Kush janë feministe


 • Feministet. Kush janë ata?
 • Historia e feminizmit

 • Feministet. Kush janë ata?

  Kur feministet mos harroni se shoqata e parë? Femër
  Humbur një djalë të mirë ...? Fat, i shëmtuar, i lig
  cholovikonenavysnytsya? Ose edhe një grua, dhe ... diçka ", ajo" se
  braktisur krejtësisht natyrën e saj?

  Pra, para se të
  tag, le të shohim sa më shumë si një problem. Pra, kush
  këto feministe dhe ku e gjithë historia?


  Evolucionar doli atë lloj të Homo Sapiens (që është, ju dhe unë,
  vëllezërit dhe motrat) është i ndarë në dy gjinive - burra dhe gra
  (Ajo quhet bimorfizmin seksuale). Kjo është ajo që përcakton zakonshme

  imazh i njeriut (për të gjitha diferencat e dukshme e jashtme midis burrave dhe
  gruaja), sjellja e tij (hormonet, nuk do të shpëtojë prej tyre), fizik
  forcë dhe durim - që është, ata tregues që janë drejtpërdrejt të varur nga
  Trupi i shell tonë modest fizik.

  Mirë apo keq - për të argumentuar science fiction, por ne duhet të jetojmë në botë,
  ku të gjithë gjitarët kanë dy sekset, por vetëm njeriu ka evoluar
  në qenie inteligjente. Si rezultat, miliona viteve të ndryshimit u bë Homo
  Sapiens, njeriu ka evoluar nga bota natyrore kështu që krijuar një
  vet. Të cilat, respektivisht, ndryshuar dhe përmirësuar,
  njerëz - shumë.
  Njeriu është tani jo vetëm kurorë më të përsosur kafshëve


  dhe krijimin e ekosistemeve, ai e ka të gjatë outgrown zbutura natyrën
  Mundësitë ngrit mbi fiziologjinë dhe e shkeli instinktet. Homoseksual
  Sapiens, para së gjithash ajo është - një person, një unik dhe të lirë. Dhe në
  dikush më thoni, ju lutem të kthehen që gjuha e quajtur Mozart mashkull ose
  Joan i Arc - një femër? Dhe në shoqërinë njerëzore me konceptin e seksit si
  së bashku disa karakteristika biologjike, shtoi konceptin e gjinisë - seks social-kulturore së bashku cilësitë sociale dhe personale.
  Pra, në botën moderne demokratike është e rëndësishme, jo gjinia, dhe gjinore.

  Kjo do të thotë se nuk ka "femër" ose "mashkull" profesione, dhe ka klasa,

  korrespondon tek një person. Kjo është, afërsisht duke folur, një i fortë por
  grua budallaqe lehtë mund të kollitem minierë qymyri. Një i zgjuar por i dobët
  njeri të përkryer në gjendje të angazhohen në qëndisje. Ata janë absolutisht të barabartë
  në këtë zgjedhje, në varësi të aftësisë dhe dëshirës, ​​jo nga seksual
  autoritetet. Një burrë dhe një grua - të ketë mbështetësit e të drejtave të barabarta, jo partitë
  frenojnë njëri tjetrin.

  Por jo evolucionar, dhe historikisht, gratë ende
  ishin të shtypur në pozicion (dhe duhet të apelojnë për
  matriarkat, kjo është teoria vetëm i zgjuar). Dikush mund të argumentojë
  Premisa e këtij diskriminimi, arsyet që e ka shkaktuar atë, por fakti

  Shtypja e grave është e qartë. Mendoni se kur gratë u dhënë
  zërat? Kur - trashëgimia? Kur të aktivizuara gratë (nga
  ju falënderoj!) për të studiuar në universitet? Pse është vendim i grave të veshin
  pantallona dhe puro duhanit shkaktuar një bindje të shpejtë?


  Historia e feminizmit

  E gjitha filloi në Amerikë gjatë luftës për pavarësi. I parë
  luftëtar femër për barazi supozohet Abigail Adams Smith
  (1744-1818), i cili u bë i njohur për frazën: "Ne nuk do të
  binden ligjeve, për të pranuar se ne nuk jemi të përfshirë, qeveria,
  që nuk përfaqëson interesat tona "(1776).

  Në Evropë, mënyra se si luftëtarë për të drejta të barabarta ishte më e mprehtë.

