Çfarë është ankthi shkollë


 • Ankthi shkollë
 • Diagnoza e ankthit
 • Features fëmijë shqetësuar
 • Tejkalimi i Ankthi
 • Korrigjimi i Sjelljes

 • Ankthi shkollë

  Child hyn shkollë të lidhur, siç e dini, me shfaqjen e
  rritje thelbësore personale - pozicionet e brendshme studentore.
  Pozicioni i brendshëm është një qendër motivues,
  siguron një fokus në edukimin e fëmijëve, atë
  qëndrim emocional dhe pozitiv në shkollë, dëshira
  në përputhje me modelin e "studentit të mirë".

  Në rastet kur nevojat më të rëndësishme të fëmijës,
  pasqyrojnë pozicionin e studentit për t'u adresuar, ajo mund të mbijetojë
  ankth i vazhdueshëm emocional, duke rezultuar në pritje

  Dështimi i përhershëm në shkollë, qëndrimi i dobët nga ana e
  mësuesit dhe shokët e klasës në frikën nga shkolla, nga të ndjekur atë.


  Ankthi Shkolla - një formë relativisht e butë e ekranit
  ankth emocional fëmijë. Ajo është e shprehur në eksitim,
  rritur ankthin në situata të mësimit në klasë, duke pritur
  Qëndrimi i keq ndaj tij, një vlerësim negativ nga mësuesit,
  moshatarët. Fëmija gjithmonë ndjehet papërshtatshmërinë e vet,
  inferioriteti, jo i sigurt për korrektësinë e sjelljes së tyre, e tyre
  marrje.

  Mësuesit dhe prindërit zakonisht thonë për këtë fëmijë se ai ishte "i frikësuar
  Vetëm "," shumë të prekshme "," të dyshimta "," ndjeshmëri rritur "," për të gjithë


  i referohet shumë seriozisht ", etj Megjithatë, kjo zakonisht nuk shkakton
  të rriturit e forta të bëjnë. Megjithatë, konsulence analiza
  Praktika tregon se ky ankth - një nga
  parashikues të neurozë dhe të punojnë për të kapërcyer kjo është thelbësore.


  Ankthi Pretty lartë shkollor dhe fëmijë, nga rruga, duke reduktuar
  ata vetë karakteristike të ardhurat e periudhave fëmijë në shkollë.
  Kujtojnë se periudha e adaptimit në klasën e parë zakonisht zgjat
  02:59 muajsh. Atëherë, si rregull, dispozitat e
  ndryshojë: Mirëqenia emocionale dhe vetë-respekt e fëmijës
  stabilizuar.

  Kështu, për të siguruar fëmijëve me ankth e shkollës dhe të fillojë me

  puna e tyre, nga këndvështrimi ynë, kjo ka kuptim vetëm në të dytin
  çerek. Kjo, natyrisht, nuk e përjashton optimization veçantë operacion
  duke kaluar periudhën e përshtatjes fëmijë.

  Të dhënat tona tregojnë se fëmijët me forma të ndryshme të ankthit shkollor në klasën e parë tani - 30-35%.

  Siç e dini, shumica e fëmijëve në këtë periudhë të studimit
  pa lartësi që me sa duket duhet të ndihmojë për të zvogëluar
  ankthi. Megjithatë, kjo nuk është e vërtetë.

  Të gjithë nxënësit e anketuar lehtë të kalojë përdorur
  icons mësues (dielli, retë, i qeshur dhe shokët e rrepta dhe
  etj) në rezultatet e shkollës së zakonshme (në kuptimin e ikonave, siç doli,

  ata ndihmuan aktivisht prindërit). Vini re, rastësisht, që në raste të
  kur etiketa të tilla nuk ekspozuara apo të ekspozuara
  parregullta, rritja e ankthit fëmijë për shkak të mungesës së reagime.

  Sondazhi i mësuesve tregoi se në mesin e nxënësve të klasës së parë përjeton
  të qëndrueshme dhe intensive ankthi shkollë, kishin fëmijë me shumë të ndryshme
  achievers.


