Çfarë është mashtrim


 • Mashtrim

 • Mashtrim

  Mashtrim - një krim që është vjedhje pronën e dikujt apo blerjen e pronës së tjetrit me mashtrim ose shkelje të besimit.

  Në mashtrimit penale është e dënueshme (Art. 159 i Kodit Penal). Dënimi maksimal për mashtrim është burgim deri në 10 vjet.

  Parimi bazë i mashtrimit - të jetë ofruar mashtruese dhe duke përdorur këtë mashtrim, inkurajuar atë për të vullnetarisht të transferimit të parave, pronën, të drejtat për mashtrimet ndonjë gjë. Kjo "vullnetar" bën një mashtrim të veçantë në disa krime të tjera mercenare: së pari, viktima e kuptuar se ajo mashtruar shpesh nuk janë tërhequr për agjencitë e zbatimit të ligjit, turp nga mashtrueshmëri e tyre ose duke qenë i bindur se ende nuk është gonna të bëjë ; nën dyti, për të provuar krimi mund të jetë e vështirë, pasi ajo kërkon objektivisht konfirmoj mashtrimin.  Mashtrimi është i bazuar në një njohuri të psikologjisë dhe sjelljes njerëzore, dhe është përdorur nga njerëz që vënë veten mbi të viktimës dhe me qëllim të neglizhuara normat morale. Strategjia dhe taktika e mashtrimit në përgjithësi të menduar mirë. Ata kanë për qëllim arritjen e qëllimit me rrezik minimal për fraudster. Metodat e veçanta të mashtrimit mund të jenë shumë të ndryshme. Ndonjëherë është e thjeshtë, metodat primitive, por në disa raste crooks kuptojnë planin kompleks, janë një grup prej sekuenciale lëviz duke ofruar rrugë para-planifikuar për të futur atë në rrugë të gabuar.

  Për të ndikojnë në një viktimë të mashtrimit duke përdorur një numër të qasjeve të standardeve, realizimi konkret i cili mund të ndryshojnë në situata të ndryshme:  Kufizimet informacion. Rascal ofron vetëm informacion që është e dobishme për të, dhe të marrë masa për të siguruar që viktima nuk mund ose nuk kanë kohë për të marrë të dhëna nga burime të tjera. Ajo është shfrytëzuar shpesh nga një stereotipi si besimit - njerëz priren të besojnë se çfarë ata thonë dhe, veçanërisht, sepse është shkruar në libër apo media. Shembulli më e thjeshtë: një flijim personi për të blerë mallra me një "çmim të veçantë është e vlefshme vetëm sot, dhe 30% më e ulët se sa në dyqan." Nëse paraqitet ndonjë certifikatë dhe rishkruaj tag çmimeve, personi mund të besojnë, edhe në qoftë se një dyqan aty pranë njëjti produkt është tre herë më pak.  Karrem. Sakrificë ofroi një mënyrë të lehtë dhe të shpejtë për të marrë diçka që ju dëshironi, të këndshme, të dobishme. Kjo mund të jetë fituar llotari, duke marrë ndonjë ndihmë, duke blerë mallra me çmim shumë më të ulët. Propozimi është në një formë që një person ka përshtypjen se ai ndoshta do të merrni atë që ju dëshironi. Parashikim, gëzimi, duke pritur për diçka pushim emocionuese ekuilibrit mendor dhe për të zvogëluar aftësinë kritike për mendimit racional dhe vlerësimin objektiv të situatës. Pastaj të ofrojnë të japë rrugën për të vogël (p.sh. të paguajë "tarifës së regjistrimit", "tarifë për përpunimin e kërkesës" dhe kështu me radhë. N., Ose pjesë e kredisë të ardhshëm të madh të avancuar ...) ka gjasa që të pranohet.
  Frika. Në mënyrë të ngjashme, karrem, por "me shenjën e kundërt", ka futur sakrificë frikë. Në mënyrë tipike, kjo nuk është një kërcënim i vërtetë (në qoftë se ajo nuk është mashtrim, zhvatje dhe shantazh ose) dhe false (të tilla si pretendimin se dikush i afërt ishte në vështirësi dhe të nevojshme për të bërë diçka për të ndihmuar atë) hipotetike ("ju e dini se shpejti do kriza ekonomike dhe që ju të humbni të gjitha paratë tuaja në qoftë se ju nuk e bëni ... ") apo edhe tërësisht imagjinare (bazuar në bestytni, si" sy "," atmosferë e keqe "dhe kështu me radhë. n.).


  Krenaria, krenaria e rreme. Mënyra klasike për të marrë jo personi shumë të urtë për të bërë diçka në dëm - ". Duke marrë më pak"

  Fraudster mund të me zë të lartë shpallin: "Kjo kompani nuk është për wimps", "shumica e njerëzve janë të trashë dhe nuk e kuptojnë se si kjo skemë e lehtë të holla", "asgjë nuk ventured, ai nuk e pi shampanjë", "burra të vërtetë të luajë në një shkallë të madhe" . br /

  Komunikim konfidencial. Nga viktimës për të folur në mirëbesim mund të besimit të saj kinse "të informacionit të ndjeshëm", "privacy", aktivizuar stereotipin e "besimit për besim".

  "Takohen në rroba." Shfrytëzuar imazhin e një krimineli, e imponuar filma dhe TV - zakonisht njerëzit me lloj e keqe e syve drejtimin, shpesh veshur syze të errëta, të errët, me një zë të ulët, menjëherë i dyshimtë.

  Në të kundërt, crooks vërtetë duken mjaft përgjithësisht, vishen mjeshtërisht, të bukur, shpesh - elegant dhe i shtrenjtë, tha qetësisht, ton normal, shok i qeshur, shaka, shikoni pamje të drejtë dhe të drejtë. Në mesin e shumë mashtrimet gratë e veprimit të përbashkët dyshe shpeshta të përziera. Në pamjen dhe sjelljen ka për qëllim mashtrues shkaktuar kredibilitetit dhe tërheqjen e dyshimit.

  Zgjedhja e së drejtës. Ajo krijon një situatë në të cilën viktima mund të shihni vetëm ato rezultate që janë të planifikuara mashtrim.

  Telashe kohë. Sakrifica argumentojnë se vendimi duhet të bëhet sa më shpejt që të jetë e mundur: "Veprimi menjëherë pëlqimin - apo të humbasë, është tepër vonë!".

  Përdoret në kombinim me një mëparshme. Me një mungesë të kohës viktima nuk është në kërkim të mundësive të tjera nga ato të ofruara me keq.

  Si rezultat, një viktimë të mashtrimit pastaj thonë zakonisht, "Nuk e kuptoj nëse disa errësuar gjetur", "hipnozë" ... interesant se fraudsters përdorin një paketë standarte frazat dhe gjeste, çdo viktimë potenciale e di ata dhe mendon se "unë kam diçka që unë e shkaktuar jo "por një herë në një situatë mashtrimi-i planifikuar vjen në të gjithë si çdo tjetër. Edhe kohë më parë metodat e mashtrimit ende duke punuar të përkryer shpikur.

  Informacion nga neni "mashtrimit".