Çfarë sekt


 • Si e bën një sekt njeri

 • Termi "sekt" nuk është e re: gjatë gjithë historisë janë shfaqur periodikisht sjellë njerëzit së bashku nën udhëheqjen e udhëheqësve karizmatikë, çoi në një qëllim të caktuar. Megjithatë, njëqind vitet e fundit kanë sjellë konceptin e sektarizmit Organizatorët e tij specifike sekte tani jo vetëm karizmatik, ata (ose bashkëpunëtorët e tyre) kanë psiko, duke lejuar plotësisht të marrë kontrollin dhe vullnetin dhe mendjen e njeriut, dhe si rezultat - shpirtin e tij.

  Ka pesë shënuesve kryesore:

 • Ekzistenca e një doktrine të caktuar (zakonisht i bazuar në një përzierje ose interpretimin "e re" e besimeve ekzistuese);
 • Ekzistenca e një të veçantë, specifike për këtë ritual sekt;
 • izolimi nga shoqëria, të kundërta veten në shoqëri;
 • përdorin teknikat organizatorët manipuluese për të imponuar idetë dhe kontrollojë ndërgjegjen e anëtarëve të zakonshëm (dmth - dhunës psikologjike);
 • dhe, siç u përmend, e shkëlqyer, njeri i jashtëzakonshëm në krye.


 • Si e bën një sekt njeri

  Faza e parë - një "fazë rekrutimit". Rekrutuar atje një shumëllojshmëri të metodave, të cilat janë të bazuara në mashtrim dhe kontrollit të mendjes teknikave. Në fazën e parë një person është një lloj i bombardimeve dashuri - një burrë obvyvayetsya madhe "fshikëz" të nxehtit, të pjesëmarrjes dhe sugjerimin e drejtpërdrejtë të asaj se si ajo është e mrekullueshme, i zgjuar, i sjellshëm, në asnjë kuptim unik, dhe më shumë - si ajo i nevojshëm dhe i rëndësishëm në sekt ajo.

  Në mungesë të një vendimi të tillë në një botë të zakonshme, e njohur kjo karrem është jashtëzakonisht tërheqëse dhe funksionale. Dhe kjo është një nga arsyet kryesore pse ajo është njeri i vështirë për të lënë sekt, madje në fillim kur ajo nuk është obligimet shumë i mahnitur dhe të lidhura.


  Për njeriun, ai gjeti vend dhe qeveria e tij subjektet në botën reale (dmth ata njerëz dhe të bashkohet me radhët e sekteve), ajo është jashtëzakonisht e vështirë për të dhënë vullnetarisht një grim të tillë bujare emocionale.

  Dashuria e bombardimeve hap zhvillon në zgjerimin e saj logjike, njeriu i tha se ajo ishte këtu se ai do të gjeni një larmi të karakteristikave të dëshirueshme të reja: zhvillimin e potencialit të tyre shpirtëror, të marrë aftësi mbinjerëzore apo sverhvliyaniya mbi njerëzit, trajtimin e sëmundjeve, duke gjetur miq të vërtetë ... Kështu, edhe shumë sekte dhe shumë vuajtje - kështu që çdo produkt ka tregtar e vet.

  Por pastaj të hyjë në lojë nuk është metoda "human" të ndikimit.

  I zbatueshëm si një metodë e "bishtave obrubuvannya" - një refuzim radikal i familjes dhe miqësisë lidhjeve ekzistuese. Njeriu i detyruar të heqë dorë nga çdo gjë që përdoret për të jetë i shtrenjtë dhe i rëndësishëm. Por kjo nuk është e mjaftueshme, sekt zakonisht kërkon gjithashtu "çlirimin" e monedhës dhe të pronës, rrallë ka aq clumsily që kërkon ky tashmë në fazat e hershme, por herët a vonë ajo është e pashmangshme. Pra, rezultati është izolimi i përgjithshëm i njeriut nga bota e jashtme - i parë ideologjik, dhe shpejt - dhe aktual.

  Pastaj vjen faza e kontrollit të ndërgjegjshëm: Kontrolli i informacionit mbi sjelljen, të menduarit mbi dhe mbi emocionet.
  Kontrolli mbi informacionit është se informacioni është i filtrovki ashpër duke futur ndalime të shumta: gazeta, revista, internet, libra, filma dhe komunikim edhe më të drejtpërdrejtë me njerëzit jashtë sektit. Sidomos shtypur fort njohje me ndonjë kritikë sekt - veçanërisht komunikimin me njerëzit të cilët arritën të largohen nga sekt. Në vend të kësaj overlapped Burime pidsuvayutsya alternative: librat e veta, filma, pamflete, audio dhe video. Kontroll Media ka një anë tjetër: burrë forcë fillimisht manipuluese duke bërë "rrëfim" "rrëfim", e cila është e regjistruar zakonisht dhe më vonë janë "kompromentuar" efektin levë në sektare kur ajo përpiqet për të thyer sekt.  Sjellja Kontrolli është receta të shumta dhe mjaft të ngurtë, me këdo, se çfarë duhet të veshin, çfarë dhe sa është (cilësia dhe sasia e ushqimit është i kufizuar ashpër, si numri i orëve të gjumit - si rezultat person bëhet më i prekshëm dhe të ndjeshëm ndaj ndikimeve të jashtme, sepse trupi është i zhytur në shtet i stresit). Pjesa më e madhe e kohës ndarjes për të kryer ritualet e ndryshme, duke brohoritur mantras, lutjet.

