Ushtrimin pas amputim


 • Ushtrimin pas amputim
 • Ushtrime
 • Ushtrimin pas protezë

 • Ushtrimin pas amputim

  Pas amputim të gjymtyrëve po ndryshon aftësitë motorike, të zhvilluar përshtatshmëri kompensues, mundësitë të cilat janë të përcaktuara në një masë të madhe forcën dhe durimin e sistemit muskulor. Në këtë drejtim, roli i rëndësishëm i ushtrimit si në formimin e trungu dhe në përgatitjen e tij për protezë origjinale, dhe të përdorur protezë.

  Në fizioterapi hershme postoperative për qëllim parandalimin e komplikimeve postoperative, përmirësimin e qarkullimit të gjakut në kultin, stimulon proceset rigjenerim, parandalimin e atrofi të muskujve të rënda dhe të reduktuar dhimbje trung.

  Kundërindikimet për emërimin e gjimnastikës mjekësore: sëmundjet akute inflamatore të trungut, gjendja e përgjithshme e vështirë, temperaturë të lartë e trupit të pacientit, rreziku i gjakderdhjes dhe komplikime të tjera.

  Nga 2-3 ditë pas amputim caktuar ushtrime të përgjithshme zhvillimore për gjymtyrë të shëndetshme, ushtrime të frymëmarrjes, tensionin isometric për të mbijetuar segmente muskujt gjymtuarit dhe muskujt shkurtohet, lëvizjen e lirë lehtësuar në joints bllokoj trungu, relaksim ushtron disa m ' grupet e muskujve.


  Me 5-6-ditore gjimnastikë përdorim fantazmë (mashtrim i lëvizjeve në mungon përbashkët). Përveç këtyre ushtrimeve, gjymtyrët e sipërme pas amputim, pacienti mund të kthehet në anën e, të ulen, të qëndrojnë deri pa mbështetje në gjymtyrë operuar.


  Pas amputim e skaj të ulët me kushte të kënaqshme të përgjithshme të ditës 3-4 pacienti mund të marrë një pozicion vertikal. Ushtrime terapeutike që synojnë balancën oporosposobnost Trajnimi dhe këmbët e shëndetshme. Së bashku me ushtrime obscherazvyvayuschymy, kryej lëvizje me ngarkesës në këmbë të mirë, të trajnuar aparatin vestibular, e ushtruar në ekuilibër.

  Në pacientët të njëanshme amputim të regjistruar në këmbë me dy paterica, me dy rrugë - vetë-tranzicionit në një karrocë dhe lëvizjes në të. Formimi i aftësive motorike ka një efekt pozitiv mbi psikikën e pacientit dhe të kujdesit më të lehtë.

  Pas largimit të qepjet ushtrime terapeutike synon trungu trajnimit për proteza.

  Është e nevojshme për të rikthyer lëvizshmërinë në të përbashkët proximal, normalizohen tonin e muskujve në trungu, forcojnë grupet e muskujve që prodhojnë Lëvizjen në të përbashkët, të përgatisë segmente në rrjedhën e sipërme të gjymtyrëve dhe veshje trungu ndaj stresit mekanike, fixtures dhe shufra proteza, të përmirësojë m'yazovo- ndjenjë kyçeve i koordinimit dhe lëvizjet e kombinuara dhe relaksim aktiv, për të përmirësuar format motorike të kompensimit.

  I një rëndësie të madhe është restaurimi i lëvizshmërisë në gjymtuarit mbijetuar përbashkëta. Me uljen dhimbje, rritjen e mobilitetit në nyje ruajtur në mësime përfshijnë ushtrime për të forcuar muskujt e trungu.  Në amputim të ulët këmbë, për shembull, duhet të forcojë extensors gju, me amputim - extensors dhe muskujt hip prizë. Në zhvillimin e koordinimit të muskujve-të përbashkëta shqisave dhe motorike është e rëndësishme jo aq shumë stërvitje si metodën e saj të ekzekutimit. Për shembull, heqja e shpatullën përbashkët mund të përdoret për të rritur lëvizshmërinë e tij (dhënien dinamike nën ushtrime) për të zhvilluar forcën e muskujve (ushtrime me pesha, e rezistencës) trajnim për ndjenjën e muskujve-i përbashkët (riprodhimin e saktë të një amplitudë të caktuar pa kontroll view). Vëmendje e madhe duhet t'i kushtohet zhvillimit të aftësive të vetë-cung duke përdorur pajisjet, thjeshte e cila është një pranga gome veshur në trungu.

