Pse një c-seksioni


 • Shumë keq për fëmijën
 • Shumë keq për nënën
 • Kur nuk të bëjë pa një cezariane?
 • Kur të veprojë më mirë se për të lindur?
 • Operacion shpëtimi


  Cesarean seksion - një nga më të vjetër dhe më shpesh kryhet në operacionet pranishëm obstetrike.

  Megjithatë, c-seksioni - është mënyra e dorëzimit, natyrës paparashikueshme. Me fjalë të tjera, duke u përpjekur për të kapërcyer rrethana të caktuara parandalojnë lindjen e një fëmije natyrisht, mjekët zgjidhni një tjetër metodë alternative e dorëzimit.

  Nevoja për implementimin e ndërhyrjes cezariane, në çdo rast është i vendosur në mënyrë individuale, në bazë të arsyeve të rreptë mjekësore.


  Kjo merr parasysh të gjitha "pro" dhe "kundra" dhe shkallën e rrezikut të mundshëm. Një vendim pozitiv në favor të transaksionit janë vetëm kur lindja vaginally paraqesin një rrezik më të lartë për shëndetin e dy të gruas dhe fëmijës së saj se cesarean.

  Shumë keq për fëmijën

  Për fat të keq, jo gjithmonë të zgjedhin për një seksion operacion është një garanci e përfundimit me sukses të shtatzënisë dhe lindjes së një fëmijë të shëndetshëm. Nuk Natyra çudi parashikon që lindja vaginally të zgjasë për disa orë. Gjatë kësaj kohe një fëmijë është i lindur duhet të përshtatet për të habitateve të reja për atë: një mjedis tjetër, temperatura të ndryshme, të lehta, një tjetër lloj i frymëmarrjes, ristrukturimi i sistemit të qarkullimit të gjakut dhe më shumë.


  Gjatë kryerjes së fëmijës cezariane tërhoqi shpejt, dhe ai nuk ka kohë për t'iu përshtatur kushteve të reja. Kjo e dobëson aftësitë e tij mbrojtëse dhe rrit rrezikun e sëmundjeve të ndryshme në ditët e para pas lindjes. Megjithatë, pas një ndërsa gjithçka kthehet në normale dhe fëmija të përshtatet me kushtet e reja të jetës - por me çfarë çmimi është dhënë!

  Shumë keq për nënën

  Ju nuk mund të harrojmë për anën tjetër të problemit. Para së gjithash, kjo është një operacioni serioz. Rrezik për shëndetin dhe jetën e femrave në krahasim me familjet vaginal disa herë më të larta. Komplikimet që mund të ndodhë si gjatë operacionit dhe pas tij, dhe nga të cilat askush, për fat të keq, nuk është i imunizuar, ndikimi negativ më tej në shumë funksione të trupit të femrës.

  Megjithatë, një numër i faktorëve, veçanërisht në dekadën e fundit kanë çuar në faktin se shpeshtësia e ndërhyrjes cezariane rritur në mënyrë të konsiderueshme. Kështu, numri i grave të primiparous mbi 35 vjet, dhe numri i grave shtatzëna me sëmundje të rënda. Prandaj, shtatzënia në këta pacientë shpesh ndodh me komplikime të ndryshme. Dhe rritjen e numrit të grave me mbresë të mitrës, duke planifikuar një tjetër shtatzëni dhe numrin e pacientëve ku shtatzënia ndodhur pas trajtimit të infertilitetit.

  Kur nuk të bëjë pa një cezariane?

  Cilat janë shkaqet e detyruar preferojnë seksion cesarean? Ndër indikacionet për këtë operacion lëshojnë të ashtuquajturat "prova absolute".

  Këto janë rrethanat ku lindjes përmes mënyrave natyrore janë të mundshme, dhe kjo është e rrezikshme për jetën dhe të nënës dhe fëmijës.

  Këto rrethana janë:

 • ngushtim të dukshëm të pelvisit apo formë jonormale e legen me një rënie të konsiderueshme në përmasat e saj
 • tumorit dhe mbresë ndryshimet në qafën e mitrës, vaginë dhe perineum, parandalojnë lindjen e një fëmije
 • prania e fistulat urinare dhe të zorrëve-gjenitale
 • Venat me variçe theksuara në vaginë dhe vulvë
 • malposition (tërthor dhe zhdrejtë)
 • PREVIA placentë (bllokon placentë dalje e mitrës).
 • Kur të veprojë më mirë se për të lindur?

