Çfarë është kollë e mirë


 • Kollë e mirë
 • Simptomat e kollës së mirë
 • Trajtimi i pertusis
 • Kolla Vaksinimi

 • Ai fillon me ethe të lehta, kollë të butë,
  nganjëherë temperatura. Ajo merr një javë, dhe duket se fëmija rimëkëmbet.
  Por, kollë e thatë në vend se të zhduket në dy javë
  rrit, bëhet paroksizmal në natyrë, të shqetësuar për fëmijën dhe
  ditë dhe natë. Atje sulme kollë "goditjeve", kur fëmija është
  mund të marrë frymë, ai shpesh kollitet për të vjella. Kështu fillon një nga
  Sëmundjet e zakonshme të fëmijërisë - kollë e mirë.


  Kollë e mirë

  Kolla e mirë është një nga sëmundjet respiratore akute. E tij
  Manifestimet karakteristike - Sulmet në rritje

  kollë vrullshëm. Sëmundja më e zakonshme në fëmijët më të vegjël
  mosha në të cilin ajo zakonisht ndodh në formë të rëndë.
  Vaksinimi i detyrueshëm kundër pertussis patogjen u prezantua në
  Rusia në 1959. Kjo ka reduktuar sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë,
  shoqëruar me infeksion u reduktua për pothuajse zero. Megjithatë,
  fillim të viteve 1990 në mënyrë të paarsyeshme rritur numrin e çezmave mjekësore
  vaksinimet, të cilat çuan në epideminë. Pick ajo ra në 1994
  vit, por incidenca e pertusis është ende e lartë.

  Burimi i infeksionit është populli - i durueshëm apo zgarë. Transmetueshme
  Pikëzat sëmundje (kollë, të flasim,


  teshtitjes). Patogjen kokolyusha (Bordetella pertussis) është një shufra të shkurtër me skajet rrumbullakosura.
  Në mjedisin mikro është e paqëndrueshme dhe shpejt vdes nën ndikimin
  rrezet e diellit. Në njerëzit, sekreton pertussis bakter
  Toksina, që lidhin dhe ashpërsia e sëmundjes. Rreziku i sëmundjes
  më i lartë në fëmijët nën pesë vjet. Kollë veçanërisht e tmerrshme e mirë
  Baby, ka edhe raste fatale.


  Simptomat e kollës së mirë

  Manifestimet klinike të pertussis ndryshme dhe varet nga disa
  faktorë: Aktiviteti i patogjen, moshën e fëmijës, imun i tij
  Statusi. Për fat të keq, imunitet të transmetimit pertussis në fëmijë

  mitra, kështu që fëmijët më vulnerabël para tre muaj të jetës,
  dhe fëmijët të cilët, për çfarëdo arsye, tre muaj nuk është filluar
  Vaksinimi kundër pertusis.


  Periudha e inkubacionit (mikrob nga marrja në trup për të
  manifestimet e para klinike) është 6 deri në 20 ditë, por
  shumica e rasteve zgjat 7 ditë. Ka tre faza e sëmundjes:
  bluetongue, konvulsiv dhe shërim. Sëmundje përgjithësi
  zgjat 6-8 javë. Faza kataral (kohëzgjatja mesatare prej 1-2
  javë).


  Gjatë kësaj periudhe, fëmija i shqetësuar rritje të lehtë
  ethe, rrufë, kollë e dobët, ndoshta marramendës. Në
  kjo fazë është i dyshuar kollë e mirë, dhe jo disa të tjera

  infeksion të rrugëve të frymëmarrjes, është e mundur vetëm në qoftë se kontakti mavsya me pacientin
  kollë e mirë në të fundit dy ose tre javësh.


  Pas një kohë të shkurtër
  përmirësim, dhe nganjëherë pa, sulmet e kollitjes dhe të zgjeruara
  të shpeshta. Fëmija përsëriti një varg 5-10 shokut të fortë kollë
  Në një tym, e ndjekur nga i papritur dhe intensive
  frymë, i shoqëruar nga fishkëllimë shëndosha - përmes detyruar
  kalimin e ajrit përmes glottis ngushtuar. Fishkëllimë të mprehtë
  frymë në mënyrë karakteristike se madje ka një emër të veçantë - një përsërisë.


