Si pikëllimin ndodhur


 • "Kjo nuk është e fluturimit"
 • Kush duhet fajësuar?
 • "A është kjo një problem - Hapni portat!"
 • Për të drejtuar nga telashe?
 • Njerëzit rreth
 • Jo pranimi i fajësisë
 • Më të vështirë ...
 • Ndihmë veten


  Mëngjes në një vise ankth të mjaftueshme dhe depresioni, paraftyrimet kafshoj gjatë ditës, në mbrëmje dhimbje parandjenjë në zemrën time dhe lot ... që mbijetoi, ai e kupton. Ata që nuk janë përballur ende se e njëjta "Siya filxhan nuk kalojnë" ... Ajo vijnë me prindërit e tyre dhe të afërmit e tjerë të afërt, miq me të cilët përbashkëta pikëllimin dhe gëzimin me të cilën të gjithë krah për krah jeta ... Dikush fsheh fëmijët e tyre ...

  Të pranojë humbjen? Por si? A është ajo e trajton kohë?! Dhe sa kohë që të presin për shërim? Këto çështje sot Ne i referohemi PhD, Asistente Departamenti i Psikiatrisë dhe Varësisë Belarusian Akademia Mjekësore e Pasuniversitare Arsimit Eugene V. lak.


  "Kjo nuk është e fluturimit"

  - Menjëherë pas lajmit të vdekjes së një të dashur shumë janë mpirje dhe shoku, ata thjesht nuk mund të besoj fatkeqësi e tyre është duke bërë: "Avioni nuk mund të thyejnë ju hutuar - kjo nuk është fluturimi që fluturoi burrin tim ..."

  Vdekja e të dashurit - gjithmonë një trishtim të madh. Por, duke kaluar nëpër këtë pozitë nuk mund të pranojë faktin e humbjes. Ndjenja e njerëzve në këto situata janë gati të njëjta, por për të gjithë ata pikturuar ato tonet që janë të natyrshme në personin njerëzor. Kjo mund të jetë depresioni, zbrazëti, një ndjenjë e pakuptimësisë së ekzistencës, fajit, zemërimit, dhe në disa raste - turp (turp mund të jetë një mënyrë për "kujdesin" e një të afërmi, për shembull, vetëvrasje).


  Megjithatë shpesh ndodh ndjenjat: "Përse nuk e ka shpëtuar, nuk i bindur se operacioni ishte e nevojshme? Përse unë nuk ishte në shtëpi në kohën kur ai (ajo) përfunduar (s) me ju? Pse nuk bëni diçka për të, si ajo e pyeti? I konsideruar të gjitha tekave dhe marrëzi ...? ". Dallimet në këtë temë shumë.

  Natyrisht, njerëzit gjithmonë marrëdhënie ambivalent. Ata që duam, ndonjëherë në mënyrë të padrejtë lënduar. Unë betohem për ta, dhe myrymosya. Në zemrat mund të thonë diçka shumë të pakëndshme, fyese dhe të keqes, dhe pastaj duke kujtuar atë, fajësojnë veten se këto fjalë shkaktoi një katastrofë. Kjo zakonisht është larg nga e vërteta, por nuk ka përvojë e mjerim qëndrim kritik ndaj një vlerësim realist të së kaluarës.


  Kush duhet fajësuar?

  - Nuk është e pazakontë, kur pas vdekjes së njerëzve të afërt të ndjehen agresive ndaj të tjerëve. Për shembull, një grua që ka humbur djalin e saj, ndoshta këtë përgjigje: "Pse fëmija im vdiq, ai është një i mirë, i zgjuar, i sjellshëm, dhe ky përbindësh, i ulur pas timonit, ende gjallë?".

  Shpesh agresioni nga ana e të afërmve të viktimës po përballen mjekët dhe resuscitator, kardiologë. Nuk është çudi, pasi që ata kanë më shumë gjasa të rrezikojnë të "humbur" pacientët e tyre.

  Duke shprehur agresionin, njerëzit në mënyrë të pandërgjegjshme të transformuar fajin e tyre mbi një person tjetër. Akuza të tjerët - një përpjekje konvulsive për të ndryshuar ndonjë gjë. Sigurisht, i kotë ...

  Përjetuar hidhëron, njerëzit mund të bien në një depresion të thellë.

  Ndjenja e humbjes dhe pikëllimit mund të jetë aq i madh që disa thjesht nuk mund disi kritik të gjendjes së tij. Kjo është veçanërisht e vështirë për ata që mbijetuan vetëvrasjen e një të dashur. Sepse në vetëvrasje në shoqëri ka një tabu të caktuar. Fakti se dikush në vetëvrasje familjare e përkushtuar, preferojnë të heshtin, jo për të diskutuar. Kjo familje i fortë ndihem fajin që shpesh as nuk kuptojnë.


  "A është kjo një problem - Hapni portat!"

