Shkencëtarët zyasuvaly çfarë urtësiNë vitin 2009, profesor i psikiatrisë, Universiteti i Kalifornisë në bashkëpunim me hulumtuesit në Institutin për plakje botoi një artikull ku thuhet se dituri - një cilësi e lindur e njeriut.

Ka disa përkufizime për urtësi, por asnjëri prej tyre nuk i mbulon të gjitha aspektet e këtij koncepti shumë aspekte. Inteligjencës dhe spiritualiteti ndërpritet me urtësi, por jo plotësisht. Një person mund të ketë një intelekt të fuqishëm, por nuk kanë asnjë njohuri praktike të jetës. Spiritualiteti si urtësi është e lidhur shpesh me moshën, por shumica e studiuesit kanë tendencë për të përcaktuar urtësi në terma shpirtërore jo si laik.

Shumica e shkencëtarëve të cilët kanë punuar në problemin e gjetjes së përkufizimeve të pranuara si vijon:

  • Dituria është e veçantë për njeriun.
  • Kjo formë e zgjerimit të vetëdijes dhe sferës emocionale që mund të rritet me një përvojë pasurimin.
  • Kjo është personale, megjithëse cilësi të rrallë të një personi.
  • Dituria mund të mësohet, duket vitet dhe mund të matet.
  • Kimikate nuk janë të favorshme për zhvillimin e urtësisë.
  • Edhe pse gjetja përkufizimin e saktë morën pjesë 60 ekspertë nga urtësi, një studim nuk mund të japë një përgjigje të qartë për këtë pyetje të vështirë. Kuptimi i punës së bërë që të gjithë ekspertët ranë dakord në një gjë: diturisë - është themeluar natyrën e një grup të pronave. Dhe më e rëndësishmja, kërkimi për përcaktimin e saktë filluar.


    Lajme përgatitur nga Anna David.