Shkencëtarët kanë zbuluar një optimizëm gjenShkencëtarët kanë treguar se optimizëm dhe aftësinë për të parë jetën në një anë kryesisht pozitive të përcaktuara në nivel gjenetik, dhe njerëzit shumë pozitive, me emocione pozitive drejtpërdrejt në ADN. Sipas specialistëve të fundit kërkimore të Universitetit të Essex Shqip variacione të ndryshme të gjenit përgjegjës për një ndryshim të humorit, të ndikojë perceptimin optimiste apo pesimiste pikëpamje botërore.

Në 1996, studimet kanë gjetur se një gjen i quajtur 5-HTTLPR luan një rol të madh në funksionimin e serotoninës në tru. Serotonin - një hormon që dërgon sinjale kimike në mes neuroneve dhe ndikon në disponimin dhe ndikim të rëndësishëm në shëndetin e njeriut.

Në përgjithësi, nivelet më të ulëta të serotonin çon në depresion dhe forma të rënda të migrenës.

Hulumtuesit gjetën tre versionet e gjenit përgjegjës për humor të jetës. Dy forma të shkurtër, të quajtur alelet e një gjen të lidhur me një rrezik të lartë të depresionit dhe vetëvrasëse përpjekjeve. Variant i tretë gjen më të gjatë shkakton reagim të ashpër neurochemical ndaj stresit, e cila rrit durimin mendore dhe personi optimizëm.

Një ekip hulumtues nga Universiteti i Essex (Angli), e cila u udhëhequr nga Profesor Elaine Fox është e njohur, përvoja provuar vlefshmërinë e gjetjeve të mëparshme kërkimore. Gjatë eksperimentit, psikologët zbuluan se njerëzit që janë duke treguar interes në rritje në stimujve të jashtëm relativisht të rrezikshme, janë më të prekshme emocionalisht se ata të cilët instinktivisht shmang "shqetësuar në lidhje me asgjë."


Për të studiuar janë përzgjedhur 100 pjesëmarrësit treguan se 80 imazhe. Imazhet ishin të ndarë në frikë "negative" të frymëzojë ose neveri, "pozitiv" që tërhoqi simpatinë dhe "neutral", si një tavolinë ose një mur që njerëzit perceptojnë hapësirë ​​si e përditshme. Pjesëmarrësit ishin treguar palë i fotove, të cilat e theksuara dy pikë, dhe vullnetarët ishin të ngutshme në pikën në të cilën gjysma e ekranit shfaq pikë. Madhësia e vonesës mund të përcaktojë se si imazhi i një njeriu i kushton më shumë vëmendje.

Ajo u gjet se pikat e kërkimit mesatare në imazhin "negativ" mori 18,3 milisekonda më i gjatë se neutral, dhe imazh "pozitiv", si pak puppies dhe lule, përshpejtuar kërkimin për pikat në 23 milisekonda.

Shkencëtarët kanë vërtetuar se njerëzit me optimizëm "e shkurtër" e gjenit në mënyrë të pandërgjegjshme mprehur përqendrimin e vet mbi imazhet negative, ndërsa poseduesit e gjenit "të gjatë" kërkoi më tepër të shkojnë te një foto e bukur. Ky hulumtim i lejon shkencëtarët për të bërë një konstatim paraprak që aftësia për të qenë të lumtur dhe për të shmangur ndikimet negative duke ruajtur optimizmin është gjenetikisht tipar programuar i njeriut.

Lajme përgatitur mbi www.guardian.co.uk