  Diagnoza e ankthit

  Ka pasur ekzaminim i thellë psikologjik i fëmijëve,
  e ankth të shkollës së mesme dhe raft
  spravlyayuschyhsya, sipas mësuesit me programin mësimor.

  Siç doli, shumica klasën e para janë të shqetësuar

  një motivim i fortë pozitiv të mësuarit (për zbulimin e saj ne
  kemi përdorur një metodë të modifikuar të "kafshëve të preferuar"). Ata
  duan për të studiuar e vështirë, të përpiqen për të përmbushur me saktësi të gjitha kërkesat e mësuesit,
  rregullat e shkollës përgjithësisht në përputhje me modelin e "studentit të mirë".

  Megjithatë, këta fëmijë janë zhvilluar plotësisht i tillë
  parakushte thelbësore për aktivitete si dëgjim të mësuarit dhe
  vetëm ndiqni udhëzimet rritur, duke punuar në modelin (metodë D.
  Elkonin "diktimin Graphic").

  Për diagnozën e formimit të sjelljes arbitrare ne
  duke përdorur një metodë të modifikuar të "Obuchaemost." Fëmijë

  Detyra e propozuar ata kishin për të kryer vyokremyvshy
  Sigurisht vet të veprimit. Atëherë ky kurs veprimi ata duhet
  transferojë në materiale të reja. Njëkohësisht, fëmijët morën edhe
  disa të jashtme për objektivat e përmbajtjes, rregullave
  kjo (në analogji me rregullat e mirësjelljes broshurë).

  Si të dhënat e anketës në masë, vetëm disa
  klasën e parë janë në gjendje për të kombinuar zgjidhjen e problemit të përmbajtjes
  duke e mbajtur nga, rregullat e jashtme formale. Në mënyrë tipike, fëmijët
  përqëndrohet vetëm në çdo anë një.

  Klasën e hetuara të shqetësuar e para janë përpjekur të marrin në konsideratë të gjithë
  Kërkesat, të cilat shpesh kanë çuar në rrëzimin e aktiviteteve të tyre dhe

  braktisja e shpejtë e punës. Për më tepër, ky refuzim për të mbajtur forcën e saj dhe
  kur ne të bëjë punë e ofruar për fëmijët në pjesë: së pari,
  parti formal, dhe pastaj të zgjidhur problemin. Ata shpjeguan refuzimin e tij
  se "ende nuk ka punë", "asgjë nuk ndodh." Por nëse pas
  bindje i gjatë, ata janë ende në gjendje për të bindur të zgjidhur këtë problem
  kaq shumë i mirë në krahasim përballuar me të.

  Features fëmijë shqetësuar

  Si rezultat, ne kemi qenë në gjendje të identifikojë karakteristikat e rëndësishme të fëmijëve të shqetësuar.

  Së pari, një nivel relativisht i lartë i trajnimit të fëmijëve,
  pikë në kundërshtim të mendimit të mësimdhënësve në to nxënësit si të këqija

  apo asnjë prej të trajnuarve.

  Së dyti, pamundësia e fëmijëve për të izoluar detyrën kryesore, të përqëndrohet në
  dëshira e saj për të arritur vëmendjen e të gjitha elementeve (të dyja
  tipar i njohur i ngjashëm përgjithësisht karakteristike e ankthit njerëzve
  pavarësisht nga mosha).

  Së treti, refuzimi i punës pas dështimit, dhe dështim
  obligon ata nuk paaftësia për të zgjidhur një problem të veçantë, dhe me
  mungesa e aftësive të nevojshme, gjithashtu tipik i ankthit
  fëmijë.

  Përveç kësaj, ky grup i fëmijëve të shqetësuar me tipare mjaft të ulët
  vetë-respekt, si të përgjithshme dhe vetë-respekt në aktivitet
  (Ne kemi përdorur teknikën de Hreefe dhe Nyuttena).

