Si për të ndihmuar pikëllimin e fëmijës tuaj


 • Për të ndihmuar të mbijetojnë
 • Çfarë tiparet e pikëllimit?
 • A nuk ndjehen të vetmuar
 • Hide and Seek
 • Si për të ndihmuar një fëmijë vuajtjen?
 • Njohin dhimbjen e tyre dhe frikë
 • Si për të marrë sjellje agresive?
 • Kur të shkoni te mjeku?
 • Çfarë mund shkollë?
 • A nuk e shmangin temën e vdekjes
 • Mësuesit e shkollave fillore
 • Postera jo turp


  Për të ndihmuar të mbijetojnë

  Të rriturit shpesh përjetojnë konfuzion dhe konfuzion, duke mos ditur se si dhe çfarë të ndihmuar fëmijën tuaj në këtë situatë, duke mos pasur ide jo vetëm se si të sillen në lidhje me një fëmijë që ka humbur një të dashur, por edhe për mënyrën se si dhe sa ai po përjeton humbje akute.

  Prindërit, edukatorët, mësuesit duhet të dinë se si në jetën normale të përditshme për të ndihmuar fëmijën tuaj të mbijetojnë pikëllimin mbështetjen atë, për të parandaluar zhvillimin e neuroza. Ekspertët Kontraktuese rekomandohet vetëm nëse objektet e propozuara më poshtë nuk punojnë ose nuk janë të mjaftueshme.


  Çfarë tiparet e pikëllimit?

  Nëse pikëllimin familjes, është e nevojshme që fëmija e pa këtë dhe do të mund të shprehin atë me ta. Mos u mundoni të pretendojë se asgjë nuk ka ndodhur, dhe jeta rrjedh si zakonisht. Ne të gjithë duhet kohë për të marrë të përdoret për të jetuar pa një të dashur.

  Kjo nuk e pakëson trazira emocionale dhe nuk garanton kundër reaksioneve të papritura dhe tragjike, por parandalon shfaqjen e frikës të thella, të cilat mund të shkaktojnë probleme serioze psikologjike në shumë vite.


  Në këtë kohë të vështirë për fëmijët, veçanërisht, kanë nevojë për mbështetje, demonstrim të dashurisë dhe kujdesit.

  Periudha e ndjenjave të forta të pikëllimit të një fëmije është zakonisht më e shkurtër se në të rriturit (lot shpesh ndryshojnë qeshura), por kur të përballen me situata të reja jetësore përsëri ringjallur pikëllimin e tij: "Në ditën e parë të shkollës, unë pashë se të gjithë vijnë nga nënat dhe një herë kam ardhur nga Dad. "


  A nuk ndjehen të vetmuar

  Shock - Reagimi i parë deri në vdekje. Në fëmijët ajo shprehet zakonisht heshtur nisjes apo shpërthim lot. Fëmijët shumë të rinj shpesh mund të ndjehen siklet mjaft të dhimbshme, por jo një shoku. Ata nuk e kuptojnë se çfarë po ndodh, por ndjehen atmosferë të mirë në shtëpi.

  Entertainment (marrë dorën, blej lodra apo ëmbëlsirat, kthehet në TV), nuk është politika më e mirë në këtë situatë. Ajo punon përkohësisht dhe nuk ndihmon për të përballuar me pikëllimin e tyre, por vetëm një zbavitje. Përqafojnë fëmijën, le të pushojnë, qaj, uleni ose shtriheni, por jo uleschuyut atë si në qoftë se ai e kishte lënduar dhëmbët.

  Ai kishte nevojë për kohë për të mbajtur zi, për të folur për nënën, babain, vëlla apo motër. Nëse fëmija është mjaft i madh, i jep atij mundësinë për të marrë pjesë në përgatitjet për funeralin, dhe ai nuk do të ndjehen të vetmuar dhe të pikëlluarit ndër të punësuar të rriturit punët.


  Hide and Seek

  Vdekja mohuar - Përvoja fazë tjetër mjerim. Fëmijët e dinë se një të dashur vdiq, e pa atë të vdekur, por mendimet e tyre janë aq të fokusuar në atë që ata nuk mund të besojnë se ai nuk është më rreth.

