Mosha llogaritur lumtur - 44 vjet


Sipas hulumtimeve të mëparshme në këtë fushë, shëndeti mendor i moshës nuk ka. Megjithatë, ekspertët Universiteti i Warwick dhe Dartmouth College në Shtetet e Bashkuara mohuar akuzat.

Ata kishin një nga studimet më të mëdha në fushën e shëndetit mendor, intervista 2 milion në Amerikë, Evropë dhe në shumë shtete në zhvillim. Si rezultat, shkencëtarët kanë ndërtuar një lloj "grafik lumturi", ku kulmin e kënaqësisë me veten e tyre dhe jetën e tyre të ketë në rini dhe pleqëri, mosha mesatare ishte më e pakënaqur.

Dhe në mesin e ekspertëve njerëz të anketuar ishin përfaqësues të grupeve të ndryshme shoqërore, kombësive, të ardhurat, interesin, etj

Rezultatet e anketës kanë qenë pothuajse i njëjtë për të gjithë, të pasur dhe të varfër, të familjes dhe të vetme burrat dhe gratë. Më krizë mosha, sipas shkencëtarëve, ishte 44 vjeç.

- Është e logjikshme të supozohet se më afër një person ndjen pleqërinë dhe vdekjen, më i mjerë ai ndjeu. Por doli krejt e kundërta - tha një nga autorët e studimit, Profesor Andrew Osvaldin. - Moshë mesatare njerëzit janë më të prirur për depresion dhe të ndjehen shumë më pak të lumtur se të moshuarit. Shkaqet janë ende një mister për ne, por evidenca që ne kemi marrë përmes hulumtimit, i pamohueshëm.

Tani ekspertët kanë disa teori në lidhje me shkaqet e kësaj "krize".


Sipas njërit prej tyre, një i ri shfaqet në shumë aspiratat dhe dëshirat që duket mjaft e mundshme në të ardhmen. Por duke u rritur, ne shpesh i zhgënjyer, shkurajuar dhe rishikimi i vlerave tona.

- Jo të gjithë është bërë rock stars apo lojtarë të shquar - thotë Oswald. - Në 30-40 vitet ne si "ligët" realitetin me të gjitha problemet e saj. Por mosha e vjetër ne mësojmë jetën e vërtetë prymyryatysya dhe për këtë arsye të ndjehen rehat.

Teoria e dytë thotë se njerëzit të lumtur jetojnë më gjatë. Kjo është, të jetojnë në moshë të vjetër, vetëm ata që dinë se si të gëzojnë jetën dhe nuk ankohen në lidhje me të.

Mbetur në depresion dhe rreth 40 të vdekur në 50-60 vjet. Një tjetër teori sugjeron se njeriu i vjetër mëson për të vlerësojmë jetën në vetvete - sepse ajo e sheh vdekjen e miqve dhe të afërmve.

- Unë shpresoj studimi ynë do të nxisë studime të mëtejshme të këtij fenomeni - thotë Oswald. - Kur njerëzit e kuptojnë se dështimet e tyre dhe depresioni - një shtet i moshës normale, ndoshta ata do të mbijetojnë këtë krizë pak më e lehtë.