Mekanizmat e rigjenerimit natyror të syrit


Retinë syri përbëhet prej ndërtimit të blloqeve të llojeve të ndryshme. Të saj
përfshin jo vetëm dritë-ndjeshme qelizat, photoreceptors, por
indet mbështetëse dhe qelizat që mbajnë emrin e zbuluesit të saj,
Anatomist gjerman i shekullit Heinrich Mueller XIX.

Shkencëtarët kanë njohur gjatë
se qelizat Muller (ashtu-quajtur fibrave Muller-së) janë
sjellje shumë interesante. Në kushte normale, ata thjesht
siguruar shufra rregullta funksionimin dhe kone.

Megjithatë,
Lëndimet e retinës ata mund të përjetojnë ndryshime që i japin
shumë nga vetitë e qelizave burimore. Qelizat Muller transformuar
Duke ndarë të ndryshojë strukturën e saj dhe në fund të fundit të japin rritje

Qelizat dritëndieshëm. Kjo do të thotë se ata mund të kryejnë
edhe riparimin funksion, rivendosjen e retinë të dëmtuara.

Ophthalmologists
ka kohë që janë duke u përpjekur për të përdorur qelizat Muller për të trajtuar makular
degjenerimi dhe sëmundje të tjera të fundus. Por deri tani askush
nuk e di se çfarë kimike sinjale t'i bëj që të kthehen në
prekursorëve photoreceptor. Stafi Tani ajo është gjetur
Instituti Boston për syrit Kërkime pas Shepensa.

Ata gjetën se qelizat Muller hyjnë ndryshimet shtegun gjatë
ndikimi i dy substancave biologjikisht aktive - dhe glutamate
aminoadipata. Kjo aminoadipat si një ilaç


duket më premtues, pasi ajo është e lidhur ekskluzivisht me
Qelizat Muller dhe nuk dëmton qelizat tjera të retinës.

Boston
shkencëtarët kanë ndërmend të vazhdojnë studimet e tyre. Për të filluar me ata duan
kontrolloni pasojat e hyrjes në sytë e subjekteve aminoadipata
Kafshët me lezionet e shkaktuar në mënyrë specifike fundus. Ku
Suksesi i këtyre eksperimenteve do të jetë duke menduar për klinik
të testuar metodë të re.