  Kur pranga është futur laps, lugë, pirun, etj D.

  Pas amputations mund të zhvillojnë defektet e sjellje, kështu që përdorin ushtrime korrigjuese që marrin parasysh ndryshimet karakteristike të sjellje.

  Pas amputim e sipërme gjymtyrë shënuar ndryshim sup anën brez amputim lart dhe përpara, si dhe zhvillimin e të ashtuquajturave blades krahut-si. Në këtë drejtim, sfond i ushtrimeve të përgjithshme për sup brez duhet të përdorin lëvizjet korrigjuese që synojnë uljen amputimet anësore sup brez kryer të dy në mënyrë të pavarur dhe në bashkëpunim me bust, dhe lëvizjet që synojnë ndërtimin e blades.

  Pas amputim të gjymtyrëve të ulët ndërprerë në mënyrë të konsiderueshme trupin statike, dmth qendra e gravitetit lëviz drejt një gjymtyrë e ruajtura që shkakton ndryshime në sistemin neuromuskular tension të nevojshme për të ruajtur ekuilibrin.

  Rezultati eshte nje anim te legenit anën, ku nuk ka rezistencë, e cila vazhdon në prani të protezë. Anim legen, nga ana tjetër, të çon në lakim të shpinë në aeroplan ballore.

  Në amputim të të dy ekstremiteteve të ulëta për të ruajtur ekuilibrin rritjen e nevojshëm kompensues në kthesa fiziologjike e shpinë. Ushtrimet fizike, duke qenë mjetet aktive të korrigjimit, duke eliminuar lakim të shpinë duke forcuar muskujt shtrirë fryrje anë dhe muskujt shtrirje kontrahirovannyh në anën konkave të shëmtuar kurrizore.

  Forcimi muskujt e murit të barkut dhe muskujt gluteal redukton anim legenit dhe ndryshojnë shkallën e Bending e shpinë.

  Mbingarkesat gjymtyrët shëndetshme, veçanërisht harkun e këmbë, që çojnë në zhvillimin e sheshtë, kështu që është e këshillueshme që të përdorni ushtrimet për të forcuar dhe zhvilluar neuro-muskulor këmbë. Duke qëndruar në këmbë dhe trajnim në mjekësor-trajnimit gjymtyrë artificiale të fillojë 3-4 javë pas operacionit. Kur përdorni proteza të përkohshme prodhuar aftësitë motorike për të lehtësuar kalimin në ecje në protezë të përhershëm. Duke ecur mbi proteza mjekësore dhe trajnimit ka një ndikim pozitiv në trungu, përshpejtimin e formimit të saj.


  Ushtrime

  Pozicionin e fillimit - të shtrirë në shpinë të tij:

 • Përkulje dhe shtrirje në kyçin e këmbës këmbët e përbashkëta të shëndetshme (10-12 herë).
 • Bending këmbët me duart mbi ijet e para stomak përplasjes (3-5).
 • Kalimi te një pozicion ulur, dhe pastaj anim përpara për përplasjen e këmbëve të armëve (3-4).
 • Këmbët imitim çiklizmit. Seksioni VI -. I ulur në dysheme.
 • Rotate dhe bust drejt trungu me mbështetje në dorë (3-6 herë).
 • Ngritja dhe shpjegoj cungun këmbë me dorë (6 - 8 herë).
 • Pozicionin e fillimit - të shtrirë në anën e shëndoshë:

 • Pleas trung në hip përbashkët (5-8 herë).

 • Përfundojë trungu me mbështetjen në dorë (4-6 herë).
 • Ngritja këmbët.
 • Pozicionin e fillimit - të shtrirë në barkun e tij:

 • Këmbët lakimi në gju nyje (6-8 herë).
 • Alternuara extension këmbë në hip joints (4-6 herë).
 • Me duart në ijë (forward) - Zgjerimi i trungut (4-6 herë).
 • Pozicionin e fillimit - në këmbë (mban një karrige apo ballë krevati):

 • Squats (4-6 herë).
 • Rritja e gishtin dhe në përçarje thembra (6-8 herë).
 • Pleas trung prapa (6-8 herë).
 • Fixing ekuilibrin në këmbë në këmbët e pozicioneve të ndryshme të duarve.

