Përdhunimi nuk është një dënim


 • Dhuna Perezhyvshye
 • Si për të ndihmuar viktimat?
 • Ku mund të drejtoheni për ndihmë?
 • Si ndihmës mjekësore?
 • Si kusht për ndihmë psikologjike?

 • Dhuna Perezhyvshye

  Për shkak të traumave janë shprehur ndryshime të personalitetit të ndodhë që mund të ndikojnë si profesionin dhe trajnim, si dhe në marrëdhëniet familjare. Dikush dëshiron të fsheh, dhe ata shkojnë nga shtëpia, të tjerët - në të kundërtën, kini frikë për të shkuar jashtë dhe të bëhet i varur.

  Nuk janë çrregullime serioze gjumi, ankthe pllakosur me piktura të ndritshme përjetuar dhunë. Zhvillimi i mundshëm i frikës ngulët, natyra e të cilave varet nga rrethanat e dhunimit, frika e turmës, frikë për të qëndruar në shtëpi.

  Në rast të kontaktit aksidental me kalimtarët në rrugë, kur një burrë duket si një përdhunues, mund të kenë sulme paniku. Një frikë tipik i seksualitetit, marrëdhëniet apo edhe përkeqësimi pushim të plotë me ish-partnerin.

  Pavarësisht nga fakti se gjendja në të cilën ka ndodhur përdhunimi, shkalla e dhunës, aksidenteve dhe poshtërimit të ndryshojnë, faji dhe turpi janë pothuajse gjithmonë i pranishëm. Përforcojnë më tej ndjenjat e të tjerëve prekur ata që e shohin vetëm anën e seksual të përdhunimit. Ndërsa viktima është, mbi të gjitha, agresioni, shumë e konsiderojnë përvojë seksuale përdhunim.


  Dhe tani një shaka popullor Radna grua "të pushojnë dhe të argëtohen," nuk thotë absolutisht një kuptim adekuat të këtij veprimi. Përdhunimi dhe e shpërfytyron obeschelovechivaet!


  Si për të ndihmuar viktimat?

  Askush ndonjëherë pret përdhunimin, dhe sigurisht ai nuk e kishte përgatitur. Pra, si e bën atë të mbijetojnë?

  Ka disa faktorë mbi të cilat varet direkt në rehabilitimin e dëmtuar grua kapacitet adaptive e individit, të natyrës së përgjigjeve të sfidave të jetës dhe mbështetje të jashtme. Kjo është diskutim i fundit më shumë.

  Si dikush që sapo ka mbijetuar një kërcënim për jetën dhe shëndetin, viktima ka nevojë për një nivel të lartë të sigurisë dhe të mbrojtjes.

  Ajo nuk duhet vetëm vëmendje mjekësore dhe të zbatimit të ligjit zyrtarët e saktë, por edhe pjesë e njerëzve të afërt të saj: miqtë, familjen, të dashur:

  Ndihmë mjekësore. Ndikohen shumë shpesh nga herët nuk duan të kërkojnë ndihmë nga institucionet mjekësore dhe policisë. Shtrëngimi nuk duhet të jetë këtu! Megjithatë, kjo është një formë e butë e gruas shpjegoi se, duke shëruar nga shoku fillestar, ajo mund të ndryshojë mendjen tuaj sepse prova dhe dëshmi ende të mblidhen në qoftë se ata nuk janë të nevojshme, ata gjithmonë mund të shkatërrojë.

  Nevoja vuajtur psikologjik ndihmë urgjente! Vlen të përmendet, por përsëri nuk insistojnë.

  Fatkeqësisht, shumë nuk duan të njohin domosdoshmërinë e saj, sepse ata e konsiderojnë atë një lloj i dënimit nga ana e publikut. Për më tepër, disa kanë një ide të largët në lidhje me psikologjinë dhe thjesht nuk e kuptoj se si ata mund të ndihmojnë. Kjo është krejtësisht qasje e gabuar. Në disa raste, edhe të ofrojë një "familjar" udhëtim në psikologut, të dashurit kështu që nuk mund vetëm të mbështesin gratë në momente të vështira, por të armatosur me njohuritë e nevojshme mbi mënyrën se si të merren me të plagosur më vonë në jetë.

