Psikoza e frikës dhe sindroma e stresit post-traumatik


 • Çfarë është një "psikozë e terrorit"
 • Sindroma e stresit post-traumatik

 • Çfarë është një "psikozë e terrorit"

  Situatat që kërcënojnë jetën ose mirëqenien, fatkeqësive natyrore, fatkeqësive mjedisore, aksidentet, zjarri, anijembytje, ngjarjet situatë luftarake (bombardimeve të artilerisë, sulmeve të armikut), të çojë në dëmtime të mëdha, duke shkaktuar vdekjen, lëndimin dhe vuajtjet e shumë njerëzve shpesh shkaktojnë Njerëzit Kushte të dhimbshme, për të përshkruar që mjekët përdorin terma të tilla si goditje emotive, përgjigje akute affektohennye, reagimin ndaj krizave, emergjencave përgjigje. Ata i përkasin të ashtuquajturit psikozave Psikogjenike.  Çrregullime të botës në zhvillim përjetuar si rezultat i fatkeqësisë (ndryshe nga shtetet e tjera Psikogjenike), ekspertët filluan të përshkruani shekullin XIX, gradualisht evoluar një drejtim të ri - Psiqiatri fatkeqësive.

  Një përshkrim i plotë i këtyre shteteve për herë të parë dha shkencëtar Kleist gjermane në 1917. Ai shpikur termin "psikozë e terrorit."

  Në këto raste ne po flasim për, ekspertët e gjuhës, "shqetësim i përkohshëm i ashpërsia e rëndësishme endokrine mprehtë dhe vasomotor ndryshimeve në zhvillim në individë pa çrregullime mendore në kushte ekstreme", dmth ajo është një sëmundje që ndodh në momentin e aksidentit ose menjëherë pas ajo.
  Reagimi akute të stresit mund të karakterizohet me konfuzion, frikë, agjitacion psikomotor apo hutimi, panik reagime, ngushtimi i vetëdijes dhe çrregullime, duke reflektuar ndikimin e natyrës ekstreme (p.sh., luhatjet e iluzioneve në tokë pas tërmetit). Ndonjëherë ka shtete akute psikotike e çorientimit, hallucinations vizuale stsenopodobnymi. Ndjeshmëria për të theksuar efektet e rritura në të moshuarit dhe në sëmundjet somatike.


  Sindroma e stresit post-traumatik

  Në shekullin e njëzetë, interes në këtë problem në mënyrë të pashmangshme rrit për shkak të konfliktit të armatosur, fatkeqësive natyrore dhe i bërë nga njeri.

  Për shembull, Lufta e Vietnamit ka shërbyer si një stimul i fuqishëm për hulumtimin psikiatërve dhe psikologëve amerikanë. Deri në fund të viteve 1970 e fituar material të konsiderueshëm në fitopatologji dhe çrregullim të personalitetit të veteranëve të luftës. Simptoma të tilla manifestohen në individë të prekur nga situata që janë të ngjashme në efektet ashpërsia Psikogjenike.

  Pastaj u bë e qartë se fatkeqësitë mund të shkaktojë jo vetëm të ndryshme "psikozë terrori", por edhe të kontribuojë në zhvillimin e sëmundjeve të tjera që ndodhin menjëherë, por pas një kohë, nganjëherë në mënyrë të konsiderueshme, kohë pas lëshimit të stresit.

  Këto çrregullime mendore janë quajtur sindroma e stresit post-traumatik.

  Ato karakterizohen në ankth të veçantë dhe depresioni me ndjenjat e frikës për jetën, tearfulness, ëndrrave të tyre të tmerrshme; Reagimet depresive me çrregullime të konvertimit; Reagimet e tipit euforik i shumëgjuhësisë ashpër nënvlerësojnë seriozitetin e gjendjes së tyre fizike; çrregullime obsesive-phobic (kujtime imazhet e frikshme). Kohëzgjatja e këtyre shteteve është në periudhën akute të disa javë për disa muaj.
  Veçanërisht depresive rezistente, çrregullimet obsesive-phobic dhe çrregullime të gjumit.

  Në shumicën e rasteve, veçanërisht në një mjedis mbështetës në familje dhe kushte të mira sociale, ka një shërim.

  Ndoshta zgjatur kurs me rritje psihopatizatsii, episode e sjelljes antisociale, alkoolit dhe drogave.

  Informacion nga neni "fatkeqësitë dhe psikologjinë e njeriut:. Diagnozave për të mbijetuarit dhe të mbijetuarit"