  Të gjithë fëmijët mbi rezultatet
  Testet sociometric ("Red House - shtëpi Black") kishte
  pozita jo të favorshme në mesin e kolegët.

  Shumica e fëmijëve shqetësuese ndryshonin sjellje mjaft të çuditshme në
  mësimet. Ndonjëherë ata përgjigjur saktë pyetjeve të mësuesit mund të shpejt
  zgjidhur problemin, por nganjëherë i heshtur apo i dha përgjigje absolutisht qesharake.


  Në përgjigjet e bordit në të cilën ka pasur shenja të forta të eksitim ata
  chervonily filloi të mbahet goja keq gjeste apo e folur
  mjaft të qetë, pa zhurmë, sikur duke u përpjekur të jenë me sy më pak. Për më tepër
  i njëjti nxënës në situata të ndryshme të mund të demonstrojnë se si çfarë

  dhe sjellje të tjera, dhe kjo nuk ishte e lidhur drejtpërdrejt me mënyrën se si
  edhe ai e dinte mësimin.

  Përgjigje të tilla nxënësit shpesh dukej si një përpjekje për të me mend se çfarë
  Unë duhet të them. Si mund të presin, kjo sjellje intensifikuar,
  pas mësuesi vuri në dukje studentit bërë gabim të duke i thënë:
  ai përfundoi detyrën si duhet. (Ne e dimë se frika për të bërë
  problemet apo, me fjalë të tjera, të përqëndrohet në problemin - një nga më të
  forma të zakonshme të shkollës dhe ankthit provimit.) Fëmijë
  në një situatë të tillë dukej krejtësisht të çorientuar, ai dukej i humbur
  të gjitha llojet e kritereve përgjigje të sakta apo të gabuara të sakta

  sjellje.

  Vini re atë shkollë tjetër për fëmijët e moshës si sjellje
  panatyrshme. Besohet se ajo është në mënyrë specifike për të parë
  fazat e mësimit, kur ankthi lind në përgjigje të fëmijës
  mungesa e të kuptuarit e kërkesave të reja dhe të paaftësisë për t'iu përgjigjur atyre. Kjo
  fenomen është kryesisht i ngjashëm me atë të Organizatës Botërore
  Shëndeti etiketuar si "goditje e shkollës."

  Raporti i fëmijëve ndaj kërkesave të shkollave u studiuar duke përdorur një posaçërisht
  zhvilluar nga pritjen tonë, të quajtur "Werewolves, ose clowns e shkollave"
  (Në librin e famshëm nga E. Zonjës).

  Eksperimenti u krye si vijon. Fëmijët folën për "shkollën

  Clowns "shpikur E. supozim, lexoni fragmente nga libri i tij. Pas
  se ata u pyetën për të ndryshuar rregullat e sjelljes së nxënësve në shkollën e rregullt
  për "shkollën e clowns." Shumica e para-klasën relativisht i lehtë
  të përballen me këtë problem, që vjen me funny, rregullave të çuditshme.

  Për të parë shqetësuese detyrë ishte jashtëzakonisht
  kompleks. Duke ditur atë, ata megjithatë do të mund të dalë me asgjë. Në
  më të mirë ajo ishte vetëm një "rregull në kundërshtim" (p.sh., rregull
  "Kur mësuesi hyn klasë duhet të merrni" kthyer në "mushtit
  ulem "). Këto rezultate mund të shpjegohet me një imagjinatë të dobët të

  studentëve, zhvillim gjuhë të varfër, sepse ata nuk janë më keq se shumë
  i parë-shpikin tregime për tema të tjera.

  Kështu, këta fëmijë janë karakterizuar nga një nevojë e theksuar
  Përgjigja mostër "dishepull i vërtetë" dhe i plotë
  Pakënaqësia me këtë kërkesë.