  Mëshira dhe të justifikuar sjelljen. Që gratë shpesh dyshim saktësinë e veprimeve të tyre, është e rëndësishme për të mbështetur ato, duke shpjeguar se sjellja në situata ekstreme nuk mund të parashikohet apo të planifikuar.

  Në asnjë rast nuk duhet të mbajë një diskutim mbi "se si unë kishte ardhur." Kjo do të përkeqësojnë vetëm gjendjen e fajit, sipas të përforcuar gratë se ajo është për të fajësuar për ngjarjen. Gjithashtu është e nevojshme për të ndaluar vetë-fajin dhe periudha vetë-fajësojnë: "Pse unë shkova atje", "Çfarë kam bërë kështu dhe jo ndryshe?".

  Dyshim, mosbesim, dënim vetëm rrit ndjenjën e fajit dhe zgjidhja e krizës. Keni kujdes edhe një herë zhyt viktimën në kujtimet e ngjarjes për të sqaruar detajet. Mjaft që ajo e ka kanë bërë në mënyrë të përsëritur gjatë hetimit zyrtar, në qoftë se planifikuar.

  No stress , sqarim i "vjetër" marrëdhënie kundërindikuar!

  Një ndalim i plotë mbi frazën "Unë tërhoqa vërejtjen", "fajin e vet, se sa herë ju ka thënë ..." "Ju mori një mësim të mirë, herën tjetër që ju nuk do të jetë ...".

  Vëmendje dhe kujdes, por në çdo rast jo i tepruar. Nuk ka nevojë për të vazhdimisht kujtoj gratë rreth ngjarjeve të ankohem dhe psherëtimë, duke thënë se si të varfërit e tij pa fat. Dhembshuria e tepruar mund të plagosë dhimbshme se mungesës së plotë të saj.

  Mos i detyroni viktimën për të zbulesës , dëshiron për të folur - të dëgjuar. Në rrjedhën e tregimit, pa pasur nevojë të ndërpresë, të qëndrojë më dhe nuk përpiqen për të komentuar. Le atë vyhovorytsya, ajo do të të sjellë disa relaksim emocionale.

  A nuk imponojnë sakrificën ju e dini se si për të lehtësuar: pi, qaj, dhe kështu me radhë.

  d. Në një gjendje të avari nervor ajo mund të jetë fikse si e vetmja formë e mundshme e lehtësimin e stresit.

  Shmangni përqafime, puthje , nëse një grua nuk dëshiron të, kontakti trupor mund të shkaktojnë kujtime të dhimbshme të saj. Shpesh, duke u përpjekur për të gjetur një lloj të faljes dhe mbështetjen e një partner, grua inicion seks. Rezultati përfshin situatë të dyfishtë: nga njëra anë refuzimin tuaj për të pranuar ajo mund me shpenzimet e tij "Unë e pista", "Unë jam fajtor", "unë nuk jam i denjë për ty", nga ana tjetër - pëlqim tuaj mund të vënë trupin e saj ende po shërohet rëndë fizik dhe moral vuajtje. Procedojë sipas rastit, me të gjitha takt të mundshme dhe delikatesë.

  Dhunimi Viktima mund të ndihmojnë fjalët (Pa marrë parasysh se sa tronditëse ajo mund të tingëllojë) se vartësia ndoshta shpëtoi jetën e saj.

  Në asnjë rast të përhapur mesazhin mbi ngjarjet e njohur apo jo të njohur për njerëzit, madje edhe me arsye të mirë! Të ballafaquar me "të papritur" grua simpatik nuk ka gjasa që të jetë mirënjohës për ju, është e prish vetëm marrëdhënien tuaj dhe për të forcuar komplekset e veta.

  Kurrë mos e lë viktimën "një mbi një" me problemin. Ndihma juaj dhe mbështetja ajo kishte nevojë.


  Ku mund të drejtoheni për ndihmë?

