Ngacmimi në Mitet shkollore dhe Realitetit


 • Pse mësojmë shkollën, ose "Mos të drejtuar lart»
 • Miti № 1. Ngacmimi - kjo është një pjesë normale e rritjes
 • Miti № 2. Mësuesit gjithmonë e di se kush është i padrejtë, dhe që - viktimën
 • Miti № 3. Disa fëmijë "barazim" Vuajtje
 • Miti numër 4. Ngacmimi është çdo grup shoqëror
 • Miti № 5. helm dikë që është i ndryshëm
 • Miti № 6. Në persekutimin që përfshin dy role - shkelësin dhe viktimës
 • Miti № 7. «Për të mirën" tuaj?

 • Pse mësojmë shkollën, ose "Mos të drejtuar lart»

  Është e qartë se shkolla - kjo nuk është vetëm një vend ku fëmijët të "fitojnë njohuri". Më të shkollë - një dekadë e komunikimit nga të njëjtit njerëz. Në shkollë, fëmija merr përvojën themelore të komunikimit, sipas të cilit tërheq konkluzione rreth asaj se si punon bota, çfarë të presin nga njerëzit e tjerë, dhe çfarë pritet prej tij nga të tjerët.

  Nëse shkolla mëson fëmijës se ai nuk duhet të jetë si ajo është se "ndryshe" dhe "rri" - kuptimi, të bëhet objekt i talljes se njerëzit e besimit dhe të tregojnë vulnerabilitetin e tyre - është e rrezikshme, pse ajo është e nevojshme, të tilla shkollë?

  Mbaj mend incidentin që ka ndodhur kur kam punuar si një psikolog shkollor. Duke ecur poshtë sallë për të thyer, unë pashë një katër klasën tetë mundi poshtë, duke mbajtur një qoshe, shok klase tullac. Unë u ktheva për të kompanisë, mori dy hitters e ardhshme në collars (meshkujt janë më të larta se kam pasur) dhe harknula si mund zemërim: "Kjo është ajo që po ndodh këtu" Pastaj ra telefoni, dhe kam dërguar ata në klasë.


  Pasi që kemi pasur një bisedë serioze - jo, as edhe me shkelësit dhe jo viktima. Me mësuesit. Në sytë e mi, deri sa erdha në këto klasën, dy mësues dhe ngadalë duke e kthyer larg nga spektaklit të shëmtuar, i miratuar nga. Nuk ndërhyri, situata nuk është ndërprerë. Nuk pretendohet në njoftim.

  Si unë u tha mësuesi? Ata thanë se "është e natyrshme" se "fëmijët janë mizore" dhe se "ky djalë duhet të mësojnë të qëndroj për veten e tyre." E pra të paktën, nuk tha se ai qëllimisht e provokuar ata. Por në qoftë se ajo nuk ishte djalë tullac dhe të trasha (ose, më keq i zgjuar,) vajzë? Nëse fëmija u dallua diçka që ai mund ta ndryshojë?

  Mësuesit në këtë shkollë vetëm do të them se njeriu rrahur keqkuptim, ngacmim, tallje, ai njoftoi një bojkot dhe përhapur thashethemet e keqe për të, "ai është fajtor." Si, nuk do të kandidojë lart.

  Unë kisha për të demaskoj disa mite të përbashkëta për ngacmime. Për shkak se ajo nuk është vetëm për "fëmijët e mashtrues." Kur ne flasim për "fëmijë mashtrues" Ne në këtë mënyrë se si për të ruajtur se ata kanë një problem. Ngacmimi - kjo është një vetë-afirmimi i një personi (ose grupit), për shkak të poshtërimit sistematik të një personi tjetër. Për tifozët e "Harry Potter" shembull i gjallë: çfarë bëri e Marauders me Snape - ajo është ngacmim.

  Në të fundit njëzet e pesë vjet, çështja e ngacmimit në shkollë tërheq psikologët e huaja. Së bashku me problemin e "hazing" në ushtri, "ulur" në burg, mobbing në punë, e cila, në fakt, janë manifestime të së njëjtës dukuri në kontekste të ndryshme.


  Miti № 1. Ngacmimi - kjo është një pjesë normale e rritjes

  Studimet kanë treguar se poshtërimin dhe abuzimin me moshatarët në shkollë jo më pak traumatike se format e tjera të dhunës. Në dhunës nuk ka asgjë "normal". Për të mendoj se mundo - mjete normale për të privojë mbështetjen e viktimës dhe i fal abuzuesin. Nëse ju kërkoni shumica e studentëve, ata i përkasin ngacmimeve negativisht dhe do të donte për të parë shkollë të bëjë diçka me këtë problem.


