Në rritje numri yatroheniy


 • Mjekësi - shpëtim dhe rrezik
 • Arsyet për rritjen e numrit të çrregullimeve iatrogjenike

 • Mjekësi - shpëtim dhe rrezik

  Përparimi në shkencën mjekësore dhe teknologjisë, zgjerimin dhe përmirësimin e kujdesit mjekësor, futjen e praktikës së re mjekësore shumë ilaçe dhe vaksinat, nga njëra anë, me kusht më shpejt dhe më të plotë të kuruar pacientët, reduktuar numrin e vdekjeve. Nga ana tjetër, u rrit paralele seriozitetin e kujdesit mjekësor, numri i sëmundjeve iatrogjenike dhe vdekshmërisë prej tyre. Sipas disa dijetarëve mjekësi erdhën në një kthesë të tillë të çdo vizitë në një mjeku nuk është vetëm e mirë, por edhe rreziku i humbjes së shëndetit dhe madje edhe jetën.

  Ka disa arsye për këtë rritje të numrit yatroheniy.


  Arsyet për rritjen e numrit të çrregullimeve iatrogjenike

  Grupi i parë i arsyeve - është në rritje frekuenca të popullsisë prej kontakteve me punonjësit e shëndetësisë. Rritje të mprehtë në shpeshtësinë e kontakteve për shkak, së pari, rritja e apeleve publike të pavarura për kujdesin mjekësor shkaktoi vëmendje më të kujdesshëm për shëndetin e tyre dhe rrit kapacitetin e marrjes së tij; Së dyti, zgjerimi i kujdesit parandalues; Së treti, kalimi në një multi-specialitet dhe ndihmës mjekësore, e cila rezultoi në qenien e pacientit në kontakt gjatë trajtimit me dhjetra e punëtorëve shëndetësor (në vend të një ose dy në fillim të shekullit).


  Grupi i dytë i surging yatroheniy - është zgjeruar gamën dhe të rrisë rrezikun e pajisjeve të ndryshme dhe mjeteve të përdorura në mënyrë për të parandaluar sëmundjet, identifikimin e shëndetit dhe rehabilitim. Mjeku e sheh atyre rrugën e vetëm pozitiv dhe e di harron apo injoron efektet e tyre negative anësore. Zgjerimi i thënia e famshme e Paracelsus që çdo substancë mund të jetë helm ose drogë, në varësi të sasisë, ne mund të themi se çdo instrument mjekësor ose pajisje, pavarësisht nga natyra e saj në kushte të caktuara mund të shkaktojë dëme dhe të çojë në sëmundje iatrogjenike .

  Grupi i tretë i faktorëve të rrezikut yatroheniy legjitime përfshijnë rritjen e ndjeshmërisë së shumë njerëzve moderne për të dëmtuar faktorë, sidomos psikologjike, biologjike dhe kimike (infektive) e natyrës.

  Grupi i katërt përfshin faktorët mjekësorë natyrës subjektive, duke përfshirë:

 • shkenca i dobët është i zhvilluar çështjet e sigurisë së kujdesit mjekësor, sidomos metoda parandaluese yatroheniy;
 • hutim të tij nga ana e kujdesit shëndetësor;
 • universitare ulët niveli dhe trajnime pasuniversitare dhe niveli i kompetencave të profesionistëve të shëndetit në siguri;
 • duke injoruar kërkesat e sigurisë në ndërtimin dhe funksionimin e objekteve mjekësore, krijimin dhe përdorimin e pajisjeve mjekësore, mjetet, kujdes, metodat dhe mjetet për diagnozën, trajtimin dhe parandalimin e sëmundjes;
 • i dobët numër Baza materiale e institucioneve mjekësore;
 • Mungesa e kontabilitetit, raportimit dhe analizës së formave më të madhe të sëmundjeve iatrogjenike;
 • mosbesimi i shumë i popullsisë në punën e kujdesit shëndetësor.
 • Këto grupe yatroheniy shkaqet e disa rëndësi për të përhapur yatroheniy të gjitha grupet, por secili ka specifikat e veta.

  Informacion nga neni AP Krasilnikov "iatrogjenike dhe siguria e kujdesit mjekësor"