Stresi pas aksidentit


 • Faktori i parë. Ashpërsia e aksidentit
 • Faktori Dy. Tiparet individuale
 • Faktori Tre. Reagimi i shoqërisë

 • Kjo situatë, për fat të keq, është e njohur për shumë. Shoferi i përfshirë në aksidente të trafikut rrugor (RTA), dhe fatmirësisht, ende gjallë; por kur procesi i shërimit fizik i dhënë fund - personi nuk mund të merrni në në të gjitha. Dhe fakti se plumbi e makinave - dhe gjuha atje!

  Çfarë duhet të bëj - nuk ka diskutim çështje në mungesë. Suksesi i rehabilitimit psikologjik pas aksidenteve varet kryesisht nga diagnozën e situatës, dhe kjo duhet të trajtohet individualisht, ose ju mund të merrni rezultate mjaft të kundërta.

  Por të paktën në përafrimin e parë që ne mund të flasim për pse nuk është e tillë një gjeneral "sindroma post-aksident"? Nëse kjo sindromë u shfaq papritmas, sa shpejt ajo mund të shkojë "në vetvete" dhe mund të bëjë?

  Dukuri dhe kohëzgjatja e sindromës varet nga të paktën tre faktorë.


  Faktori i parë. Ashpërsia e aksidentit

  Gjithkush e vlerëson atë subjektive. Por më e vështirë një person percepton ndodhur atij aksidenteve, aq më e madhe mundësia e një "sindromi post-aksident." Ju mos harroni se "barrë" nuk është i kufizuar në lëndime fizike, edhe pse ajo sigurisht që është një fillim. Një tjetër mjaft e vështirë mund të jetë në dëm material - mund të themi se, të themi, "gjëndra", por shpesh ajo mund në mënyrë të konsiderueshme e bëj, veçanërisht në qoftë se makina ishte "një mjet për të fituar para"


  Dhe sigurisht, në mënyrë të konsiderueshme rrit "vështirësi psikologjike" përjetuan faktin se në një aksident merr dëme të rënda ose Zoti na ruajt, vranë një pasagjer apo një këmbësor. Në raste të tilla, faji mund të bëni për të parandaluar njeriu ndonjëherë për të përzënë. Por reagimet e tilla janë të varur nga karakteristikat personale të shoferit.


  Faktori Dy. Tiparet individuale

  Njerëz të ndryshëm kanë perceptim të ndryshëm të atyre që ndodhin ngjarjet. Konsideroni tre lloj shembullor të përgjigjes. Sigurisht, kjo "përgjithësime më sipërfaqësore", dhe me siguri çdo person mund të kombinojnë disa atribute. Për më tepër, këto karakteristika janë në mënyrë të barabartë mund të ndodhë në të dy burrave dhe grave.

  "Lykhach" . Ky është një njeri me një reagim të shpejtë dhe temperamentin shpërthyes i cili gëzon procesin e makinës - veçanërisht ngarje të shpejtë dhe zakonisht të rrezikshme. Njerëz të tillë shpesh të rrëzuar, por priren të fajësojnë të tjerët rreth - ". Tej parakolp tyre", kryesisht për shkak se ata vetë kanë mendim infantile (të paktën në rrugë) dhe vetëm jo në gjendje të parashikojnë situatën

  Nëse një shofer merr në një tjetër aksident me makinë - ka shumë të ngjarë, nuk syndromes përjetojnë ai nuk do. Pasi thyerje shëruar i ri, është përsëri "gati për betejë", dhe me të njëjtën shkallë të rrezikut.

  Aksidentet në lidhje me atë për të "kosto natyrore" - kështu që duke luajtur kazino mërzitur sepse një tjetër humbje për humbës është një pjesë integrale e lojës ... Kjo është për aksident pamatur - një pjesë e detyrueshme e "makinë e parë".
  Dhe në qoftë se këto gjëra faji i dikujt lënduar pamatur - nganjëherë kjo nuk do të detyrojë ndonjë gjykatë të ndjehen fajtor ... Të paktën për sa kohë që ajo është intelektualisht pjekur.

  « I kujdesshëm " . Sinqerisht, ai nuk ka si të përzënë dhe duke bërë këtë, thonë ata, vetëm "si të nevojshme." Ai zakonisht nuk e kalon shpejtësinë, duke u përpjekur për të ndjekur rregullat e trafikut dhe në përgjithësi shumë të shqetësuar në lidhje me sigurinë.