  Studentët Ankthi nuk mund të ndërgjegjshme ricikloj Shkolla
  kërkesat, për të gjetur mënyra konstruktive të zbatimit të tyre, dhe
  ishin si në e tyre "shtypjes". Kjo u shpreh në një çuditshme, absurde
  Sjellja e fëmijëve të shqetësuar, ata shpesh i dha përshtypjen
  "Kthehu mbrapa", "i papjekur".

  Kjo ka ndikuar në vlerësimin e mësuesve të studentëve dhe lidhjen e tyre me bashkëmoshatarët.  Ajo duhet gjithashtu të theksohet "paniku" reagimin e fëmijëve për të dështojnë.

  Është e rëndësishme të theksohet se rezultatet e testimit konfirmuan mendimin
  Mësuesit e fëmijëve jo gati për në shkollë. Nga
  Ana psikologjike është manifestuar kryesisht në
  ndėrpre elementet e kërkuara të sjelljes arbitrare. Nga
  mësues - ata nuk kishin njohuritë dhe aftësitë e nevojshme për
  zotërim i suksesshëm i subjekteve themelore.

  Tejkalimi i Ankthi

  Për të kapërcyer ankthin e nxënësve të shkollave në klasën e parë ne
  një program i punës përmirësuese. Programi ishte
  ju duhet të kontrolloni në 32 grupe studentësh. Ajo u ndoq nga

  Rreth 250 fëmijë dhe 11 psikologët e shkollave.

  Ne kemi përdorur grup formon korrigjim më të përshtatshme
  Situata shkollë. Në grup i fëmijëve u përzgjodhën nga radhët e nxënësve të para
  klasë, e karakterizuar nga ankthi e lartë të shkollës dhe raft
  spravlyayuschyesya, sipas mësuesit me programin mësimor.
  Trevozhnostopredelyalas në teknikë projektive në Amen tonë
  modifikim. Secili grup përbëhej nga 7-10 fëmijë.

  Duke punuar me fëmijë të shqetësuar me performancë të ulët, e kombinuar,
  ndër të tjera, në anën tjetër, në masë mjaft karakteristik
  vështirësi shkollë - në punë për arsye të ndryshme, praktikisht

  e pamundur për të përfshirë prindërit. Prandaj, programi u përqendrua
  kryesisht për të punuar me fëmijët dhe mësuesit.

  Në zhvillimin e programit, ne u udhëhequr nga konsiderata të tilla teorike.

  Në literaturë, ekzistojnë dy qasje kryesore për tejkalimin e ankthit, duke përfshirë edhe fëmijët.

  Në një, fokusi është në ndërtimin e një dizajn të personit
  Sjelljet në situatë të vështirë për të dhe për mastering
  teknikat për të përballuar me zemërim të tepruar, ankthi.

  Pjesa tjetër - është në qendër të punës për të forcuar besimin
  Të drejtat-besimit, vetë-respekt dhe zhvillimi i përfaqësive pozitive të veten e tyre,

  shqetësim për rritjen personale.

  Natyrisht, në praktikë dhe shpesh në teori këto qasje
  relativisht i rrallë në formën e tij të pastër, kjo është vetëm
  Theksi kryesor, pse paguhet kryesisht vëmendje. Ne jemi të
  puna u përpoq për të zbatuar qasjen e dytë.

  Duke filluar për ne është zhvilluar nga LI Bozoviç dhe stafi i saj
  Pozicioni që arsimi është një personal
  motiv këmbëngulës (ose sistem motive) dhe forma e saj e qëndrueshme
  zbatimi. Ne besonte që ankthi, si të gjitha emocionet,
  pasqyron shkallën e kënaqësisë së nevojave, duke u bërë rezistente
  Formimi personal, "rrënjë", sipas tri niveleve:

  motiv; Format e zakonshme dhe metodat e zbatimit; përvoja të reja
  ankthi gjeneruar.


