U hap dy grup i ri i gjakutHulumtuesit në Universitetin e Vermontit (Universiteti i Vermontit) në sipërfaqen e qelizave të kuqe të gjakut zbuluan dy proteina të reja. Falë tyre, katër grup i njohur i gjakut shtoi dy më shumë: Lendzheris (Langereis) dhe Junior (Junior).

"Më parë, ne ishim vetëm 30 proteina të njohur që janë përgjegjës për grup të madh të gjakut - thotë biologu Brian Bellif (Bryan Ballif), kreu i grupit kërkimor. - Tani ne e dimë rreth 32 ".

Vlen të theksohet se Shoqëria Ndërkombëtare e transfuzionin e gjakut ende, pavarësisht nga të katër grupet e gjakut, ndarë 28 shtesë. Midis tyre ishin Linzheris dhe Junior, por sepse nuk kishte më përgjigje e saktë për pyetjen nëse ato janë të përcaktuara gjenetikisht, duke i përdorur ato në praktikën mjekësore nuk mundshëm.

Tani, me zbulimin e bazës gjenetike të ABCB6 proteinave dhe ABCG2, grupi i gjakut Linzheris dhe Junior mund të bëhet më në fund zyrtar.

Zbulimi i ndihmon për të shpjeguar përse disa gra të shëndetshme nuk mund të japë një fëmijë kur në dukje të gjitha parakushtet për një shtatzëni të suksesshme. Gjëja papajtueshmërinë imunologjik me fruta. E njëjta gjë vlen edhe për transfuzionin e gjakut dhe transplantimit. Rastet kur indet apo organet dukje të përkryer të përshtatshme nuk janë pranuar nga trupi, dhe shpjegim për këtë refuzim deri më sot në imunologji nuk ishte. Sipas Brian Bellifa zbuluar proteinat mund të japë një shpjegim të plotë për këtë fenomen.


New grup gjaku karakteristikë e Mesme aziatikët, veçanërisht japoneze.