  Megjithatë, nganjëherë ajo nuk e kaluan aksidentin - apo ai nuk ka kohë për të reaguar me ndryshimin e kushteve të rrugës, ose nuk arrin të shmangej taksi, ose në disa situata të vështira të reagojnë shumë keq ... Në çdo rast, në qoftë se personi i tillë ka pasur një aksident - ai sindromi post-aksident do të pothuajse gjithmonë. Sidomos në qoftë se disa nga pasagjerët e tij janë të prekur - kjo është tas shofer vetëm që vuajnë nga faji. Dhe, edhe nëse gjykata provon se ai realizohet në asnjë mënyrë për të fajësuar!

  Megjithatë, kohëzgjatja e këtij sindromi varet se si i fortë vullneti dhe "ankth", e cila bëri të gjithë drive.

  Nëse duket e nevojshme për të përzënë pothuajse menjëherë pas incidentit - njerëzit shpesh ulem dhe të shkoj. Sigurisht, sindromi i mundshëm "Zahony brenda" dhe "pasojat" si një frikë e fshehur, etj - Më shumë gjasa të mbetet, por jo për të humbur plotësisht aftësinë mendore për të përzënë një makinë.

  « Aktori " . Për këtë njeri jo vetëm në rrugë, por edhe në të gjithë jeta është e rëndësishme ", si duket." Dhe mbi të gjitha - duket si ai është. Nëse ai është shoferi, ai e bën këtë, për fat të keq, nuk është mënyra më e mirë - ". Do që të i kushtoj vëmendje për atë", dhe nganjëherë vetëm për shkak se ai Ne mund të themi se nganjëherë mënyrë ai vetëm "nuk mund të mos ndërhyjë".

  Për shembull, ajo është mjaft në gjendje të shkojnë pikërisht në mes të dy rreshtave: thonë ata, por me siguri shumë do të dëshironi të shikoni në kabinën e tij të parë "kush është aty udhëtim kaq të pazakontë"! Dhe ai merr në një aksident më shumë gjasa për të njëjtën arsye - nëse lëvizëse nëpër udhëkryqet komplekse, papritmas vendosi për të rregulluar flokët e saj apo rrobat kur pallto elegant gjatë kapur në pedals, ose për të parandaluar të menaxhimit të papritur këpucë të modës

  Në këtë post-aksident sindromi shofer ndodh shpesh, por jo cinik, kryesisht për shkak se ai dhe emocionet e tij do të doja të tërhiqja vëmendjen maksimale. Dhe ai tregon sindromi shpesh shtrënguar në pamundësi, "Vetëm të dëgjojnë për atë që unë shkova me!" Në rastet më kritike, frika bëhet një menaxhimi fobi - për të mos përmendur faktin se këta njerëz janë të prirur për të ashtuquajturat problemet somatization se ndikon keq shkalla e tyre e rehabilitimit fizik.


  Faktori Tre. Reagimi i shoqërisë

  Sindromi Më të post-aksident ndodh dhe zgjat një kohë të gjatë nëse:

 • përreth shkakton dhe "live pranojnë" ato "Tregimet shumëngjyrëshe rreth përvojave" - ​​me fjalë të tjera, nëse Aktori janë mirënjohës për publikun;
 • nëse i kujdesshëm në jetë "nuk ka vend për gabim." Në këtë rast, edhe një "kallaj" i vogël mund të perceptohet atë si një aksident vështirë (sepse në të ai do të merrni më shumë dënimin e vështirë!) Dhe mund të çojë në faktin se njerëzit kurrë nuk ulen pas timonit, sepse ajo gjithmonë do të jetë një barrë e padurueshme ... / li

  Dhe për të parandaluar ndodhjen e sindromi mund të jetë si në vijim:

 • në qoftë se ju merrni pas timonit përsëri "shkakton ankth" - që është, pa një makinë në të gjitha, dhe askush tjetër për të shkuar, ajo mund të jetë një ndihmë e rëndësishme në çështjen e rehabilitimit gradual psikologjik;
 • dhe në qoftë se një person ka marrëdhënie miqësore me familjen, të paktën në "përtëritjes shpirtërore" për të cilin ajo është mbështetje morale, inkurajim dhe dëshironi fat të mirë!
 • Informacion nga artikullin "Jeta pas aksidentit."