  Gjithkush e di këto fjalë, por jo të gjithë e di kuptimin e saj të vërtetë. Interpretimi i zakonshëm i, të themi, ka ndodhur një fatkeqësi, prisni për fatkeqësive të mëtejshme, të përgatitur për teste të tjera ... Në të vërtetë, "Hapni portat" - atëherë le dhimbjen tuaj, le atë jashtë, nuk i mbajnë në veten e tyre.

  Hapeni zemrën tuaj për njerëzit - qaj, qaj - General jo të shtypur një dëshpërim dhe dhimbje që mund të shkaktojnë sëmundje serioze dhe madje edhe vdekjen.

  Për të drejtuar nga telashe?

  - Dikush duke përjetuar përvoja traumatike si veshur sy pafta psikologjike
  : Fillon të kryer jetën e përkushtuar shthurur (para se ajo ishte e pazakontë për të) - revelry përhershme dhe gosti të dehur me kompanitë nga të njohurit rastësor, pakontrollueshme furi mbeturinave fun e parave në restorante, klube nate dhe kazinove. E gjithë kjo është plotësisht në mënyrë të pandërgjegjshme. Ajo ishte vetëm për të mos lënë kokën në kujtimet e dhimbshme.

  Sigurisht, personi duhet të jetë në publik, por ... komunikimi duhet të jetë konfidencial, emocional.

  Të gjitha të mësipërme - zëvendësues, një arratisje nga vetja, nga emocionet e tij dhe hidhërim. Hidhërim nuk mund të mbrohen nëse artificialisht përpiqen të harrojnë gjithçka. Për "përpunuar" përmes pikëllimit mund të ndodhë gjatë depresionit të rëndë dhe, për pasojë, problemet shëndetësore.

  Këtu është një shembull nga praktika ime. Pacienti im kishte jetuar me burrin e saj për 40 vjet. Njerëzit jetonin, i quajtur në harmoni të përsosur, familja u rrit dy djem të bukura, ndërtimin e paqes, dashuri dhe prosperitet. Ajo ishte një shtëpiake - i rriti fëmijët e tyre, u kujdes për komfort. Vitet kaluan, njerëzit u sëmur seriozisht. Pas "largim" e tij nga e veja e filloi që kanë probleme tipike për këtë situatë: ajo filloi të tolerojë mbi simptomat e të ndjerit.

  Burri im kishte kancer të stomakut, dhe ajo filloi të ndjeni dhimbje të vazhdueshme në rajon epigastrike. Hetohen në mënyrë të përsëritur, por mjekët nuk gjeti patologji serioze. Në fakt, gjendja e saj - maskuar depresioni, e cila e bëri veten ndjerë këtu në këtë mënyrë.

  Kjo për shkak se humbja e bashkëshortit të saj nuk është i përpunuar atë me zë të lartë. She dikush - edhe fëmijë - nuk e ndanë ndjenjat e saj. Dhe nuk e le të kaloj fjalën në lidhje me trishtim dhe pikëllimin e tyre. Familja nuk e ka inkurajuar shprehjen e emocioneve negative. Trishtim, depresioni është parë gjithmonë si një shenjë e dobësisë. Edukimi dy djem, babai i tij ishte i rreptë, dhe gjithmonë tha, "Ti -. Njeriu duhet të durojnë"

  Prandaj, ata kanë treguar edhe emocionet e tyre pas vdekjes së burrit të saj. Në këtë situatë, ajo ishte vetëm një bisedë, dhe pacienti pa një lidhje midis vdekjes së burrit të saj dhe shëndeti i tyre nuk është ende thjesht i vetëdijshëm.


  Njerëzit rreth

  - Si të sillen rreth me dikë që është duke përjetuar vdekjen e një të dashur?

  - Ajo duhet të jetë e mundur të jetë gjithmonë pranë dhe për të inkurajuar shprehjen e emocioneve në ata që janë duke përjetuar probleme të ngjashme. Një person duhet të flasin, vyplakatysya dikë. Është e rëndësishme që të ndjehen kujdesur për të nga miqtë dhe të afërmit. Ndjehet dhembja nuk duhet të trembet për të zbuluar fajin e tyre dhe agresionin e tyre.

  Nëse ndodh një fatkeqësi familjare, ajo duhet të jetë kontakti mes të afërmve. Është e papranueshme që secili të mbyllur në pikëllimin e tyre. Edhe frazë njëri-tjetrin disa Sharjet dhe akuzat - është një plus. Edhe pse këtë lloj të ndërveprimit, megjithëse jo shumë produktive, por ai mbron njerëzit nga zbrazëti në veten e tyre, depresion dhe frikë.


  Jo pranimi i fajësisë

  - Sa kohë përvojë humbje?

  - Shkalla e përcakton kohëzgjatjen e gjendjes dhe se si ajo manifestohet. Shtatë deri në dhjetë ditë, personi ndihet shok dhe mpirje, por në qoftë se ajo është vonuar për një muaj apo dy - alarmante.

  Në dhembja përgjithshme zgjat nga 6 deri 12 muaj.