  Nëse viktima e quan policinë, ajo është dorëzuar zakonisht në një spital apo institucion tjetër mjekësor i cili ka punuar nga aktivitetet e mëposhtme:

 • Kujdes të menjëhershëm mjekësor për lëndimet fizike, këshillim trauma
 • Parandalimi i sëmundjeve, sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, duke përfshirë AIDS
 • Parandalimi i shtatzënisë
 • Ekzaminim mjeko-ligjor mjekësore, mbledhjen e provave për zbatimin e ligjit.
 • Jashtë vendit ka qendra të veçanta që ofrojnë kujdes të plotë, viktima të përdhunimit të sigurojë jo vetëm lart, por gjithashtu të sigurojë strehim dhe caktojë stafin për të shoqëruar ata në polici ose në shtëpi.

  Ka edhe katër orë linjë telefonike ku gratë mund të marrin mbështetjen e nevojshme dhe informacion që ju nevojitet.

  Ne, për fat të keq, pamja është më e zymtë.  Kjo është për shkak të kompleksitetit të financimit, si dhe faktin që shumë gra për shkak të rrethanave personale të rrallë të kërkuar ndihmë.

  Megjithatë, çdo grua që ka pësuar dhunë, mund të aplikojnë për shkollën mjekësore në ndonjë këshillim të njohur të saj psikologjik, ku ajo do të ndihmojë ose të paktën të ju tregojnë se ku dhe si të sillen komunitetit ose.


  Si ndihmës mjekësore?

 • Në një mënyrë miqësore do të bëjë informacionin më të detajuar, natyrisht, nëse viktima pranon të flasë për të gjitha.
 • Sondazhi fillon me një shqyrtim të veshjeve që ishte më e dëmtuar gjatë ngjarjes. Të gjitha provat që merren, përshkruar me kujdes dhe konsistojnë në qese plastike individuale.

 • Hulumtimi gjinekologjik: një rishikim i dëmit, analiza mbledhjen, Smears, swabs.
 • Nëse është e mundur, të mbledhë të gjakut, spermës dhe pështymë përdhunues për genotyping mëtejshëm dhe identifikimin e sulmues.
 • Masat parandaluese.
 • Pas 3-6 javësh viktimë ftuar për të ri-ekzaminim.
 • Hulumtim nuk kryhet pa pëlqimin e gruas. Gjatë procedurave të mësipërme, përveç mjekut duhet të jetë një grua në mesin e stafit mjekësor, edhe në qoftë se mjeku grua. Nëse ekzaminim gjinekologjik për herë të parë prania e nënës dëshiruar apo mik, kjo redukton situatën traumatike.


  Si kusht për ndihmë psikologjike?

 • Gruaja e parë afrua garantuar anonimitet të plotë dhe konfidencialitetit. Nëse ajo nuk ka dëshirën më të vogël për të kontaktuar policinë, një psikolog nuk ka të drejtë të këmbëngulë ose, më keq, të transferuar për të gjithë për atë që ndodhi.
 • Konsultimi mund të bëhet ose në një bisedë të drejtpërdrejtë dhe telefon. Kur duke kërkuar ndihmën e një viktime të vogël në kërkesën e saj nuk mund të përjashtojë praninë e prindërve.
 • Nëse psikolog mendon se gruaja i bëri thirrje nuk është e gatshme për të folur, i trembur apo i mbyllur në vetvete, ai mund të ofrojë atë për të përmbushur më vonë, për t'i dhënë kohën e saj për të qetësuar.

 • Në varësi të karakteristikave psikologjike të viktimës dhe rrethanat e ngjarjeve të zgjedhura kurs individual të trajtimit psikoterapeutik, ajo mund të jetë terapi në grup, terapi arti dhe shumë efekte të tjera.
 • Nëse gjatë psikoterapisë goditur papritmas refuzon të vazhdojë seancën, psikolog nuk ka të drejtë që të këmbëngulë. Gruaja vendos vetë, vetëm psikolog borxhi i shpjegoi asaj perspektivat e mundshme: të dhënat e fundit mbështesin pikëpamjen se asistenca psikologjike duhet të shtyhet sepse shumë simptome dhunuar psikiatrike vazhdojnë pas periudhës fillestare të krizës.

  Mos harroni se si duhet të kuptojnë situatën dhe për të gjetur metodat e duhura të ndikimit mund vetëm specialistët dhe në disa raste një apel në kohë për terapist mund të shpëtojë jetën e dikujt.

  Informacion nga neni Alexander Kovalev, Anatoly Bredinskoho "Përdhunimi nuk është një dënim."