  Kërkim - Për një fëmijë është një fazë shumë e logjikshme të pikëllimit. Ai humbi dikë, tani ai duhet të gjejë atë. Dështimi për të arritur krijon frikë. Ndonjëherë fëmijët po përjetojnë këto kërkime si një lojë të fshehur dhe të kërkojë, me sy të përfaqësuar si i vdekur relativ është te dera.

  Dëshpërim - Kjo ndodh kur një fëmijë e kupton pamundësinë e kthimit të vdekur. Përsëri ai fillon të qajë, bërtas, flak dashurinë e të tjerëve.

  Vetëm dashuria dhe durim mund të kapërcejë këtë gjendje.

  Zemërim pasqyrohet në faktin se fëmija është i zemëruar me babain e tij, që ai "la" ose Perëndinë "mori" të atin ose nënën. Fëmijët e vegjël mund të fillojë për të thyer lodra organizoni tantrums, goditur këmbët në dysheme, një i ri papritmas pushon për të komunikuar me nënën, "aspak" ka një vëlla i ri, mësues i vrazhdë.

  Ankthi dhe faji duke çuar në depresion. Përveç kësaj, fëmija mund të jetë konfuze për pyetje të ndryshme praktike: kush do ta shoqërojë atë në shkollë? që të ndihmojë me mësimet? që t'i japë të holla xhepi? Për fëmijët më të vjetër vdekja e të atit, mund të thotë pamundësinë për të vazhduar trajnimin dhe kështu me radhë.


  faqe


  Si për të ndihmuar një fëmijë vuajtjen?

  Para së gjithash, ju duhet të përjetojnë rozdilyalosya të gjithë anëtarët e familjes. Shumë pajtohen se është vendim i dëshirueshëm zi të gjithë anëtarët e familjes, duke përfshirë edhe fëmijë (ndoshta me përjashtim të preschoolers). Kjo është një përvojë e zakonshme, që çdo anëtar i familjes.

  Gjëja më e vështirë për një të rritur - është për të të treguar fëmijën për vdekjen e të dashurit. Ajo është e mirë në qoftë se ajo do të bëjë ndonjë të familjes tuaj. Nëse jo, atëherë ai duhet të thotë një të rrituri të cilin fëmija di dhe të cilin ai beson.

  Në këtë pikë është e rëndësishme për të prekur fëmijën, të marrë atë në duart tuaja, përqafim, të marrë atë në krahët e saj. Fëmija duhet të mendojnë se ai është ende i dashur dhe ai nuk do të refuzohen.

  Është gjithashtu e rëndësishme që fëmija nuk kishte një ndjenjë të fajit për vdekjen e të dashurit.

  Fëmija mund të tregojnë një flash të zemërimit ndaj të rriturve prynesshemu lajme trishtuar. Nuk është e nevojshme në këtë pikë në përpjekje për të bindur fëmijën për të tërhequr veten së bashku sepse dhembja nuk është përjetuar në kohë mund të kthehet muaj apo vite më vonë.

  Fëmijët më të vjetër preferojnë në këtë pikë vetëm. A nuk e argumentojnë me ta, rrinë me ta, sjellja e tyre është e natyrshme dhe është një lloj i psikoterapisë.

  Fëmija duhet të rrethojnë kujdesin fizik, gatuaj bukë, përhapjen fletë, etj Nuk ka nevojë për të marrë përgjegjësi të tij gjatë kësaj periudhe i rritur: "Ju jeni tani një njeri pa tronditëse nënën e tij në lot."

  Lotët Containment panatyrshme për fëmijën dhe madje edhe të rrezikshme. Por nuk e detyrojnë fëmijën dhe qaj nëse ai dëshiron.


  Njohin dhimbjen e tyre dhe frikë

  Midis pikëllimin në familje nuk duhet izoluar fëmijën nga shqetësimet e familjes. Është e dëshirueshme që fëmija foli për frikën e tyre, por kjo nuk është gjithmonë e lehtë për të inkurajuar këtë. Nevojat e fëmijës të duket e qartë, por disa të rriturit të kuptojnë se fëmija ka nevojë për njohjen e dhimbjes së tij dhe të frikës, ai ka nevojë për të shprehur ndjenjat e tij në humbjen e një të dashur.