  Si pjesë e traditës sonë kulturore besohet se zi për të vdekurit zgjat një vit - kjo periudhë përkon me personin psikologjike të qetë.

  Megjithatë, me humbjen e ndjenjës mund të hypertrophied - me dhimbje ekzagjeruar. Atëherë një person përjeton fajin e tepruar, e cila çon në samopokarannya - qejf, tërheqjen nga kontakti shoqëror, madje në përpjekje për të kryer vetëvrasje.

  Dikush refuzon ushqim fillon të humb peshë, më nuk kujdesen për veten e tyre, "shkon" në kujtimet ndërhyrëse të të ndjerit. Atëherë asgjë emocionuese dhe asgjë nuk mund të jetë kënaqësi. Ky depresion i thellë dhe shtrimin në spital pastaj kërkohet, trajtim mjekësor dhe ndihmë detyrueshëm psikologjik.

  Një tjetër kusht patologjik - agresion i tepruar, ndjekje e vazhdueshme e një personi beson se është fajtor për vdekjen e një të afërt: ankesat e pafundme në gjykatë duke kërkuar hapur një çështje penale për të hetuar vdekjen, nëse pafajësia e qartë "i dyshuar".


  Më të vështirë ...

  - ... Mbijetojnë vdekjen e fëmijës, nëse përveç kësaj ajo është e vetmja ... Po për prindërit?

  - Vlera kryesore e jetës njerëzore, natyrisht, fëmijët e tij, kështu që humbja e madje edhe një specialist nuk është gjithmonë në gjendje të ofrojnë ndihmë efektive. Shumë shpesh ata që kanë humbur një bir ose bijë bien në një gjendje të pashpresë të plotë. Prindërit mund të jetë ndjenjë shumë e fortë e fajit.

  Këtu ato kryesore të ndihmuar dhe terapist - shumë durim të dëgjoni dhe shumë të butë sjell shprehjen e emocioneve të ndryshme.

  Lloj ngushëllimi "do të jetë një fëmijë tjetër," nuk punojnë këtu. Prindërit duhet të marrë dhe për të treguar të gjitha emocionet e tyre. Shpesh ata edhe në mënyrë të pandërgjegjshme të frikësuar nga kjo sepse besoj se disa nga ndjenjat e tyre, të tilla si fajit apo agresion janë të ndaluara. Por në këtë situatë, ata janë të përbashkëta për të gjithë. Gjëja kryesore - të hidhëron, humbje për të kuptuar, atëherë ajo do të jetë më e lehtë.

  - Sa shpesh njerëzit që përjetojnë humbje të rëndë, vendos në hapin ekstrem - më të vdesin?

  - Brenda 6-12 muaj pas vdekjes së bashkëshortit, vetëvrasja e të vejave dhe ve ka 2 herë më shumë gjasa se sa në mesin e njerëzve të cilët nuk e mbijetojnë vdekjen e një të dashur.

  Meshkujt kanë më shumë gjasa për të reduktuar jetën e tyre, ata kanë më shumë gjasa për të filluar të pijshëm, të merrni sëmundje psikosomatike - Ulçera, hipertensionit.


  Ndihmë veten

  - Çfarë duhet të bëni për të provuar veten në rreshtin e fundit?

  - Shumica e njerëzve vydryapuyetsya vet, dhe ata nuk kanë nevojë për ndihmë të specializuar.

  Ju duhet të dini se fajin për vdekjen e të dashur një dhe të kushtueshme një njeri - universale dhe e përbashkët për të gjithë njerëzit në një situatë të ngjashme, ajo nuk mund të mbijetojnë pa mjerim.
  Por i zhytur totalisht në këtë kuptim nuk është e nevojshme. Për shembull, në qoftë se një njeri ishte ulur pas timonit i dehur dhe në një aksident me makinë vrarë familjen e tij, puna e tij është më e rëndë - ka faji i qartë dhe për këtë arsye nuk do të jetë e gabuar për të punuar me terapist.

  Ndonjëherë një person jeton me një ndjenjë të rëndë të fajit për shumë vite, nuk i ka përpunuar ato dhe pastaj kryen vetëvrasje. Me këtë kuptim të nevojës për të kuptuar: çfarë është verë e vërtetë, dhe se një e përcaktuar përtej mase.

  - A është kjo vetëm merr të lehtë?

  - Njeriu duhet të përcaktojë shkallën e fajësisë së tij të vërtetë për të hequr qafe e pasigurisë.

  Ndihmë vetë mund njohuri se të gjitha emocionet e tyre tregojnë një domosdoshmëri, përndryshe ata mbeten brenda dhe do të prish. Është e rëndësishme për të kuptuar se humbja do të ende duhet të kalojnë nëpër. Ajo nuk duhet të jetë vetëm - për të shkuar për njerëzit për të komunikuar.

  Nëse ju mendoni situatën frustratingly vështirë, dhe unë dua të qaj dhe të flisni me dikë, kjo duhet të bëhet duke zgjedhur një shok të përshtatshëm.

  Informacion nga artikullin "Kur dhembja ... ndodhi."