Vjetër lehtë për të tolerojë humbjen e të dashurve


Shkencëtarët nga Michigan kryer një studim në të cilin vlerësohet e cilësisë së jetës dhe gjendjen psikologjike të të moshuarve para dhe pas humbjes së një partner. Studimi i përfshirë 1.500 çifte mbi moshën 65 vjeç.

Përafërsisht 46% e njerëzve të moshuar relativisht shpejt të përballen me humbjen e një të dashur, ndjenja probleme serioze psikologjike pas vdekjes së tij.

Tradicionalisht, nuk ka shenja të depresionit pas vdekjes së burrit të saj ishte për shkak të problemeve në familje, ose përpjekjeve për të ikur nga realiteti. Megjithatë, vëzhgimet e shkencëtarëve, të moshuarit, stoikisht durojnë humbjen qenë për fat të mirë i martuar dhe nuk ka treguar shenja të humbjes së kontaktit me realitetin.

Sipas sociologut Deborah Carr (Deborah Carr), sjellja e këtyre njerëzve nuk është duke folur për një arratisje nga realiteti, dhe një shkallë të lartë të përshtatjes dhe një qëndrim të shëndoshë ndaj jetës.

Në 10% të rasteve, shkencëtarët kanë regjistruar vdekjen e bashkëshortit të saj një ndikim pozitiv në gjendjen psikologjike të gjysmës së saj të dytë. Sipas Deborah Carr, disa njerëz që ishin pjesë e këtij grupi ishin të pakënaqur me martesën e tyre, por në disa raste një ndjenjë e ndihmave që i shoqëruar vdekjen e burrit të saj ishte për shkak të një të gjata dhe të dhimbshme pritjet humbje gjatë sëmundjes së tij, ose i rëndë e nevojshme 'kujdes yazkamy të sëmurë rëndë.

Vetëm 16% e pjesëmarrësve të studimit me përvojë periudhave të shkurtra të zgjatura të melankolik për më shumë se një vit e gjysmë pas vdekjes së bashkëshortit.


Në 10% të vejat dhe ve pas burri i saj u gjet depresionin, por pas 6-18 muajsh të gjendjes së tyre gradualisht u kthye në normale.

Sipas shkencëtarëve, të dhënat e marra nuk është i papritur. Ndoshta njerëzit e moshës fillojnë më e lehtë të lidhen me vdekje, ngadalë duke filluar të pranojë atë si një fakt natyror. Është gjithashtu e mundur që një studim i ngjashëm në mesin e grupmoshave të tjera do të çojë në rezultate shumë të ndryshme.