Si për të mbajtur vizion të fëmijës tuaj të mirë


 • Strabizmi
 • Ambliopia ("syri dembel")
 • Miopi (nearsightedness)
 • Hyperopia (largpamje)
 • Konjunktiviti (sytë e kuqe)
 • Astigmatizëm
 • Warning vizion të paqartë
 • Plagosje e syve te fëmijët
 • Blej syze dielli fëmijë

 • Sipas OBSH-së, gati 20% e fëmijëve të moshës parashkollore në vendet e zhvilluara dhe një nga katër studentët kanë probleme me vizion, e cila nëse nuk trajtohet kjo mund të çojë në të konsiderueshme dhe / ose të pakthyeshme humbjes së vizionit.

  Sidomos e rëndësishme të vërehet shenja të përkeqësimit apo shenja që tregojnë problemet e mundshme vizion në të ardhmen. Kërkojini fëmijës të një okulist nëse ai vërejtur simptomet në vijim:

 • strabismus;
 • Dhimbje koke kronike;
 • Fëmija shpesh fërkon sytë e tij;
 • paaftësia për të dalluar ngjyrat pas 3 vjetësh;
 • vizion të paqartë;
 • dyshe në sytë;
 • Sytë e tij ishin të kuqe, i holluar me ujë ose itchy;
 • qepallat forma të ndryshme;
 • marramendës i tepruar;
 • shkarkimi nga sytë.

 • Strabizmi

  Kjo ndodh rreth 4% të fëmijëve. Kjo është një prej syrit zakonisht duket e drejtë, dhe të tjera - majtas, djathtas, lart ose poshtë.
  Strabizmi mund të jenë të lindura apo të zhvilluar në fëmijëri. Trajtohen, zakonisht me syze ose kirurgji. Nëse strabismus nuk trajtohet, ajo përfundimisht mund të çojë në vizionin e paqartë apo probleme të tjera okulare.


  Ambliopia ("syri dembel")


  Nga ambliopia prek rreth 2% të fëmijëve, shpesh është rezultat i strabismus. Kur ky problem një sy është më i dobët në një tjetër, dhe truri "refuzon" imazh marrë nga syri i dobët. Në pacientët me ambliopia asnjë vizion binocular - aftësinë e trurit për të siç duhet krahasuar dy imazhe të dy sytë në një. Kjo aftësi është e nevojshme që të jetë në gjendje për të vlerësuar thellësinë, që është ajo lëndë është në horizont për këtë. Nëse amblyopia është e pamundur.

  Ambliopia trajtohet me syzet, kirurgji apo copë toke mbi nakleyuvanoho fortë sy. Nëse nuk trajtohet, amblyopia mund të çojë në humbjen e vizionit në syrin e dobët e parë, dhe pastaj në të fortë.

  Sistemi vizual është plotësisht e zhvilluar për 9-11 vjet. Me këtë fëmijë të moshës sistem vizual përshtatet për të çrregullimeve në vizion shtypjen e imazhit vizual të marra nga syri i pacientit. Nëse keni zbuluar ambliopia në kohë, shkaku mund të korrigjohet, dhe pamje restauruar. Megjithatë, përafërsisht pas 11 vjet është shumë e vështirë, në qoftë se në të gjitha të jetë e mundur për të mësuar e trurit për të përdorur lënduar sy normalisht.

  Shenjat e amblyopia. Vizioni i varfër në njërën apo të dy sytë, apo devijim në drejtim të mbylljes një sy gjatë leximit apo shikuar TV, strabismus, kthesë apo anim kokën kur shikon në këtë temë.


  Miopi (nearsightedness)

  Fëmijët e vegjël miopi është e rrallë. Më shpesh ajo zhvillon në studentët kur fëmija fillon të shohin objekte të largëta keq, ndërsa objekte të afërta sheh mirë. Varësisht nga shkalla e miopi miopi mund të korrigjohet me syze, kontaktoni këlysh urdhrave ose kirurgji thyes.

  Simptomet e miopi. Vizioni i varfër kur shikon në objekte të largëta, dhimbje koke të shpeshta, rrit lodhjen vizuale gjatë në distancë smotrenyy të gjatë (p.sh., gjatë lojrave sportive).


  Hyperopia (largpamje)

  Fëmijët me largpamësisë dhe të shohin objekte të largëta, por nuk shohin qartë objektet deri afër.

  Një shkallë e vogël e largpamësisë konsiderohet normale në fëmijët e vegjël. Në largpamësisë më të rëndë zakonisht kërkon veshur syzet.

  Karakteristikat kryesore të hyperopia: pranë vizion të dobët, lodhje sy kur lexoni, tendosje sy në punë (dhimbje koke, sytë e djegur), sëmundje inflamatore të shpeshta sy.


  Konjunktiviti (sytë e kuqe)

  Fëmijët e vegjël janë zakonisht shkaku i konjuktivit është infeksion viral apo bakterial. Në fëmijët më të vjetër shkaku mund të jetë alergjik. Zakonisht kur konjuktivit janë simptomat e mëposhtme: skuqje e qepallave, marramendës tepruar dhe shkarkimin nga sytë.

