Lani duart me sapun dhe ujë nuk është e mjaftueshme për të hequr qafe e baktereveStudimi thekson se tharëse ngrohta ajrore, të cilat ne i përdorim pas larë duart në institucione të ndryshme, nuk shkatërrojnë bakteret e dëmshme. Për më tepër, shpesh njerëzit kështu tharë duart e tij, pastaj m'i fshiu mbi rrobat e tij, në drejtim të higjienës, është krejtësisht e papranueshme.

Në trupin tonë mikroorganizmave quajtur simbiontëve jetoj. Bakteret huaj, të tilla si neprozharennoho mishit mund të jetojnë në lëkurë dhe transmetohet lehtë për të tjerët, duke shkaktuar sëmundje të ndryshme. Kur ne të lajë duart, numri i baktereve në sipërfaqen e lëkurës është reduktuar, por jo të shkatëruar plotësisht, dhe me duar të lagura mikroorganizmave të lehtë të lëvizin në sipërfaqe të tjera.

Shkencëtarët britanikë të Universitetit të Bradfordit (Universiteti i Bradford) shqyrtohet metoda të ndryshme të tharjes duart dhe ndikimin e tyre në përhapjen e baktereve të dëmshme.
Së pari, vullnetarë të lajë duart dhe pastaj të vënë ato në një targat të posaçme sterile, të cilat janë vendosur më pas nën një mikroskop. Pas këtij eksperimenti, pjesëmarrësve iu kërkua të thatë duart tuaja në mënyra të ndryshme - dhe përsëri kontrolluar praninë dhe numrin e baktereve në lëkurë. Si rezultat i eksperimenteve u konstatua se tharëse tharje dorë në mjaft e keqe eliminon mikroorganizmave të dëmshme. Sipas anketës, mënyra më e mirë për të shkatërruar sa më shumë bakteret konsiderohej duart normale fshirje me peshqir letre.