  Në këtë drejtim, një eksperiencë interesante dhe të dobishme. Për shembull, ne mbledhë një grup të të rinjve që kanë humbur prindërit e tyre në mënyrë që ata të gjithë mund të flasin me njëri-tjetrin.

  Me metodën e mbajtjes së takimeve të tilla psikolog jo të përfshirë në bisedë për sa kohë që ata nuk e pyesin në lidhje me të.

  Boys rëndësishme që të ndjehen të barabartë. Së pari, ata mbeten të kujdesshëm e një grupi të tillë, por, duke filluar të flas, shfaqin shumë ngjashmëri në ndjenjat dhe problemet. Bisedat, ndonjëherë të dhimbshme, megjithatë, të ndihmojë adoleshentët përballen me frikën, të sqaruar mendimet e tyre.

  Besohet se pas funeral i jetës familjare kthehet në normale, të rriturit që kthehen në punë, fëmijët - në shkollë. Ishte në këtë kohë humbje është më akute. Në ditët e para pas tragjedisë së fëmijëve di se çdo shprehje legjitime e ndjenjave.

  Me kalimin e kohës, ndryshimi mund të vijë fenomene të tilla si urinim i pavullnetshëm, stuttering, thonjtë hryzinnya, të qenët i përgjumur ose pagjumësi. Ju nuk mund të japë një recetë për secilin rast. Gjëja kryesore - për të shkuar me të nevojave të fëmijës për dashuri dhe vëmendje në të.

  Nëse fëmija refuzon të hajë, ju mund të ftojë atë për të ndihmuar të rriturit të përgatisë darkë për të gjithë familjen.


  Si për të marrë sjellje agresive?

  Fëmijët e vegjël mund të jepet kuti të ndryshme, arka, shishe, letër, janë nenexhik, shtrydhje dhe shkatërruar. Fëmijët më të vjetër mund të besojë punën fizike që kërkon përpjekje të konsiderueshme, ose dërgoni ato të rritje ose biçikletë.

  Megjithatë, duhet të kihet parasysh se në një familje të madhe mund të jetë një lloj i konkurrencës: kush është më e fortë e shpreh zemërimin e tij. E gjithë kjo nuk e përjashton faktin që ju nuk mund të lejojë që fëmija juaj të shkojë kjo shumë larg. Kjo është e papranueshme për një fëmijë u lejua gjithçka në dëm të fëmijëve të tjerë.

  Për muaj, madje edhe çdo vit për herë të parë pas vdekjes së një të dashur, shpërthime të rënda emocionale janë ngjarje të errëta të tilla si festat, ditëlindje. Humbja nuk është harruar, por fuqia e shprehin emocionet kanë tendencë për të dobësuar.


  Kur të shkoni te mjeku?

  Zakonisht prindërit përpiqen të shmangin rekursin për një psikiatër.

  Ai gjithashtu në kundërshtim, dyshimi më i vogël i sjelljes pazakontë e prindërve të fëmijës nxitojnë te mjeku, ndërsa ndihma që ata kanë nevojë, jo fëmijë.

  Si simptomave të ankthit janë mëposhtme:

 • Sjellja gjatë pakontrollueshëm, ndjeshmëri akute të ndarjes, mungesë të plotë të çdo manifestim të ndjenjave;
 • anoreksi, pagjumësi, halucinacione (të gjithë më shumë i zakonshëm në adoleshentët);
 • adoleshentët në depresion;
 • zemërimi, i nxitur brenda.
 • Këshilla të përgjithshme: shtyhet probleme alarmante përvojë, shqetësim shumë të gjatë apo të pazakontë. I shqetësuar gjithmonë për mungesën e përvojës.


  Çfarë mund shkollë?

  Mësuesi shpesh të pafuqishëm kur të përballen me nevojën për të ndihmuar fëmijën tuaj të mbijetuar e pikëllimin.

  Ndërkohë, shkolla dhe mësuesi mund të luajë një rol vendimtar: kjo është një shkollë e madhe e jetës së tyre të përditshme.

  Pas çdo tragjedi detyrat e zakonshme ditore mund të mbështesin një ndjenjë të fortë të sigurisë dhe rehati, dhe nganjëherë të sjellë lehtësim. Atmosfera në shkollë është shumë e ndryshme nga një atmosferë të vështirë në shtëpi.