  Për shembull, kur
  Franca para revolucionit francez botoi një revistë për femra
  Të drejtat, Frëngjisht krijuar organizata të ndryshme,
  që kërkohet për të drejtat civile dhe gratë ishin aktive
  Pjesëmarrja në luftën politike. Ata kanë arritur sukses, dhe një nga
  Lëvizja ideologjik frymëzim, Olympe de Gouges (autor i Deklaratës së të Drejtave të
  grua dhe qytetar, që përmbante kërkesat e social dhe
  barazia politike, themelues i "Shoqërisë së Grave -
  respublikanok revolucionar ") u ekzekutua për aktivitetet e tij. Në 1795
  Franca ndaluar nga gratë për të dalë në publik dhe
  takime politike, dhe në 1804, Perandori Napoleon dekretuar

  njoftoi se gruaja nuk ka të drejta civile dhe është
  nën kujdesin e një njeriu.


  Në pretendimin civile Angli drejta të barabarta për gratë ishte i pari
  Mary Wollstonecraft i paraqitur në librin "Making Sense e të drejtave të grave" (1792).

  Por kjo ishte vetëm shenjë e parë që bëri shoqëria mendoj
  dhe për të dëgjuar idetë e tyre. Por, në fakt, ata themeluan
  vala e parë e feminizmit (XIX - XX gjysma e parë), nëse
  një luftë për barazi ligjore të sekseve.

  Lëvizja e organizuar për barazi filloi në 1848 në SHBA,
  New York, në qytetin e Seneca Falls, ku u mbajt kongresi i parë
  për të mbrojtur të drejtat e grave nën moton "Të gjithë burrat dhe gratë janë krijuar

  të barabartë. " Në 1869, gratë ishin dy publik
  Organizatat e shkrirë në 1890 në amerikane Kombëtar
  Shoqata për votim të grave. Aktiviteti shkak është
  Anëtarësimi në një numër të SHBA thekson gra u pranua në
  votimi.

  Në Evropë, në të njëjtën kohë fiton vrull militante e së drejtës së votimit për gra (nga Eng votës. -
  e drejta për të votuar), se lufta për të drejtën e grave për të votuar.
  Shoqëria është shumë skeptik e suffragists - mundnin
  paraqiten në ngjarjet shoqërore pa burra shoqërues i lejuar veten
  Veshje e papranueshme (p.sh., pantallona apo xhaketë), pirja e duhanit mund të
  vrasin një njeri, dhe - oh, tmerr!

  - E shprehur mendimin e tyre. Gradualisht
  suffragists formuar qëndrimet ndaj grave si vulgare, të pista,
  absolutisht e turpshme ... dhe pa pagesë. Burrat kishin frikë dhe të përbuzur ata, dhe
  Zonja - gjithashtu përçmoje dhe kishin zili .... Qeveria nuk e mbështesin pikëpamjet
  dhe ndërmarrjen e sufrazhystok, ata arrestuan periodikisht dhe u dënua me
  Termat ndryshme të burgimit. Një nga organizatorët e lëvizjes për grave
  e drejta për të votuar ishte Emmeline Penherst, e cila u formua në 1868
  Organizata për të drejtat civile dhe politike të grave,
  së bashku gjatë 5000 anëtarë vitit. Nën presionin e
  kombinuar Parlamenti Anglisht kalonin disa ligje që kanë për qëllim

  Avancimi i Grave, dhe u dha atyre të drejtën e votës në zgjedhjet lokale
  (1894). Atëherë dhe atje termi "feminizmi" (nga Latine Femina -. Femra), për herë të parë ajo ka konsumuar Ellis Rossi në 1895.

  Vala e parë e feminizmit ka arritur qëllimet e saj. I parë
  E drejta e votës u pronor gratë në Zelandën e Re në 1893
  vit dhe Australi - në 1902. Më vonë - një numër i grave evropiane
  vende (Finlandë - në 1906, në Norvegji - në 1913, si i Danimarkës dhe Islandës -
  Në 1915, Rusia - në 1917, në Kanada - në 1918). Në 1919, ligji
  të votave të bëra gratë Austri, Gjermani, Holandë, Poloni,
  Suedia, Luksemburgu, Çekosllovakia.

  Në 1920 - Shtetet e Bashkuara, në 1922 -
  Irlanda, në 1928 - Britania e Madhe në 1931 - Spanja dhe
  Portugalia.