 • Ushtrimin pas protezë

  Pas dorëzimit të gjymtyrë e sipërme protezave ushtrime terapeutike që synojnë zhvillimin e aftësive duke përdorur proteza.

  Forma dhe natyra e lëvizjeve të kërkuara për një aftësi të veçantë, përcakton llojin e protezave. Në metodologjinë e mësimdhënies duhet të ndjekin një rend të caktuar. Para së gjithash, pacienti duhet të mësojnë për të vënë në dhe të marrë jashtë protezë. Gjatë kryerjes mocion fillimisht përfshinte përbashkët proximal dhe skajor, të tilla si heqjen e protezave (gjymtyrë artificiale) në krah, përpara, duke ngritur dorën në gojën e protezave.

  Kur trajnimi lëvizjen proteza pozicion të rëndësishëm e fillimit të trupit. Kështu, është e këshillueshme që së pari të mësojnë marrjen dhe mbajtjen e objekteve në këmbë, pastaj të ulur, në buzë të tabelës dhe direkt nga tabela.

  Në ushtrime gjimnastikor duke përdorur operacionet themelore trudoterapevticheskie, mastering aftësi të përditshme dhe vetë-furnizim ushqimi.

  Pas dërgimit të gjymtyrëve të protezave të ulëta duhet të fillojë për të studiuar pacientëve duke ecur mbi proteza. Në të gjitha fazat e lëvizjes së arsimit në proteza Objektivat e përgjithshme janë: përshtatja për protezë, të forcojë muskujt e legenit dhe cungun, menaxhimit protezë të trajnimit, koordinimin e trajnimit, të eliminuar contractures gjymtyrët cunguar, forcimin dhe relaksim të muskujve ruhen gjymtyrët, orientimin e trajnimit në hapësirë. Detyrat private të varet nga faza e të mësuarit e lëvizjes.

  Në fazën e parë të uniformës stoyanyyu mësimdhënie të bazuar në dy gjymtyrë, trupit transferim masiv në aeroplan ballore dhe duke qëndruar në protezë.

  Faza e dytë është kryer trupin e transferimit në masë në aeroplan shigjete, sjelljes trajnimit dhe mbështetëse hap portativ fazë gjymtyrëve prostetike dhe shpëtoi, shpenzojnë një transferim të kombinuar të peshës trupore për gjymtyrë proteza në këmbë në kohë zgjatje protezë.

  Faza e tretë shkelën lëvizjet bërë uniforme dhe ritmin koordinuar ritmike e progresit të njëjtë. Pacientët mësojnë duke ecur mbi një avion të prirur, kthehet në ecje, ecje me tejkalimin e pengesave, duke ecur deri në shkallët dhe vendit kryq. Përveç ushtrimeve themelore, përdorni volejboll, basketboll, badminton, pingpong, sportive ushtrime të veçanta për mur dhe makinë kanotazh.

  Përmirësimi i zhvillimit mënyrë amputim dhe protezë çoi në krijimin e një metode të re që quhet protezë në tavolinë operativ, ose protezë ekspres.

  Avantazhi kryesor i kësaj metode në amputim të ekstremiteteve të ulëta - shkurtimin rehabilitim. Ecje herët në trajtimin dhe protezë trajnimit (në ditët e para pas operacionit) nxit përshtatjen më të shpejtë në kushtet e reja të jetës së pacientit, duke krijuar një modele të reja të lëvizjes, ka një efekt pozitiv mbi psikikën e pacientit.

  Filloni duke ecur në protezë varet nga gjendja e përgjithshme e pacientit, kirurgji trauma, intensiteti dhimbje, dhe kështu me radhë. D.

  Është e këshillueshme për të filluar duke ecur mbi protezë brenda 3 ditëve pas operacionit. Të 1-2 ditët e para, pacientët të ecin duke përdorur paterica, lehtë shkelën në protezat, 5-10 minuta 2 herë në ditë. Në ditët e këmbë gjatësinë dhe për të rritur ngarkesën në protezë.

  Deri në ditën e 7 mund të zëvendësohet kallam patericë. Pas 2-3 javësh të imponojë një protezë të përhershëm. Objektivat dhe metodat e ushtrimeve terapeutike në fabrikim të shpejtë të korrespondojnë me ato të përshkruara më lart, gjatë protezë normale.

  Informacion nga artikullin "ushtrim terapeutik për pacientët me gjymtyrë të prerë."