Paaftësia e përkohshme


 • Koncepti i aftësisë së kufizuar
 • Ekzaminim objektiv i aftësisë së kufizuar
 • Shumëllojshmëri të paaftësisë së përkohshme

 • Koncepti i aftësisë së kufizuar

  Serviceability - vendosur të aftësive fizike dhe shpirtërore të njeriut (në varësi të gjendjes shëndetësore të tij), duke e lejuar atë që të angazhohen në veprimtari ekonomike. Kriter mjekësor i efikasitetit - është prania e sëmundjes, komplikacioneve të saj dhe prognozë.

  Por jo gjithmonë personi i sëmurë duhet të jetë me aftësi të kufizuara. Për shembull, dy njerëz të profesioneve të ndryshme me të njëjtën sëmundje, grusht shtypin dhe mësuesin e panaritiums. Sëmundja është. Megjithatë shpues me panaritiums mund të bëjnë punën e tyre, dhe mësuesi mund të çojë një mësim.

  Pra mjeku, bazuar në peshën e çrregullimeve funksionale, dhe natyrën e sëmundjes, pacienti e punës, kushtet e punës ajo zgjidh çështjen e kritereve sociale të efikasitetit dhe dhënien e certifikatës së pacientit mjekësore. Kështu, kriter efikasitet social përcakton praninë e prognozës së sëmundjes në një pozicion të caktuar të punësimit dhe kushteve.

  Kriteret mjekësore dhe sociale duhet gjithmonë të jenë të përcaktuara qartë dhe të pasqyrohet në të dhënat njeri pacientëve.

  Mjekësi është një kriter kryesor në përcaktimin nëse paaftësisë. Megjithatë, sëmundja nuk është gjithmonë një shenjë e aftësisë së kufizuar.


  Ka raste kur një person i shëndetshëm nuk mund të punojnë në profesionin e tyre. Për shembull, gatuan gruaja zbuluar hepatitit. Sam gatuaj shëndetshëm, por ai nuk mund të gatuaj, sepse ai është në hepatit kontaktit.


  Ekzaminim objektiv i aftësisë së kufizuar

  Objektivi kryesor i marrjes në pyetje është për të përcaktuar efikasitetin e mundësive njerëzore për të kryer detyrat e tyre profesionale me llogarinë e detyrueshëm të shëndetit dhe kritereve sociale. Përveç kësaj, problemi i ekspertizës efikasitetit të drogës përfshijnë:

 • Përkufizimi dhe regjim trajtim i nevojshëm për të rivendosur dhe për të përmirësuar shëndetin e njeriut
 • përcaktuar shkallën dhe kohëzgjatjen e paaftësisë që ishte shkaktuar nga sëmundja, aksidenti apo shkaqe të tjera
 • Rekomandimi i punësimit më racional dhe të plotë të personave me aftësi të kufizuar pa kompromentuar shëndetin e tyre
 • të identifikuar afatgjatë ose paaftësi të përhershme dhe referimin e komisionit të ekspertëve pacientëve medykosotsialnoyi

 • Shumëllojshmëri të paaftësisë së përkohshme

  Nëse ndryshimet në statusin shëndetësor janë të përkohshme, i kthyeshëm dhe së shpejti pritet shërim apo përmirësim dhe rehabilitimi i rëndësishëm, atëherë ky lloj i aftësisë së kufizuar konsiderohet i përkohshëm.

  Sipas tipit të kapacitetit të përkohshme mund të jenë:

 • sëmundje
 • plagosje
 • abort
 • Shtatzënia dhe lindja
 • Miratimi nga spitali
 • trajtim spa
 • Periudha e rehabilitimit
 • karantinë
 • për proteza
 • kujdesen për një anëtar të familjes të sëmurë
 • kur kalimi te punë të lehta
 • Paaftësi të përkohshme në natyrë është e ndarë në të plotë ose të pjesshme.

  Paaftësi të plotë - është kur një person për shkak të sëmundjes nuk mund dhe nuk do të kryejë ndonjë punë dhe në nevojë për regjim të posaçëm mjekësor.

  Paaftësinë e pjesshme - një paaftësi në profesionin e tyre duke ruajtur aftësinë për të kryer punë të tjera. Nëse një person mund të punojnë në drejtim të lehta ose të kryejnë më pak sasinë e punës, ajo konsiderohet performanca e humbur pjesërisht.

  Gjatë ekzaminimit të mjekut invalidor ndonjëherë duhet të përballet manifestimet ahravatsiyi dhe simulim.

  Ahravatsiya - ekzagjerim i simptomave të pacientit të vërtetë ekzistuese sëmundje. Me pacient aktiv ahravatsiyi po ndërmerr hapa për përkeqësimin e shëndetit të tyre apo vonimin sëmundje.

  Nëse ajo është e kufizuar në ekzagjerim pasiv ahravatsiyi të disa simptomeve, por jo i shoqëruar nga veprimet e tyre që ndërhyjnë me trajtim.
  Karakteristikë patologjik ahravatsiya e pacientëve mendorë (histeri, psychopathic dhe t. N.), duke qenë një nga manifestimet e këtyre sëmundjeve.

  Simulimi - simulimi i simptomave të njeriut, që ai nuk ka.

  Vështirësitë Periudha fillestare e punës së provimit (lirimin pacientin nga puna) janë shumë më poshtë vështirësisë së pikës përfundimtare - ekstrakt rikthehet për të punuar.

  Mjeku ka të drejtë për një pacient të sëmurë derisa shërim ose derisa tregojnë qartë shenjat e paaftësisë qëndrueshme.

  Megjithatë, nuk ka bazë objektive në të cilat për të përcaktuar saktësisht se kur e njëjta gjë restauruar gjatë dhe plotësisht efikasitetin e aftësisë së kufizuar. Ajo është gjithmonë luhatjet e mundshme në 1-2 ditë dhe zgjidhjen e duhur të çështjes kërkon një mjek të kualifikuar.

  Ju nuk mund të urdhërojë një "siguri" për të ofruar ditë shtesë të sëmurë të lënë nga puna dhe në të njëjtën kohë është e papranueshme që të përshkruajë e pacientit për të punuar para se ai u shërua. Jo më pak vështirësi lindin në vendosjen e datës së kalimit në paaftësi për aftësinë e kufizuar të përhershme të përkohshëm.

  Informacion nga "performancës neni. Konceptet "