  Fëmija Licko gjatë një sulmi bëhet e kuqe ose kaltërosh, gjuha nxorrën jashtë, sytë rollaway, venat e qafës bymehet.


  I rëndë
  Sulmet kollitje mund të ndjekin njëri-tjetrin deri sa fëmija nuk është
  nxjerrë në pah një grumbull e mukusit trasha trashë që bllokon rrugët e frymëmarrjes.
  Sulmet veçanërisht të rrezikshme të tilla për fëmijët në vit, si ata
  lehtë mund të ndaluar frymëmarrjen - apnea. Mes sulmeve
  lehtë kollë të vjella. Shkaku i sulmit është
  stimulim qelizë, që paraqitet në qendër kolle e trurit.
  Sulmet kollitje shpejt zbrazë fëmijët janë të frikësuar, nuk mund normalisht
  ha, fle, fillojnë të humbin peshë. Provokojnë kollitjes mund të
  përtypet, teshtitjes, ushtrojnë dhe madje të ofrojnë ushqim për fëmijë dhe

  pijshëm. Në këtë periudhë të komplikimeve në zhvillim që janë
  rrezik serioz për fëmijët nën tre vjet, por mbi të gjitha - për fëmijët
  në vit. Komplikuar shpesh nga pneumonia, kollës së mirë, ai është një i madh
  të shkaktojë rezultate të dëshirueshme të sëmundjeve te fëmijët, si shpesh
  shkon "heshtje" për mjekun (e ashtuquajtura "heshtur" të lehta) dhe
  diagnostikuar me vonesë.

  Që ka edhe komplikime të rënda
  Mundësia e gjykatës (kundër asfiksi në kohën e kollë sulm).
  Nuk mund të ketë hemorragji intraventricular, epistaxis,
  hernie kërthizës dhe inguinale, kequshqyerja. Faza e Rimëkëmbjes (2/1
  javë). Sulmet e kollitjes, dhe të vjella të ndodhë përsërisë më të lehtë dhe janë të

  më pak dhe më pak. Por kollë (pa konfiskimit dhe apnea) mund të ndodhë gjatë
  disa muaj më shumë, veçanërisht kundër infeksioneve të sipërme të frymëmarrjes
  mënyra. Disa sulme kollë pacientë vazhdojnë gjatë gjithë
  disa vjet.  Trajtimi i pertusis

  Pacientët me foshnje pertusis për shkak të rrezikut të lartë të
  Komplikime dhe rrezik për jetën duhet të trajtohen në një spital nën
  Mbikëqyrja e vazhdueshme e stafit mjekësor. Në skemën e terapisë
  duhet të përfshijnë antibiotikët dhe mjete për të shtypur
  Fokusi i ngacmim në qendër kollë. Është e rëndësishme për regjimin
  ditë, ajër i pastër, i qetë, të eliminuar të gjithë faktorët

  kontribuojnë në ndodhjen e konfiskimit.  Kolla Vaksinimi

  Mundësi e mirë për të mbrojtur fëmijën nga infeksionet e rrezikshme - kohë për të vaksinohen.
  Në vaksinimit kryhet me tre fëmijë. E mirë
  pjesë përbërëse e disa vaksinave të miratuar për përdorim
  në vendin tonë. Kjo vaksinë DTP (vendas
  prodhimit), vaksinë huaj Tetrakokk dhe Infanriks. Tri herë
  Vaksinimi mbron një fëmijë për deri në gjashtë vjet.
  Efektiviteti i vaksinimit kundër pertusis është 70-90%. Në kohë
  vaksinimi dhe jashtë kontakt me të sëmurë të lejojë fëmijën tuaj
  të qëndrojnë të shëndetshme.

  Informacion nga artikullin "kollës së mirë".

  Diskutoni në Komunitet