Çmimi Nobel në Mjekësi 2012
Gjysmë shekulli më parë, në 1962, explorer britanik John
Gerdon gjetur se specializimi i qelizave nuk është i pakthyeshëm. Nëpërmjet inovative
eksperiment, ai zëvendësoi bërthamën e vezë bretkocë bërthamë qelizore zorrëve
fulterëz. Si rezultat i përtërirë kështu vezë zhvilluar
fulterëz i ri. Ky zbulim vërtetuar se bërthama e ADN e qelizave të zorrëve
përmban të gjithë informacionin e për të zhvilluar një trup të plotë.

Pas 44 vitesh, në 2006, një studiues japonez Signa
Yamanaka zbuloi mekanizëm për të kthyer qelizat e specializuara të miut në
Rrjedhin papjekur. Duke shtuar vetëm një gjene pak, ajo pereprohramuvav pjekur

qeliza të quajtura pluripotent, dmth i papjekur se trupi
mund të zhvillohet në çdo qelizë.

Sipas tekstit të deklaratë për shtyp, hapja
ndryshuar radikalisht të kuptuarit tonë të zhvillimit dhe specializimit
qelizat në trup. Ne kemi perspektiva të reja për studimin e sëmundjeve dhe
të zhvilluar mënyrat dhe metodat e trajtimit dhe diagnostikimit.

Sir John Gurdon 75 vjet, ai ka punuar në Cambridge.
Pesëdhjetë Signa Yamanaka nga Universiteti Kiotos është duke punuar në.

Shpërblimet janë mbajtur tradicionalisht në suedisht dhe norvegjeze
kryeqytetet më 10 dhjetor, ditën kur ai vdiq themeluesin e Çmimet Nobel


Alfred Nobel.