresit post-traumatik.

  Çrregullim post-traumatik stres - i vonuar reagim ndaj një ngjarjeje stresuese. Ky çrregullim ankthi mund të jetë i lidhur me depresionin dhe varësisë kimike.

  Viktima pas ngjarjeve tragjike përsëri duke përjetuar atë që ndodhi: është e kujtime ndërhyrëse, mendimet dhe ëndrrat e këqija. Frika shkakton ankthe dhe pagjumësi. Natyrisht, njerëzit me çrregullime të stresit post-traumatik nuk dëshiron të mbani mend detajet e asaj që ka ndodhur, ai ka një dëshirë për të harruar, për të fshirë mendimet dhe ndjenjat që ju kujtojnë një ngjarje tragjike.


  Viktima bëhet emocionalisht të paqëndrueshme, duke ndryshuar lotët shpërthime të zemërimit. Një tjetër simptomë e çrregullimit të stresit post-traumatik - nadpylnyy. Njeriu duke treguar rritur kujdes edhe në situata të sigurta.

  Ndihmë në tejkalimin e efekteve të stresit pas aksidentit (crash)


  Për të plotësisht të hequr qafe PTSD kërkon ndihmë eksperte. Megjithatë, ju mund të ndihmoni veten dhe të tjerët për të dobësuar reaksione të padëshirueshme.

  Shërim më të mirë - emocione të këndshme. Përkëdhel veten shijshme, ecin më shumë, të shkojnë në sauna ose shtrihem në një banjë të ngrohtë, madje edhe pas "nuk duan". Të angazhohen në aktivitet fizik, stresi ndikon në gjithë trupin, kështu që mund të ndihmojë në masë të madhe në qoftë se shëndetin e paguar më shumë se më parë.

  Shumica janë në mesin e njerëzve. A mos presin kujtimet shkoj me veten e tyre. Ndjenjat mbeten dhe mund të jetë konfuze për një kohë të gjatë. Kjo është arsyeja pse ajo është zemra e rëndësishme të flasim të sinqertë të zemrës.

  Nëse një të dashur e ka vuajtur, të përpiqen për të krijuar kushtet për bisedë intime. Është e nevojshme për t'i dhënë atij ndjenja negative dhe emocionet dalë. Por mos klikoni mbi personin nëse ajo është kundër. Gjëja kryesore - nuk do të shtyjë larg viktimën, edhe nëse ajo ju shtyn. Vazhdoni për t'i dhënë atij mbështetje dhe shprehin dashurinë e tyre.

  Nëse simptomat e çrregullimit të stresit post-traumatik vazhdojnë, mos hezitoni të kontaktoni me një psikolog.

  Këtu janë shenja që ju apo një mik nevojë profesionistëve ndihmë:

 • Simptoma PTSD vazhdojnë të shfaqen gjatë pas ngjarjes dhe jo dobësuar;
 • qëndrim për të punuar;
 • këqija të vazhdueshme ose pagjumësi;
 • vështirë për të kontrolluar ndjenjat e tyre, mund të jetë i shpërthime të papritura të zemërimit;
 • Asnjë person me të cilin ju keni pasur për të ndarë përvojat e tyre;
 • Marrëdhëniet në familje, workmates, fqinjët, të njohurit përkeqësuar rëndë;
 • rreth duke thënë: "Ai ka ndryshuar";
 • atje zakone të këqija, duke tërhequr më shumë tym, pije, të marrë sedativë;
 • ka pasur probleme shëndetësore, të cilat nuk ekzistojnë më parë.

 • Fëmijët gjithashtu mund të jetë çrregullim të stresit post-traumatik si pasojë e aksidentit, abuzimit, vdekja e prindërve dhe ngjarje të tjera tragjike. Simptomat e saj: ankthi, agresioni, frika (duke përfshirë edhe frikën e vetmisë), izolimi, duke qarë, ndruajtje. Ju mund të bëni diçka për fëmijën tuaj.

 • Duke folur me fëmijën tuaj, tregoni atij informacionin vetëm të saktë.
 • Bisedoni me të për ndjenjat tuaja.
 • Fëmijë të dini se ai nuk ishte i vetëm. Mos harroni të tregoni atij për këtë.
 • Prekni, të përqafuar sa më shpesh të jetë e mundur. Skin kontakt do të lejojë atë të ndjehen dashurinë tuaj.
 • Merrni kohë për të folur, të luajë me fëmijën, të vënë atë të fle.

 • Shiko për atë (është e rëndësishme të vini re atij efekte negative). Shpesh ajo është një fëmijë lojë tregon ndjenjat e tij.
 • Inkurajimi i aktiviteteve që ndihmojnë të marrë presion off (duke luajtur me ujë, rërë, balta, modelimit balta, pikturë).
 • Mos harroni, nëse një fëmijë është i mërzitur, ju duhet të japin atij mundësi që të jetë i trishtuar apo qaj. Kjo është normale.
 • Të gjitha të dhënave është këshilla shumë të thjeshta. Por shumica e njerëzve me të cilët fatkeqësi ka ndodhur, apo dëshmitarë një aksident i mbyllur në vetvete. Edhe anëtarë të së njëjtës familje mund të gjeni forcën për të folur, por kjo është një hap për të përmirësuar situatën. Si rezultat, secili duke përjetuar atë që ndodhi në veten e tij, nuk është tjetërsimi në mes njerëzve.

  Çdo vetëm duke u përpjekur që të merren me stresin e tyre. Psikologu Këshillë: të flasim, dhe i thuaj çdo ndjenjat dhe përvojat e tjera.

  Informacion nga neni Svetlana Gunina "Alone me stresin."