Pse ushqim aeroplan pa shijeGjatë eksperimentit, pjesëmarrësit ishin me sytë të lidhur dhe i pyetur të vlerësojnë peshën e shije të ëmbël, i kripur dhe me erëza të ushqimit. Gjatë eksperimentit në dhomë ku subjektet, e krijuar zhurmë të bardhë.

Studimi, i cili u ndoq nga 48 vullnetarët u kërkua që të marrë një produkt ëmbël - një biskotë dhe të kripura - patate të skuqura. Dhe një grup prej subjekteve të ishte për të bërë atë në heshtje, dhe një tjetër - duke dëgjuar zhurma me kufje. Menjëherë pas eksperiment u pyetën për të vlerësuar intensitetin e shije dhe aromë të ushqimit.

Ajo u gjet se zhurma e bardhë redukton ndjeshmërinë në enët e ëmbël dhe këndshëm, dhe ushqimi duket më i freskët.

Këto eksperimente janë në gjendje të shpjegojë pse ushqim në aeroplan duket shumë pa shije, pavarësisht faktit se linjat ajrore janë duke u përpjekur për të përmirësuar shijen e ushqimit të ofruara në bord.

Ky fenomen është studiuar më parë. Kjo është arsyeja pse astronautët e NASA-s, që punojnë në zhurmë të lartë marrin ushqim që ka një aromë të fortë dhe të pasur.

Zvogëlimi në shije vizuale në një mjedis të zhurmshme, sipas mjekëve, për shkak të zhvendosjes së vëmendjes nga vakt në një stimul të jashtëm.

Përveç kësaj, shkencëtarët kanë sugjeruar se kënaqësia e përgjithshme e vakt varet nëse ju pëlqen njeri perceptuar informacion me gojë.


Megjithatë, përgjigja e saktë në këtë pyetje duhet të jetë studim i mëtejshëm i problemit.