Mjekët leshi mineral të dyshuarLeshi mineral është aplikuar gjerësisht për ne për izolim të shëndoshë dhe termik të ndërtesave, nuk është aq e pastër si ajo mund të duket në shikim të parë të papërvojë. Kjo është në fakt një nga materialet më të dëmshme të ndërtimit, i dytë mbi rreziqet shëndetësore të asbestit përveç nëse, siç është folur gjerësisht në internet:

Struktura e fibrave të saj janë përbërësit kancerogjene dhe material detyrues është fenolformaldehydnaya ose
Melamine-formaldehyde rrëshirë, e cila siguron substancave toksike tilla si fenol dhe formaldehyde - thelb të helm me trupin e njeriut.

Shefi i Rospotrebnadzor Genadi Onishchenko, duke komentuar mbi temën e sigurisë së izolimit leshi mineral, kohët e fundit ka thënë: "Ai njeri u vendos në një apartament të ri, ai duke pasur dhimbje koke, presion hedhje, ai nuk mund të gjejnë një vend.

Kur ne fillojmë të kontrolloni në materialet e mbarimit gjetur shumë shkelje të teknologjisë - të njëjtin formaldehyde alokimit. Vjen për faktin se ne të japim të gjithë rrip recetë dhe ri-përpunuara. Por kur një person u ankua. Dhe më nuk ankohen. "

Në dhjetor 1997, Bashkimi Evropian ka publikuar një direktivë që klasifikon nota të ndryshme të lesh në shkallën e rrezikut. Sipas kësaj direktive, lesh mineral parë si irrituese substancë (yrrytanta); Grupi 2 (potencialisht i rrezikshëm) ose 3 (të dhëna të mjaftueshme për të vlerësuar në mënyrë të besueshme) i rrezikut kancerogjene atribuohet varësisht nga përmbajtja e oksideve të metaleve alkaline dhe alkaline tokë dhe madhësisë fibra.


Fakti që një rrezik i veçantë është leshi mineral të frymëmarrjes, pluhur fibër minerale hyjnë në mushkëri dhe duke ndaluar atje, mund të shkaktojnë kancer dhe rrezikun vetëm varet nga madhësia dhe formën e fibrave. Rreziku më i madh me trashësi grimce më të vogël se 3 dhe më e gjatë se 5 mikronë. Nga rruga, kjo vlen jo vetëm leshi mineral, por fibrave asbest janë më pak lesh xhami - Burimet e respyrabelnoy gjobë pluhur hyjnë rrugët e frymëmarrjes dhe nuk zbyth rrjedhjen e ajrit exhaled. "Grimcat më të vogla të pluhurit, më e lartë mundësia e allergenicity dhe depërtimit në sistemin e frymëmarrjes.

Aktivitet i veçantë alergjike ka pluhur të shpërndara është i përbërë nga mikroskopik të vogël
grimca ", - shpjegoi MD, allergist-immunologist, mjek shefi i qendrës mjekësore" efekt Medstayl "Hope emrin. - "Duke përfshirë të thotë burim të pluhurit që mund të jetë, për shembull, asbestit dhe lesh mineral, të cilat janë përdorur gjerësisht në Rusi si ndërtimit dhe izolimin materiale."

Agjencia Research Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin (IARC) tregojnë se pluhuri fibra mund të shkaktojnë tumore malinje.
Në SHBA dhe Evropë studiuar vdekshmërinë në mesin e punonjësve të kompanive që prodhojnë tekstil me fije qelqi dhe lesh mineral.

Një pjesë e konsiderueshme e tyre vdiq nga kanceri në mushkëri.

Mekanizmi i rrezikut të sëmundjes nga leshi mineral të ardhshëm. Në disa vende të zhvilluara, veçanërisht në Gjermani, ndaluar shumë lloje të fibrave minerale në "Botën e Tretë" janë konsideruar si të sigurt.

Fenolet, e cila është në fibrave të leshit të saj mineral absorbohet shpejt në lëkurë të paprekur edhe trupi. Pothuajse menjëherë pas hyrjes në trupin e ajo fillon të ndikojnë tek truri, dhe mund të shkaktojë stimulim afatshkurtër dhe paraliza e qendrës frymëmarrjes. Edhe pjesë e vogël e fenol shkaktojë një kollë personi, dhimbje koke, vjellje, lodhje.

Një helmim më serioz mund të çojë në pavetëdijshme, të vdekur kancerit gjykatës corneal. "Në doza shumë të vogla fenol toksike gjendet në disa ilaçe, madje edhe çaj të gjelbër dhe kozmetike. Por zgjatur të ekspozimit të saj
grumbullohen në trup dhe mund të çojë në pasoja më të mjerueshme. Kur ndërtohet "fenolike" në shtëpi, shpresonte se brezi i ardhshëm do të jetojnë nën komunizëm në shtëpi të reja, në fakt, shumë njerëz ende jetojnë në një strehim të rrezikshme shëndetësore, duke përfshirë në Moskë ", - thotë MD, profesor, gjinekolog, një specialist në shëndetin riprodhues, studiues kryesor CDB RAS Eugene Zharov.

- "Fenolet, i poshtër, microecology Strike pluhur në trupin e njeriut, shkatërrimit të mikroorganizmave të dobishme. Biocenose shkelur si rezultat, ka shumë procese inflamatore. Dhe zhytur këto grimca të vogla mund jo vetëm përmes rrugëve të frymëmarrjes, mukozën, por edhe nëpërmjet lëkurës. "

Përveç kësaj, lesh mineral ndan 0,02 mg formal për metër katror të sipërfaqes së tyre në orë. Një shumë apo pak? Duke pasur parasysh se në dhomë gjallë një shumë e burimeve të tjera të substancave shumë helmuese (chipboard, kompensatë, etj), si dhe të ardhura nga ajri të saj në natyrë, përqendrimi lejueshme maksimale (0,05 mg / m?) Formal tejkaluar disa herë!

Genadi Onishchenko tha se nëse shkelur teknologjinë fillore në prodhimin e leshit mineral dhe shkelur rregullat gjatë ndërtimit, përdorimi i materialeve të tilla mund të çojë në pasoja shumë të rënda shëndetësore. Kështu nuk ka kontroll mbi produkteve në tregjet e ndërtimit sot asnjë zyrtar pranoi. Prandaj, rreziqet lidhur me blerjen e leshit mineral rritje.

Ekspertët kanë frikë industrinë e ndërtimit konfirmoj Onishchenko. "Lesh Sot është zëvendësuar me lesh mineral, por efekti është i njëjtë. Këto materiale nuk mund të përdoren për shkak se ata janë kancerogjene! Pluhuri nga leshi mineral nëse ajo thithim, shkakton kancerin tek njerëzit dhe sëmundjeve të tjera.

Përveç kësaj, lesh mineral thekson fenol: në të, si në DSP aplikuar rrëshirë fenolike. Sot kjo ka këngë. Dhe lesh mineral kancerogjene është përdorur gjerësisht në ndërtimin e shtëpive dhe të zyrave të "- u ankua për të Zëvendësdrejtorit të Përgjithshëm të" Eurobud "sigurimit Alex.

Për të pozicionojë mjekët bashkua ambientalistët. "Fenolet dhe formaldehyde janë carcinogens të fortë që shkaktojnë tumore malinje dhe tumor - tha CEO ECOS" Green Wave "Sergej Avdeev." Aktivistët e mjedisit kanë njoftuar tashmë planet për të mbajtur një seri lesh cilësi kontrolle mineral të përdorur në riparim të ndërtesave të banimit dhe zyra në Moskë.