Zgjidhur misterin e vdekjes klinikeRezultatet treguar se efekti i "dritës në fund të tunelit" është shkaktuar nga akumulimin e dioksidit të karbonit në trup.

Studimi i dioksidit të karbonit në trupat e 52 pacientëve tregoi se 11 njerëz që kanë pësuar vdekje klinike, lënda CO2 ishte më e lartë se normale. Shkencëtarët nga Sllovenia shpresojnë për të zgjidhur çështjen e pse shumë pacientë pëson arrest kardiak, raportuan se kishin parë "dritën".

Një nga arsyet e diskutuara më parë ky fenomen ishin manifestime fetare dhe përdorimi i drogës.

Ata që kanë përjetuar vdekje klinike, zakonisht raportoi "takime" të ndryshme në botë, duke përfshirë vizionin tunel apo shkëlqim verbues, objekte misterioze dhe përvojat ndjenjat kur një person është nga trupi i tij, duke parë ngjarjet nga tavani.

Të tjerë përshkruajnë një ndjenjë të thjeshtë por mbresëlënëse e paqes dhe qetësisë. Ne e dimë se gati një e katërta e pacientëve me arrest kardiak përjetuar një nga këto ndjesi.

Një nga teoritë e vizioneve të bazuar në fenomenin e Mungesa e oksigjenit - një gjendje në të cilën qelizat e trurit vdesin për shkak të mungesës së oksigjenit që ndodh gjatë vdekjes klinike. Megjithatë, teoria nuk është i besueshëm për shkak të numrit të vogël të pacientëve të vëzhguara.

Shkencëtarët nga Universiteti i Mariborit (Universiteti i Mariborit) gjeti një rritje të konsiderueshme në nivelin e dioksidit të karbonit në individë jo vizione përvojë. Megjithatë, hulumtimet e mëparshme kanë treguar se inhalimi i dioksidit të karbonit mund të shkaktojë hallucinations të ngjashme me ato të raportuara nga pacientët shërohet nga vdekja klinike.


Në Mbretërinë e Bashkuar në këtë moment është një studim i madh për krijimin vërtetësinë e teorisë së mundësisë së përvojës jashtë trupit të tij gjatë vdekjes klinike. Në Shtëpinë e pacientëve të krijuar imazhe të veçanta që mund të shihet vetëm duke i parë nga lart. Pas kryerjes së rasteve të vdekjes, shkencëtarët do të duhet për të analizuar 1500 pacientë në drejtim të njohjes së imazheve.

Mjekët shpresojnë në këtë mënyrë për të provuar se vetëdija njerëzore mund të ekzistojnë të ndara nga trupi i tij.

Lajmi është përgatitur nga Michael Stilidi