  Që nga mesi i shekullit XX fillon valën e dytë - luftën për barazi burrat dhe gratë aktuale. Në lëvizjen e vdekur 70 erdhi ..
  masiv, manifestuar në veprime masive për të krijuar një numër të
  organizatat dhe shumë grupe të vogla të karakterit joformal pa
  udhëheqës dhe strategjitë teorike në kuptimin e saj tradicional.

  Ndër
  lëvizjet popullore janë:


  Feminizmi Barazia - Bazuar Simone de Beauvoir,
  Gruaja e Jean-Paul Sartre, ideologji të përshkruara në librin e saj "The Dytë Sex".
  Ideja është që të gjithë njerëzit janë nga natyra të barabartë dhe të seksit

  dallimet - dhe nuk konsiderohet i parëndësishëm. Nga rruga, Simon formuluar
  dhe e drejta e grave jo vetëm për të votuar por edhe të drejtën për të hyrë në pushtet
  strukturë.

  Dallimet Feminizmi e udhëhequr nga Lucy Irehirey
  Dallimet gjinore janë të njohura. Përveç kësaj, individët e njohur
  krejtësisht të ndryshme, dhe e pyeti për të kërkuar konsensus mizhstateviy
  mbi tema neutrale.

  Rasti feminizmi (Themelues - Shiyla Benhabib) propozoi të marrin në konsideratë para së gjithash situatë të, dhe janë të bazuara në atë të bëjë të gjitha gjetjet.

  Deri më sot, kryetarët e zgjedhur në mënyrë demokratike të shtetit dhe
  Qeveritë kanë qenë më shumë se 20 gra. Gruaja e parë që udhëhoqi
  qeveria ishte Sirimavo Bandaranayke (1960, Sri Lanka), i parë

  grua që fitoi presidencën - Vigdis Finnbohadottir (1980,
  Islanda), gruaja e parë që udhëhoqi qeverinë në një musliman
  Vendi - Benazir Bhutto (1988, Pakistan). Sot, femrat janë më të larta
  Mesazhe zyrtare në Letoni, Finlandë, Irlandë, Filipinet, Kili
  dhe Gjermania.

  Feministet e dytë valë shumë arrihet, bota jonë pa ata do të ishte mjaft e ndryshme. Dhe kjo nuk ka gjasa që ai do të kishte qenë më mirë. Në valën e tretë janë debat aktiv. Dikush gjen atë, dhe
  dikush - jo. Një gjë është e qartë: ne XXI feministe të shekullit të lidhur
  burrat. Dhe pa marrë parasysh se çfarë thanë kritikët inatçi, ata janë absolutisht normale
  orientimi seksual.  Dhe nga rruga, lëvizja për të drejtat e grave nuk ka qenë kurrë ekskluzivisht
  Grave: Platoni e rekomanduar për të dhënë merita dhe jo në
  seksi, dhe një prej prekursorëve të feminizmit-veprave - "Për
  madhështia dhe superioriteti i femrave "- është shkruar nga filozofit
  Heinrich Cornelius Agripa në 1529. Në 1869, John Stuart Mill
  botuar vepra e tij "vartësia e grave", i cili deklaroi se
  "Mbështetja vartësia legjislative e një gjinie në një tjetër dhe të dëmshme ...
  është një nga pengesat kryesore për universal
  përmirësim. "

  Sigurisht, shumë herët për të folur për barazinë e burrave dhe grave. Të gjitha në dispozicion
  Statistikat e karrierës dhe pagat, dhuna në familje dhe seksual

  Pretendimet. Askush grua e mahnitshme - nënë e dashur në mëngjes,
  Lady-bosi në pasdite, kuzhinier mbrëmje, lover pasionuar gjatë natës dhe të jetojnë
  burrë me gjithë këtë. Feminizmi dhe femrat kanë nevojë për të paktën rendi
  vetëm për të mbijetuar në kushte të tilla. Një pretendojnë se feministet
  urrej njerëzit të jetë i gabuar. Gratë kanë qenë prej kohësh një ...
  i martuar me ta, dhe lindi fëmijë, të mbajtur shtëpinë, pajis jetën, të ndërtuar
  karrierën e tyre. Nuk ka urrejtje budalla. Gratë janë dyqind vjet
  përsëri, dua të të drejtave, liri, respekt dhe mirënjohje.

  Informacion nga artikullin "Feministet + ...".