Iatrogjenike Psikogjenike


 • Si për të zhvilluar iatrogjenike Psikogjenike
 • Si jeni psikogjenike iatrogjenike
 • Trajtimi dhe parandalimi i yatroheniy psychogenic

 • Psikogjenike iatrogjenike (mjek Gr Iatros + gennao krijojnë, prodhojnë.) - Çrregullimet mendore që lindin si pasojë e shëndetit të punëtorëve gabimeve - false, deklaratave apo veprimeve të nxituar.

  Çrregullim shëndetësor që rezulton ndikon në fjalë të pacientit mjekësore dhe veprimet, ishin të njohur tashmë për mjekët e antikitetit. Megjithatë, termi "iatrogjenike" përhapur vetëm pas botimit ne 1925 nga psikiatri gjerman Bumka "Mjek, si një shkak i çrregullimeve mendore." Që atëherë, koncepti i iatrogjenike studiuar në mënyrë aktive nga specialistët e drejtime të ndryshme.

  Ka një prirje të qëndrueshme interpretim i shtrirë i sëmundjeve iatrogjenike. Shumë, sidomos jashtë vendit, përfshirë atyre shkeljet që rezultojnë nga pakujdesia e jo vetëm fjalë, por edhe ndonjë mjek të veprimit (nga komplikacioneve manipulimit pahijshme ose të procedurave për shfaqjen e të ashtuquajturës sëmundje mjekësore), që asnjë efekte negative ndërhyrje mjekësore.


  Si për të zhvilluar iatrogjenike Psikogjenike

  Për zhvillimin e materies psychogenic iatrogjenike si mjek sjellje dhe karakteristika të personalitetit të pacientëve (shkalla e emocionit, mosbesim, etj
  ). Shumë njerëz të sëmurë nuk vuajnë vetëm nga sëmundja, por ajo gjeneruar nga ankthi, frika, frikë për rezultatin.


  Kjo shpjegon vëmendje të veçantë ndaj fjalëve të pacientit dhe mjekut, dhe sjelljes, intonacion, shprehjet e tij të fytyrës. Kështu, në varësi të llojit të karakteristikave nervor dhe mendor të pacientëve të ndryshme kanë të ndryshme, nganjëherë të kundërta, duke iu përgjigjur fjalëve dhe sjelljen e ofruesve të kujdesit shëndetësor të caktuara. Sens fatal mund të jo vetëm keq-konsiderohet Vërejtjet ("sulm juaj zemra - thirrja e parë", "... anije kryesor zemra kalon gjakun nga 30%," etj), ose të errët kuptimin e disa fjalëve dhe frazat ("stomak kryuchkoobraznoy", " miokardit distrofi "etj), por nganjëherë qan ose të zgjatur mjek heshtje që mund të interpretohen si shenja të vështirësive të pacientëve të veçanta të diagnozës ose trajtimin e sëmundjes, veçanërisht tyazhectyu saj, prognozë të pashpresë.

  Rreziku i ceteris paribus njerëz iatrogjenike Psikogjenike ndryshëm në mosha të ndryshme, gjinisë dhe arsimit. Në gratë, gjasat e mesatares iatrogjenike më të lartë sesa tek burrat. Grupmoshat rritur të rrezikut prej njerëzve iatrogjenike bëjnë të ashtuquajturat moshave kalimtare - adoleshencë dhe ata që janë në menopauzë dhe të moshuarit, duke përfshirë shumë theks mbi pashmangshmërinë e moshës së vjetër ata ndryshojnë dhe rritur gjasat e sëmundjeve fatale ndodh.

  Faktorët që mund të kontribuojnë në sëmundjet iatrogjenike përfshijnë dhe nuk janë gjithmonë zgjerimi i justifikuar i informacionit shëndetësor shpërndarë në mesin e popullatës (ligjërata popullore, TV dhe radio) si simptoma të mësuara të një sëmundje të rrezikshme, vëmendja është fiksuar në manifestimet e tij të hershme, të tërhequr perspektivë e frikshme "Apeli vonë".


  Si jeni psikogjenike iatrogjenike

  Sëmundje iatrogjenike manifestuar reagime kryesisht neurotike në formën e phobias - frikë papërmbajtshëm (kantserofobiya - frika nga kanceri, kardiofobii - frika e sëmundjeve të zemrës) dhe të ndryshme të çrregullimeve opsione nervore. Ato kontribuojnë në zhvillimin e emocion të lartë dhe sugjerimi. Varësisht nga natyra dhe lloji i personalitetit çrregullimeve iatrogjenike nervore mund të shprehet me mosfunksionim primar i kardiovaskulare (aritmi të zemrës, ndryshimet e tensionit të gjakut, etj), ndihmon tretjen e ushqimit (urth, të vjella, stol mërzitur) ose sistemet e tjera të kombinuara me depresioni, frika, dhe kështu me radhë. faqe


  Trajtimi dhe parandalimi i yatroheniy psychogenic

  Trajtimi i sëmundjes iatrogjenike përkon me trajtimin e neuroza. Metoda bazë është psikoterapia, plotësohet nëse medikamentet e nevojshme në varësi të natyrës së manifestimet e çrregullime nervore. Mundësisht, psikiatër trajtimin apo psikoterapist i kryer. Është e papranueshme që të informojë pacientin që ai ka sëmundjen dhe nuk ka trajtim është e nevojshme. Mjekët duhet të jenë të vetëdijshëm se kjo është një sëmundje që kërkon studim të kujdesshëm të karakteristikave të pacientit individuale, njohuritë e tij të mjedisit shoqëror. Psikoterapia kërkon karakteristika instalimin e sëmundjes iatrogjenike dhe faktorët që kanë kontribuar në shfaqjen e saj.

  Efekti i madh psikoterapeutike mund të arrihet bindëse përfundim konsultim autoritative apo shumë specialist, i njohur për të pacientit.

  Moti yatroheniy psikogjenike kryesisht i favorshëm, në kohë dhe e duhur trajtim shërim ndodh brenda disa javësh ose muajsh. Pas njohjes së sëmundjes iatrogjenike kontribuon për të zgjatur kursin e saj dhe prognozë më keq.

  Numri i yatroheniy psychogenic në rritje të vazhdueshme. Kundër këtij sfondi në rritje përgjegjësinë e mjekëve për fjalët e tij, nevoja për monitorimin e vazhdueshëm të sjelljes së tyre (intonacioni, qëndrimet, gjeste) që mund të keqinterpretohet nga pacienti.

  Në kushtet moderne kur pacienti është zakonisht nuk komunikojnë një, por disa mjekë dhe pleqsh dhe punëtorët paramjekësor shëndetësore, mundësinë e rritjes së sëmundjeve iatrogjenike. Përmbajtja sofistikuar duhet të jetë lëshuar për të dhënat e pacientit mjekësore. Kujdes i veçantë duhet të ushtrohet kur ndihmuar punonjësit e shëndetësisë të cilët kanë sëmundje relativisht të shpeshta iatrogjenike dhe trajtimi i tyre është i vështirë për shkak të rezistencës shpesh lartë të ofruesve të psikoterapisë.

  Informacion nga artikullin "Etikës dhe Deontologjisë"