Formulë magjike për fëmijën tuajNjë substancë e quajtur pankreatik frenues sekretor tripsin (PSIT), është gjetur në përqendrime të larta në colostrum - qumështin e prodhuar në ditët e para pas lindjes.

Është e njohur se mur neonatale zorrëve është shumë e ndjeshme ndaj lëndimeve të ndryshme, sepse ajo nuk ka qenë ndonjëherë ballafaqohen me ushqim të zakonshëm dhe pije. Hulumtim i ri konfirmon rolin e rëndësishëm të gji në ditët e para pas lindjes.

Shkencëtarët kanë identifikuar një numër të vogël të PSIT në mostrat e qumështit të gjirit, por colostrum saj përqendrimi ishte 7 herë më i lartë. Në zëvendësuesve të qumështit është gjetur substancë.

Shkencëtarët studiuar efektet e PSIT në qelizat e zorrëve të njeriut.

Qelizat janë ekspozuar më pas për rreziqet. Ajo u gjet se qelizat nën ndikimin PSIT ndodhet rreth zonës së dëmtuar duke formuar një pengesë natyrore mbrojtëse. Ajo u gjet gjithashtu se PSIT të parandaluar dëmtimin e mëtejshëm indeve duke ndalur qelizave të vetë-shkatërrimit. Studimi shtesë e kësaj pyetje tregoi se PSIT gjendje për të reduktuar 75% të dëmtimit të qelizave.

Molekulat pankreatik frenues tripsin sekretor normalisht gjenden në pankreas, ku ajo vepron si një mbrojtje nga efektet e gypit enzimeve ndihmon tretjen e ushqimit. Rezultatet e studimit zbuluan se PSIT kryen një funksion të ngjashëm në zorrë të njeriut.


Një ekip i hulumtuesve nga Universiteti Mary Mbretëresha ka gjetur se PSIT formuar edhe në gji, por mekanizmi i saktë i origjinës së saj është ende i panjohur.

Profesor Ray Playford argumenton se rëndësia e studimit është se ajo tregon se si një komponent i vetëm i qumështit të njeriut mbron dhe rikthen fëmijën zorrë, përgatitjen e tij për të marrë dietë normale.

Lajme përgatitur në www.medicalnewstoday.com