Llojet yatroheniy


 • On iatrogjenike
 • Iatrogjenike Psikogjenike
 • Iatrogjenike Medicinale
 • Iatrogjenike traumatik
 • Iatrogjenike infektive

 • Mjekët ishin ndër të parët për të kuptuar rreziqet e aktiviteteve të tyre profesionale dhe njerëz të shëndetshëm. Tashmë në IV. BC. .. Përmbahet në Hipokratit mjeku premtim betim: "... Unë do të mbrojtur pacientët nga të gjithë të dëmshme dhe të padobishme për ta." . Rreth 2 mijë Vite më parë ajo ishte parimi i trajtimit të: «Primum jo nosere" (Së pari bëni asnjë të keqe), «Nihil nosere" (nuk ka rast të bëjë asnjë të keqe), e cila u pa si një mjek i parë urdhërimit. Sëmundjet më vonë që lidhen me kujdesin mjekësor, u thirrën iatrogjenike - një sëmundje me një origjinë mjekësore.


  On iatrogjenike

  Sot ka shumë përkufizime të ndryshme të iatrogjenike, por pasqyron më afër diversitetin e iatrogjenike vijim: iatrogjenike - të gjitha sëmundjet dhe lëndimet që ndodhin në pacientët dhe profesionistët e shëndetit, si rezultat i sigurimit të çdo lloj të kujdesit mjekësor.

  Në varësi të shkakut, atje janë llojet e mëposhtme të iatrogjenike:

 • psikogjenike,
 • mjekësor,
 • traumatik,
 • infektive,
 • i përzier.

 • Iatrogjenike Psikogjenike

  Iatrogjenike Psikogjenike shfaqet në formën e çrregullimeve të ndryshme psikologjike, neuroza, psikoza, nevrasteni, histerisë, fobia, depresionit, ankthit, depresionit. Ata janë të shkaktuara nga deklaratat e pakujdesshëm dhe të pasakta kuptuar oficer mjekësor të shëndetit të pacientit, duke ndarë historinë e tyre dhe literaturë të veçantë mjekësor, duke dëgjuar ligjërata publike, sidomos në televizion.


  Ata janë quajtur edhe "sëmundjet e fjalës." Ky grup zhvillon yatroheniy në rastet e dështimit të trajtimit, mosbesimi mjekun tuaj nga frika e metodave të diagnozës, mjekimin, ndryshime drastike jetesës.


  Iatrogjenike Medicinale

  Iatrogjenike Medicinale - një çrregullim i shkaktuar nga ndikimin e drogës, duke përfshirë alergji ndaj tyre. Ka disa grupe të çrregullimeve:

 • Efektet anësore të barnave;
 • Helmimi medicinale abuzimi i drogës;
 • alergji të drogës;
 • intolerancën drogës nealerhichnoho natyrës;
 • varësia e drogës;
 • Psikozë Medicinale;
 • komplikacionet e sëmundjes së shkaktuar nga papajtueshmërisë së barnave të administruara në të njëjtën kohë;
 • Reaksionet e vaksinimit dhe komplikime.

 • Në mesin e këtyre grupeve janë duke udhëhequr yatroheniy mjekësor i parë tre. Nga këto, më i fshehtë është alergjik, sepse në këtë rast ju mjekësi në çast mund të shkaktojë Angioedema, shoku, etj


  Iatrogjenike traumatik

  Ashtuquajturi problemet e shkaktuara nga veprimi i instrumenteve mjekësore dhe pajisjeve. Në këtë grup kirurgjikale (operacioneve kirurgjikale) të shquar, manipulim (me injeksione, etj) dhe lëndimeve të rastit mjekësore dhe djegie. Efektet veçanërisht serioze dhe të shumta dhe komplikimet e manipulimit kirurgjikale dhe traumës dhe djegiet. Ky grup yatroheniy kushtimisht përfshijnë pasojat e ndërhyrjes së tepruar, pa indikacione ndërhyrje (quajtur agresion kirurgjik) dhe, anasjelltas, duke e lënë pacientin pa asistencë mjekësore dhe kujdesin.


  Iatrogjenike infektive

  Infeksioni është quajtur edhe infeksion iatrogjenike iatrogjenike. Këto përfshijnë të gjitha rastet e sëmundjeve infektive, kontaminimin e ndodhur në rrjedhën e sigurimit të çdo lloj të kujdesit mjekësor. Ata shpesh (ndërgjegjja më i pamjaftueshëm dhe doktor nderi) quhet nozokomiale (spital) infeksionet nuk pasqyrojnë plotësisht thelbin e fenomenit, si këto sëmundje edhe lindin kur sigurimin e kujdesit mjekësor në klinika dhe në shtëpi, dhe së dyti, ato nuk i përkasin infeksion sëmundje që u zhvillua jashtë spitalit.

  Infeksion iatrogjenike ngrit njëkohësisht me hapjen e spitaleve parë.

  Me rritjen e numrit të infeksioneve të kujdesit stacionare iatrogjenike u rrit, dhe në shekujt XVIII-XIX. ata janë bërë të përhapur. Deri në fund të shekullit XIX. Kur u hap shkaqet e sëmundjeve infektive, janë përdorur agjentët e ndryshme dezinfektimin dhe antibiotikët, por përballuar plotësisht me infeksione iatrogjenike ende nuk punon.

  Informacion nga neni AP Krasilnikov "iatrogjenike dhe siguria e kujdesit mjekësor"