  Ka edhe "të dhëna të afërm", që përfaqësojnë një situatë ku ekziston mundësia e lindjes natyrore, por rrezikun e komplikimeve për nënën dhe fetusin ndërsa më të lartë se rreziku i komplikimeve të mundshme gjatë operacionit.

  Shpesh kjo ndodh kur:

 • Prania e mbresë mitrës
 • në kërcitje fetusit, veçanërisht në qoftë se ka pozicion kokë fetal muskul zgjatues
 • Prezantimi i fetusit këmba
 • pamje e pasme të ndenjura fetus
 • pesha e fetusit mbi 3500 g
 • Rritja frenim
 • Prezantimi loop kurrizit
 • shprehur pamjaftueshmëri fetoplacental
 • sëmundje të ndryshme në të cilat lindja vaginally të rrezikshme për shëndetin e grave (p.sh., miopi të rënda, epilepsi, encefalopati post-traumatik, sëmundje të zemrës, etj)
 • fibroids mitrës mëdha
 • anomalitë e mitrës
 • mungesa e gatishmërisë së mitrës para të punës në shtatzëni të plotë-gjatë dhe nuk ka efekt mbi pjekjen e qafës së mitrës para lindjes
 • zgjatja e shtatzënisë kombinuar me qafën e mitrës papjekur
 • dëshmi të kombinuara (historia ngarkuar obstetrike, shterpësi, IVF, moshës më të vjetër se 30 vjet, i parëlinduri, zgjatja, fruta të mëdha, hipoksi, pamjaftueshmërisë fetusit placenta, etj).
 • Përveç kësaj, seksioni shtatzënia e shumëfishtë Caesarean kryhet nëse:

 • pereroztyazhennya i mitrës tepruar (fruta e madhe)
 • kanali papërgatitjes lindjes pas 38 javëve të shtatzënisë
 • Pozicioni tërthor nga fruti të parë të binjakëve apo dy fruta
 • të ndenjura fetus i parë
 • Binjakët bashkuara
 • treshet dhe më shumë fruta.
 • Këto situata janë në thelb indikacione për të kryer lindje cezariane në mënyrë rutinore.

  Pra, në qoftë se ka gra shtatzëna dhe rrethanat e renditura është e nevojshme për të kryer operacionin, atëherë ky pacient duhet të informohet paraprakisht në lidhje me të paraprakisht dhe pranuar në spital (të paktën 8-10 ditë para lindjes) për diagnostikimin e mëtejshëm dhe përgatitje për kirurgji.

  Operacion shpëtimi

  Megjithatë, në disa raste, ka situata të dy gjatë shtatzënisë dhe gjatë punës, kur të kryejë një c-seksioni emergjente në rregull.

  Këto situata janë:

 • të rrisë peshën e pamjaftueshmërisë placental ose toksicitetit, kokëforta të trajtimit në mungesë të kushteve për lindjen e shpejtë të natyrshme
 • sulm eklampsia
 • mospërputhje në madhësinë e kokës së fëmijës dhe pelvisit nënës
  në punë
 • qafën e mitrës papjekur dhe mungesa e punës dhe ofrimit të gjatë para lindjes këputje e membranave
 • Nuk ka efekt të induksionit të punës ose rodostymulyatsyy me pamjaftueshmërisë placental në 2-3 orë
 • shkelje e aktivitetit të mitrës në punë me trajtimin e saj joefektive, si dhe komplikimet tjera të shtatzënisë ose lindjes në rast të
 • Kërcënimi i këputje mitrës
 • detashment i parakohshëm i placentës dhe përparimi i saj në mungesë të kushteve për lindjen e shpejtë natyrore.

 • Një duhet të dallojë indikacione për seksion cezariane e kryer në interes të fetusit:

 • keqësim progresiv i fetusit apo uria akute oksigjen kushtet në mungesë të lindjes së shpejtë të natyrshme
 • Përkeqësimi i fetusit kundër sfond të futjes së mjeteve që reduktojnë në mitër gjatë induksionit të punës në ose rodostymulyatsyy
 • humbja e sythe kurrizore dhe pjesë të vogla të trupit të fetusit
 • Arsimimi pozita tërthor e fetusit dytë pas lindjes së parë në shtatzënitë e shumta.
 • Seksion cezariane kryhet vetëm me pëlqimin e gruas. Nëse për shkak të disa rrethanave të një grua nuk është e mundshme, dhe cesarean bëni për të shpëtuar jetën e saj, ajo është e mjaftueshme për të marrë pëlqimin për operimin nga të afërmit e tij më të afërt.

  Informacion nga artikullin "Përse bëni një c-seksioni?".