  Zakonisht rekomandohet që fëmijët të kthehen në shkollë sa më shpejt që të jetë e mundur pas funeralit. Megjithatë, e gjithë kjo është shumë individuale. Fëmija është shpesh i frikësuar për të lënë babai i njërit, duket se babai ose nëna vdes vetëm në shtëpi vetëm. Në këtë rast është e këshillueshme për të shkuar drejt të fëmijës, të lejojë atë për të qëndruar për disa kohë në shtëpi, kështu që ai u qetësua dhe ishte i bindur se babai i tij do të vdesë.

  Përsëri në shkollë mund të jetë e vështirë. Takim me mësuesit dhe shokët e njohur, kërkon kurajo. Të mbijetuarit pikëllimin e njerëzve e dinë se si perceptohet nganjëherë me dhimbje një nga fjalët edhe miq të mirë. Ndërkohë, fëmijët jo shumë të përgjegjshëm në kohë normale, sillen shumë më e natyrshme dhe miqësor ndaj mikut të tij vuajtje se sa të rriturit në krahasim me prindërit e saj. Megjithatë, mësuesit duhet të sigurojnë se fëmija nuk është ngacmohem dhe nuk zadyraly.

  Kur një fëmijë vjen në shkollë, mësuesi duhet të tregoni atij se ai është i vetëdijshëm për pikëllimin e tij se ai nuk e ka ndier indiferencë nga ana e mësuesit. Shkolla duhet të jetë një vend i përshtatshëm ku fëmija do të ketë nevojë për të ardhur në qoftë se ai dëshiron të qëndrojë një ose britmën.

  Ndonjëherë disa nga fëmijët më të vjetër mund të emërohet "kujdestar" e fëmijës; ndoshta kjo do të jetë dikush që ka një përvojë të ngjashme dhe mund, nëse është e nevojshme, për të mbështetur fëmijën. Prindërit dhe gjithë familja gjithashtu kërkojnë mbështetje. Është e rëndësishme të dini se çfarë dhe sa ata thonë humbjen e një fëmije.


  A nuk e shmangin temën e vdekjes

  Zhytur përvojat vet atin shpesh humbin kontakt me fëmijën, dhe mësuesit janë zakonisht të parë në njoftim simptoma të shqetësimit. Detyra e mësuesit - nuk prisni derisa ndodh një tragjedi, dhe bisedoni me fëmijën tuaj në lidhje me vdekjen kur rënia është një mundësi.

  Edhe nxënësit e shkollave fillore duhet të flasin për të tilla "ndaluar" gjërat janë vjedhur, gënjyër, sëmundje, spital, vdekje.

  Ky mësues tregon fëmijëve se ata mund të flasin për ndonjë gjë. Nëse mësuesi shmang të tilla si ato fëmijën me të cilin katastrofë goditi dhe i cili dëshiron të bëjë pyetje, të ndarë përvojat e tyre, nuk sheh njeri të cilin ai mund të kthehet për të.

  Me kohë fëmija përfundon shkollën fillore, ai duhet të keni disa ide të vdekjes si pjesë e jetës. Në klasë ka shumë mundësi që të paraqesin çështjen e vdekjes në këtë mënyrë.

  Në një shkollë mësuesja e mori vdekjen e fëmijëve të dashur lepuri. Një nga mësuesit e kërkuar për të hequr natë lepuri, por tjetri këmbënguli se fëmijët duhet të shihni atë të vënë në një kuti dhe të varrosur - shumë e thjeshtë, pa ndonjë ceremoni, gjatë ndryshimit.

  Ata zgjodhën një vend nën një pemë, fëmijët sollën bimë dhe i vuri mbi varrin e tij.

  Mësuesi i ftoi ata për të bërë një libër për lepuri e tij, ngjitur fotografitë atje, vizatime, tregime për lepuri. Ata me qetësi dhe pa emocione e bëri një libër shumë i mirë për një mësim lepuri ishte mësuar, kujtesës do të jetojnë, dhe të flasim për ngjarjen e trishtuar për të ndihmuar të ardhur në kushtet me humbje.