  Për trajtimin e okulist bakteriale konjuktivit përshkruajnë pika të veçanta ose krem ​​për sytë.


  Astigmatizëm

  Astigmatizëm - është shkaku më i zakonshëm i vizionit të ulët shpesh shoqëron miopine ose largpamje. Shkaku i saj është formë e parregullt e kornesë (e përparme e syrit), rezultati mund të jetë vizion të paqartë. Varësisht nga shkalla e fëmijëve astigmatizëm syze të përshkruara zakonisht, astigmatizëm mund të korrigjohet si lentet e kontaktit ose kirurgji thyes.

  Nëse fëmija ka vetëm një shkallë të vogël të astigmatizëm, ajo nuk mund ta injorojë atë ose të ndjehen një vizion pak blurry. Ndonjëherë astigmatizëm uncorrected mund të shkaktojë dhimbje koke të shpeshta ose lodhje të syve me rritjen e ngarkesës vizuale.


  Warning vizion të paqartë

  Nëse ne flasim për mënyrën se si për të parandaluar humbjen e vizionit, ajo është shumë e rëndësishme ndriçim i mirë i vendit, GC është fëmija. Nëse ai luan, shikoni libra, ngjyra - duhet të jetë dritë e mjaftueshme! Dhe sigurisht duhet të mbani të drejtën distancën midis syve dhe libër apo vizatim - 25-30 cm.

  Për të ruajtur pamjen e fëmijës është e rëndësishme për të kufizuar koha e kaluar në frontin e TV apo kompjuter. Parashkollorët mund të shikojnë TV jo më shumë se gjysmë ore në ditë dhe në një distancë prej të paktën 3 metra, ndërsa në dhomë duhet domosdoshmërisht të jetë ndriçimi i dobët - ju nuk mund të shihni në terr.

  Nga moshën shkollore, dhe ju mund të shikojnë një orë, por më mirë intermittently. Nëse fëmija për syzet, ajo duhet jo vetëm lexojnë dhe shikojnë TV me syze dhe veshin atyre gjatë gjithë kohës. Fëmijët përshkruar syze vetëm për veshin e përhershëm.

  Si për kompjutera, deri në tre vjet e që kanë të bëjnë me to duhet të përjashtohet. Nga tre deri në shtatë vjet nuk mund të shpenzojë më shumë se 20 minuta para ekranit dhe jo më shumë se dy herë në javë. Pas 7 vitesh - 1 orë në ditë, ose dy grupe të 40 minutave. Dhe distancë në ekran duhet të jetë të paktën 60-70 cm.

  Nga koha në kohë për të bërë ushtrime për sytë - sytë e lëvizje të ngadaltë: majtë dhe të djathtë, lart dhe poshtë, dhe diagonalisht rreth, të kryer 2 minuta.

  A nuk e pajis keq kur zgjedh një monitor: Zgjidhni monitoruar me normat e larta të rifreskuar, me rezolucion të lartë dhe të vogla lokacioni pikë hap.


  Plagosje e syve te fëmijët

  Shpesh lëndimet fëmijë sy të ndodhë. Në radhë të parë janë shkaktuar lëndime nga një objekt të mprehtë. Të gjithë prindërit e fëmijëve të vegjël duhet të jenë tërësisht të pastër gërshërë, lapsa, hala dhe gjithçka që fëmija mund të dëmtojë sytë e tij.


  Blej syze dielli fëmijë

  Nëse mjeku insiston se fëmija të nevojshme syzet, prindërit duhet të zgjidhni palë më të përshtatshme.

  Zgjidhni materialin e duhur. Lente bërë nga polycarbonate - të fortë, të lehta dhe rreh - është zgjidhja më e mirë për fëmijën tuaj.

  Megjithatë polycarbonate gërvishtem lehtë, kështu që ju duhet të zgjidhni syzet me një shtresë të veçantë që mbron lente nga gërvishtjet.

  Pikët për jetë të rehatshme. Gota kllapa duhet të jenë mjaft fleksibël. Syzet nuk duhet të fshij hundë ose gabim. Për një fëmijë në mes të 1 dhe 4 vjet nuk duhet të zgjidhni syzet me formatimin e teksteve, dhe me tela apo shirit rreth kokës.

  Nëse fëmija është mjaft e madhe, le ta zgjedhin kornizë e tij. Më shumë një fëmijë si pikat e projektimit, më të rehatshme ajo do të ndjehen dhe më të gatshëm ata veshin atyre.

  Për të ruajtur vizion i mirë duhet vizita të rregullta në një mjek sy për fëmijën, të cilët kanë ndonjë problem me sytë, studim mjeku kufizuese duhet të jetë të paktën 1 herë në 6 muaj.

  Ne shpresojmë se zbatimi i këtyre masave do të ndihmojë në parandalimin e probleme vizion në fëmijën tuaj.