Shkencëtarët pikëllimin humbje mund të vdesë


Pas analizimit sjelljen e 4 mijë çifteve të martuara, studiuesit në përfundimin se duke u shpëtoj prej një partneri, një veja ose i veu veten në rrezik për të vdekur shpejt. Në mesin e çifteve të cilët ishin në gjendje të jetojnë pa njëri-tjetrin, ekspertët e quajtur këngëtarë Johnny Cash dhe qershor Carter Cash - ai i shpëtoi gruan e tij vetëm katër muaj.

Ekspertët në fushën e sëmundjeve të zemrës thonë se humbja e një partner zgjon te njeriu tendencën për shprehitë jo të shëndetshme të tilla si pirja e duhanit dhe dietë të varfër. Shkencëtarët skocezë kanë kryer mbikqyrje për çiftet e martuara të moshës 45-64 vjet nga fillim të viteve 1970 deri 2004. Fixing vdekjen e një bashkëshorti, ata janë pastaj gjurmuar jetën e partnerit të tij.

Kjo u vu re se një rritje të rrezikut të vdesin e lënë të vetëm Partner ekspozuar në gjashtë muajt e parë pas vdekjes së një të dashur, dhe brenda 5 viteve ai përballet me probleme serioze të zemrës. Ky model vazhduar edhe me faktorët e rrezikut të veçanta të tilla si zakon pirja e duhanit apo të tensionit të lartë.

"Ne kemi treguar se humbja e një partner rrit mundësinë e vdekjes, së bashku me faktorët individuale janë më pak të rëndësishme. Ky model i qëndrueshëm ", - thotë udhëheqësi studim Carol Hart në një Journal publikimit mjekësor të Epidemiologjisë dhe Përbashkët Shëndetësisë. "Nëse një çift ka jetuar së bashku për një kohë të gjatë, probabiliteti i mbijetesës afatgjatë për partnerin qëndruar relativisht i ulët."
Sipas Cathy Ross e Fondacionit Zemra britanike, dëshira për të kapërcyer vuajnë humbjen e një të dashur shpesh çon në probleme shëndetësore.
"Disa kanë filluar të pinë duhan më shumë se të tjerët - pristraschayutsya ndaj alkoolit, shumë më pak të hani ose të ngrënë si duhet. Me fjalë të tjera, shkaku i problemeve nuk qëndron në humbje, dhe se si ne të përballuar me të ", - thotë Ross.

Qershor Carter Cash vdiq në maj 2003 në moshën 73 pas operacionit të zemrës. Katër muaj më vonë, Johnny Cash vdiq nga komplikimet për shkak të diabetit, ajo ishte 71. Si një shembull, shkencëtarët kanë çuar edhe ish-kryeministri britanik James Callaghan, i cili vdiq në 92 vjet, 10 ditë pas vdekjes së gruas së tij, me të cilët ai jetoi 67 vjet.