  Dhe e gjithë kjo është shpesh kolektiv në natyrë - dhe jo vetëm këtë: e ashtuquajtura ndotje mendore - transferimi i turmës të anëtarëve të tij individualë shtetet emocionale, ideve dhe përvojave.

  Klithmat e ritmike, lëvizjet dhe frymëmarrje disi tuned së bashku me infeksion psikologjik dhe jep efektin e euforisë, ekstazi. Mbështetur nga kequshqyerja dhe mungesa e gjumit, këto efekte janë forcë mbresëlënëse.

  Nuk e ze dhe kontroll të menduarit , dhe kjo është arritur edhe nga psiko të veçantë, në mënyrë që njerëzit të humbasin aftësinë për të menduar në mënyrë të pavarur, sekt e përdorur në një hum monoton, përsëritja Chant kor e lutjeve ose tekste të tjera të veçanta. Prysikayutsya çdo përpjekje të pavarura mendore, ju nuk mund të vënë në dyshim liderin mëkatar dyshime. Rëndësi e konsiderueshme është gjuha vnutrisektovyy specifik, ajo është e ngarkuar komplekse, kushtet dhe konceptet çuditshëm.

  Çdo pushtet logjike e njeriut duke ardhur në memorie dhe të saktë përdorimin e tyre, për të kapur të njëjtin kuptim Forcat e kanë lënë.

  Përveç kësaj, ajo është e njohur se kushdo që kontrollon gjuhën - ai kontrollon dhe ndërgjegje. Kufijtë morale gjithashtu përshkruan qartë dhe primitive brenda zezë dhe të bardhë, në një "hap të majtë / hap majtas - tradhti, kërcejnë në vend -. Një provokim" Botërore befas dhe pa semitones të ndarë në të mirë dhe të keqe, është i ndarë në dy gjysma, "ne" dhe "ata që janë kundër nesh" - që të gjithë njerëzit jashtë sektit.

  Monitorimi njëjtat emocione është drejtat pidsadzhuvanni deri swings të caktuara emocionale, duke kërcyer jashtë prej tyre jashtëzakonisht problematike.

  Nga njëra anë - kjo është "bombardimet dashuri", të cilat janë diskutuar më sipër, dhe në ekstremin tjetër - një injeksion i fuqishëm i negativitet ndaj: 1) e gjithë bota e jashtme dhe 2) ka vepra të sektare që janë në kundërshtim me sektit . Në lidhje me këto dy pika është vendosur serioz frikësimi në lëvizje kërcënimeve dhe shantazhit të shumta (të kujtuar "rrëfim" neophytes fillimisht ...).

  Përveç kësaj, përmes përdorimit të teknikave të veçanta një person mund të futet në një gjendje të hipnozë ekstazë. Shpesh e përdorur (në mënyrë eksplicite ose implicite - se të jesh për përzierje në ushqim ose pije) drogave që shkaktojnë eufori, "sens i misionit", "sqarim".  Si rezultat, të gjitha të mësipërme vjen njeriun lodhje fizike dhe mendore dhe ai humb gjënë më të vlefshme që ai ka - vullnet të lirë.

  Pastaj shpejt arritur fazën e tretë - shfaqjen e një "njeriu të ri" me praktikisht pa mundësinë e kthimit në të kaluarën. Në këtë fazë, situata është e komplikuar nga fakti se organizatorët maksimizuar përjashtimit social metoda mizore, duke shkaktuar sektare bashkohen së bashku në marrëdhëniet seksuale, duke provokuar pjesë në veprimtaritë kriminale dhe terroriste madje; Gratë i lidhur lindur në sektit "zgjedhurit e Perëndisë" fëmijë të "qëllim të lartë".

  Në këtë fazë, pa turp përdor dhunë - ". Për të mirën e sektit" nga rrahjeve dhe dhunimit të zbatimit efekte të mëdha negative punë fizike ose degradues

  Një njeri është sjellë në një gjendje të pafuqisë plotë dhe varësisë. Tellingly, në qoftë se një person në këtë fazë të lirimit sekt, është e qartë e dukshme tërheq "prapa" - një kusht simptoma të ngjashme tërheqjes e alkolikët. Në mënyrë të pavarur njerëz nuk mund të shpëtoj nga një të tillë mendor shpërbërjes.

  Informacion nga artikullin "Çfarë është sekt modern?".