  Vështirësia punë psiko me studentët është alarmante
  që ankthi si një formacion të personalitetit të qëndrueshëm është
  ballafaqim me nevojat themelore personale, si
  nevojë për mirëqenien emocionale, një ndjenjë e besimit,
  të sigurisë. Natyrisht, kjo sfida të rëndësishme të lidhura me punën me
  njerëz të shqetësuar: ata, pavarësisht nga dëshira e shprehur në
  ankthi, në mënyrë të pandërgjegjshme të rezistuar përpjekjet për të ndihmuar ata të bëjnë kështu.
  Arsyeja për këtë rezistencë nuk është e qartë për veten e tyre dhe të trajtohen ato si

  zakonisht e pamjaftueshme. Me këtë, ne jemi ballafaquar, për shembull, kur punojnë me
  adoleshentët shqetësuar dhe starsheklassnikami.Ishodya në sa më sipër, ne
  u ndjenë të nevojshme për të trajtuar ankth e shkollës në mesin e studentëve
  klasa e parë për të ndërmarrë veprimet e mëposhtme.

  Së pari, për të reduktuar kërkesat e energjisë që lidhen me pozitën e brendshme
  nxënës. Kjo është e rëndësishme sepse ajo i shtrembëruar nevojat dhe motivimet,
  duke gjeneruar reagime turbullta emocionale, të parandaluar formimin
  aftësitë produktive, aktivitete.


  Së dyti, kemi paguar vëmendje të veçantë në zhvillimin dhe pasurimin e fëmijëve
  aftësitë operative të aktiviteteve të sjelljes dhe të komunikimit. Kjo duhet të jetë

  për të siguruar se ata ishin të lirë të zgjedhin forma më produktive
  sjellje.

  Së treti, duke pasur parasysh natyrën konfrontuese e ankthit si
  formimi personal, ne përpiqemi për të "forcuar" fëmijën
  konkurrojnë formimin personal.

  Së katërti, disa vend direkt punë zënë nga largimin e stresit të tepërt në fëmijët në situata të shkollave.

  Një tjetër pikë e rëndësishme që duhet të merren parasysh në punën - është i veçantë,
  trajtim specifik i fëmijëve të shqetësuar për të suksesit, dështimit, vlerësimit dhe
  rezultat. Siç e dini, këta fëmijë janë tepër të ndjeshëm ndaj frutave
  Aktivitetet e vet dhe për të shmangur frikën e dhimbshme e dështimit.


  Në të njëjtën kohë ajo është shumë e vështirë për të vlerësuar rezultatet e shumicën e aktiviteteve të saj,
  ata nuk janë në gjendje për të vendosur drejtë ose të gabuar ata vepruan
  asgjë, por të presim për këtë vlerësim nga një i rritur.

  Ky trajtim i veçantë i fëmijëve për suksesit dhe dështimit, nga njëra anë,
  rrit gjasat e dështimeve traumatike, dhe dështimet që janë
  vuri në dukje, fëmijët me ankth shkollës së lartë shpjegohet kryesisht
  inferioriteti vet, mungesa e aftësive. Në tjetër - a
  Raporti e bën fëmijën të rritur jashtëzakonisht e varur. Kjo
  pasqyruar në teorinë e motivimit, e cila bazohet në dëshirën
  "Duke bërë kështu, si mësues për lëvdimin e tij."  Të ardhurat e fëmijëve për në shkollë është i shpejt duke rritur numrin e
  mysafir verbale dhe neverbalizovanyh me të cilët ai të përditshme
  përballet. Fëmijët e shqetësuar nga ditët e para të shkollës së
  marrë në një situatë të vlerësimit negativ të dështimit kronik.
  Kjo është paaftësia e fëmijës për të përballuar me këtë dështim është kryesisht
  baza për lindjen e ankthit të tij dhe konsolidimin e saj.

  Ajo duhet të thuhet për rolin parësor të mësuesit për një grader e parë. Nga
  vëzhgimet tona, rëndësia e veçantë e mësuesit të mbetet në fuqi dhe
  në rastet kur fëmija nuk ka marrë një mësues aktiv.

  Kështu, mësuesi i kthehet fëmijës dhe më e rëndësishme

  ende figura më traumatik, për shkak të tij
  kthehet vlerësim negativ.

  Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet në vijim. Për punën përmirësuese
  të nevojshme për të krijuar një klimë besimi në grup, të sigurisë
  Pranimi i pakushtëzuar i çdo fëmije. Në rastin tonë, vështirësia është
  që ne kemi nevojë për të kombinuar këto kërkesa absolute
  zhvillimin e fëmijëve qëndrim të drejtë në vlerësimin e
  i rritur: për të futur fëmijët dhe për të punuar me ta gjerë
  Vlerësimet repertor.

  Ne kemi ardhur për të zgjidhur këtë problem përmes një vlerësimi të veçantë të ndërtimit:
  ne jemi duke u përpjekur për të mishëroj dhe shpalos për fëmijët e kritereve

  ose të tjera vlerësime, komente, lavdërimi (dmth përdorimi
  vlerësim kuptimplotë) dhe gjithashtu jashtëzakonisht i holluar dhe
  specifikuar qëllimin e gjykimit të vlerave.

  Kjo, natyrisht, shumë vëmendje i është kushtuar grupit të ruajtjes
  Atmosfera e pranimit dhe të sigurisë. Fëmija mendonin se tij
  pranuar dhe vlerësuar pa marrë parasysh sjelljen e tij dhe suksesin. Por
  ai në të njëjtën kohë duke vlerësuar të rritur apo të kolegëve kuptohet se
  ai mund dhe çfarë nuk mund, çfarë mund dhe çfarë nuk ka filluar ende. Ne
  konsideruar vendimtare për të formuar një qëndrim jo vetëm për të
  vlerësim, por më shumë - për suksesin, dështimin, fitues, humbur, si

  Rezultati objektivizohet, kur i fundit shihet fëmijën,
  kryesisht si një pikë referimi në rrugën për zotërimin e njohurive, aftësive.
  Është ky qëndrim ju lejon të hiqni gatishmërinë e fëmijëve për
  rezultat dhe gabim, duke i bërë ata më të lirë në lidhje me
  Sukseset dhe dështimet e tyre, që të përqëndrohet në më
  Aktivitetet.

  Korrigjimi i Sjelljes


  Në përputhje me fushat e mësipërme kyçe të psiko me studentë ankth
  ishin si më poshtë:

 • zhvillimi i tumoreve themelore (kryesisht - arbitraritet) promovuar performancën shkollore;
 • formimin e trajnimit dhe aftësitë e nevojshme;
 • Arsimi qëndrim korrekt në punën e tyre,

  Aftësia për të duhet të vlerësojnë ato në mënyrë indirekte kanë të bëjnë e tyre
  sukseset, dështimet, gabimet mos kini frikë të përdorin ato për zhvillim
  Aktivitetet;
 • Formimi i qëndrimit të saktë në kryerjen e punës së fëmijëve të tjerë;
 • Orientimi zhvillimi i rrugës;
 • zgjerimin dhe pasurimin aftësi komunikimi me të rriturit dhe moshatarët,
  zhvillimi i trajtimit adekuat për vlerësimet dhe opinionet e të tjerëve.
 • Në zbatimin e tendencat e fundit, ne i kushtoi vëmendje të veçantë
  zhvillimin e aftësive të fëmijëve të lojrave, të cilat janë të njohura për shumë
  është e rëndësishme për të përmirësuar marrëdhëniet me fëmijët e shokët e shkollës fillore.
  Dua të theksoj veçanërisht se kjo nuk ishte bërë aq shumë

  Avancimi i fëmijës në klasë (si shkollë e tillë fillore
  Ju gjithashtu mund të bëjë një ndryshim të thjeshtë dhe qëndrimin ndaj tij
  mësues), por për të pasuruar dhe për të zgjeruar metodat e saj të zbatimit
  nevojë për të komunikuar, duke rritur "vlerën informative" e saj në sytë
  fëmijët e tjerë.

  Informacion nga neni "ankthit të Shkollës. Nën zgjedhën e kërkesave shkollore. "