  Mësuesit e shkollave fillore

  Shiko për ndryshime në sjelljen e një fëmije që ka humbur një të dashur. Në javët e para të tendencës zakonshme të tërheqjes, agresioni, hnivlyvist, ankthit, izolimit, konfuzion. Trajtojnë atë me durim, kurrë nuk të tregojnë habinë e tij.

  Nëse një fëmijë dëshiron të flasë, të marrë kohë për të dëgjuar për të. Nuk është gjithmonë e lehtë për të bërë dhe ende të përpiqet. Shpjegojini fëmijës tuaj që ju dëshironi të bisedoni me të, të zgjedhur një kohë të përshtatshme për këtë. Në bisedë jo vetëm dëgjojnë me vesh, por sytë dhe zemra. Përqafojnë fëmijën, merr mbante për dore.

  Touch ka për një fëmijë me rëndësi të madhe, sepse ai e ka humbur ngrohtësinë e një babai të dashur. Kjo lejon fëmijën të ndjehen që ju kujdeseni për të dhe në çdo kohë të gatshëm për të ndihmuar atë. Të mbështesin dëshirën e tij për të folur për babain e tij dhe të bëjë atë vetë.

  Mundohuni të tërheqë miqtë më të mirë të fëmijës. Nëse keni arritur të mbledhë ato, shpjegojmë atyre se kur dikush vdes, dikush që e doni, flet për atë për të ndihmuar të mbajtur atë kujtim i mirë.

  Jenë të përgatitur për pyetjet dhe gjithmonë të jetë i sinqertë në përgjigjet. Fëmijët shpesh janë të interesuar në lindjen dhe vdekjen. Mësuesi nuk duhet të trembet për të thënë "Unë nuk e di." Është e rëndësishme të dini nivelin kulturor të familjes dhe fetare parametrat e fëmijës. Ndjenjat tuaja kurrë nuk duhet të bien ndesh me ndjenjat e prindërve ose të vë në siklet fëmijën.


  Postera jo turp

  Trego fëmijën tuaj që nuk është turp të qaj. Nëse sytë tuaj janë të mbushur me lot, nuk e fshehin atë. "Ju të dashur nëna ime, dhe unë e kuptoj atë. Është shumë e trishtuar se ajo vdiq. " Në këtë kohë, fëmija juaj mund të them shumë histori prekëse. Trego atë që ju mund të buzëqeshje dhe qesh.

  "Nëna ime e deshi clowns, apo jo?" - Kjo frazë mund të jetë fillimi i një bisede në lidhje me cirk, dhe në klasë mund të ofrojë tërhequr përshkruaj diçka funny.

  A nuk thonë se ju shpresoj zhdukjen e frikës të fëmijës, ose të përpiqen për të ndryshuar temë. Kur një fëmijë thotë se ai ndihet fajtor për vdekjen e babait të tij, ai me të vërtetë mendon kështu. Fëmijët janë të ndershëm, ata thonë çfarë mendojnë. Ndjenjat e tyre janë reale dhe të fortë, dhe të jenë në dijeni të tyre, ata kanë nevojë të besojnë se ata kanë nevojë për të folur rreth. A nuk e kallëzon frazat si "Së shpejti ju do të jetë më mirë." Shumë më mirë për të thënë, "Unë e di se si ju mendoni, unë e di se babai yt, të do, dhe ju kurrë nuk të harrojmë atë."

  Mundohuni të jetë në kontakt me të atin e tij. Fëmija shpejt ndjehen lidhja mes jush dhe familjes së tij, dhe kjo do të krijojë tek ai një ndjenjë të sigurisë. Bisedoni me ndryshimet tuaja të atit në sjelljen e fëmijës, zakonet e tij.

  Bëhu vëmendje të veçantë për të trajtuar ditë të vështira për fëmijën. Këto ditë janë festat kur fëmijët janë mom mirëpritur apo baba. Fëmijë, në të cilën nuk ka nënë duhet të këshillojë urimet për t'u përgatitur për gjyshe.

  Kuptimi mësues të armatosur me njohuri që vdekja nuk është një temë tabu, do të ndihmojë fëmijën për të duruar vuajtje të rënda për një periudhë me humbje minimale.

  Informacion nga artikullin "ndihmë Psikologjike një fëmijë i cili ka përjetuar dhimbjen."