  Miti № 2. Mësuesit gjithmonë e di se kush është i padrejtë, dhe që - viktimën

  Mësuesit njoftim, zakonisht vetëm format më të rënda fizike të ngacmimit. Nëse një fëmijë është nxituan në tjetrin me grushta, kush duhet fajësuar? Sigurisht, ai që vendosi për të treguar agresion fizik. Kështu duke folur pokolochennyy për të provuar shok klase e tij, mbetet prapa skenave. Autorë janë shpesh të zgjuar dhe të shkathët dhe të bëjë kështu për sjelljen e tyre të keqe dënohet nga të tjerët.


  Miti № 3. Disa fëmijë "barazim" Vuajtje

  Ky pozicion justifikon rriturit mosveprim, dhe në këtë mënyrë krijon një shembull shumë i keq për t'u ndjekur. Ngacmimi - është mungesë ekuilibri i pushtetit që një fëmijë mund të përbëjnë vetë.

  Ajo lulëzon ku mësuesit kënaq sepse shumica (ose më mirë, disa të cilët marrin atë guximin t'i flas për shumicën) "squeezes" dhe hedh poshtë ata që na japin diçka të ndryshme. Kjo nuk është asgjë si ksenofobia.


  Miti № 4. Ngacmimi është ndonjë grup social

  Ngacmimi ndodh vetëm në ato situata ku forca njerëz u mblodhën në një grup dhe të përfillen personalitetin dhe interesat e tyre, i kombinuar ato me disa veçori të vogla (p.sh., viti i lindjes) dhe penguar për të zgjedhur nëse ata duan të qëndrojnë në këtë grup ose lëre.

  Shumë ish-viktima të persekutimit të them se në shkollë ata ishin në robëri ose në burg. Në shkollat ​​me klasa të specializuara dhe të sistemeve demokratike të ngacmimit të qeverisë së shkollave pothuajse asnjë.

  Ndonjëherë fëmija nuk qëndron tskuvan dhe prishet. Periodikisht ne mësojmë nga mediat që dikush solli një armë në shkollë dhe të vrarë ose të gjymtuar rëndë disa shokët e klasës, pastaj vrau veten. Ngjarje të tilla pothuajse një histori predvaryayutsya njëqind për qind e persekutimit, viktima u ndërprenë dhe vendosi për të hequr shkelësit. Disa vetëm vrasin veten.

  Duke supozuar se ne e dimë më mirë se çfarë është e dobishme për një person tjetër, nuk kemi të drejtë të marrë përsipër funksionet e "seleksionimit natyror" kur mbijeton "mirë të përshtatshme" (në këtë rast - për abuzim të pushtetit)?


  Numri Miti 5.
  Dikush helm i cili është i ndryshëm

  Çdo diçka fëmijë tjetër. Dhe kushdo mund të jetë një viktimë. Ngacmimi është për shkak se një nga fëmijët dhe / apo të rriturit besojnë se pohojnë poshtërim nga tjetri - krejtësisht normal. Vetëm një person në këtë shkollë, dhe në qoftë se ajo është e lartë, "jeta homoseksual" për të tjerët siguroi.


  Miti № 6. Në persekutimin që përfshin dy role - shkelësin dhe viktimës

  Në situata të ngacmimit që përfshijnë të gjithë ata që në njëfarë mënyre e di për ekzistencën e saj. Përveç autorit të veprës dhe viktimës, ka dëshmitarë, dhe ata ngacmimeve situatë ndikon të paktën (ndonëse pak më të ndryshme) sesa për dikë tskuyut.

  Por kjo rrallë paguajnë vëmendje dhe përvojë certifikimit persekutim vazhdon të ndikojnë në njerëzit, edhe pse ata nuk e kuptojnë atë. Dhe pastaj mund të pyes veten vetëm se kur dritaret shtëpi të vrarë dikë, dhe banorët dëgjuar britmat furishëm, askush nuk e quan policinë sepse "ai nuk më përket mua."

  Dënuarve dhe viktimë, nga rruga, të vetëdijshëm për praninë e dëshmitarëve. Dëshmitarët mund të sillen ndryshe. Ata mund të bashkohet me shkelësin (shpesh nga frika e duke u bërë një viktimë), të qëndrojë për viktimën, ose të bëjë asgjë në të gjitha. Pasiv - më e zakonshme. Kur dëshmitarë të bëjë asgjë dhe vetëm të qëndrojë dhe të shikojnë, është më mirë për të të dënuarve "grup mbështetje", "Ja ku i fuqishëm, unë jo vetëm poshtëruar këtë, por edhe i frikësuar, i habitur të gjithë të tjerët në mënyrë që ata nuk guxojnë pysknuty ".

  Viktimat e dhunës psikologjike, urrej dhe përbuzin dëshmitarët pasive edhe më të forta se shkelësit. Sipas pikëpamjes së tyre, dëshmitarët pasiv (si moshatarët dhe mësuesit) - frikacakë indiferente që duhet të shikojnë jashtë, sepse ju kurrë nuk e di kur ata do të goditur në shpinë.


  Miti № 7. «Për të mirën" tuaj?

  Ngacmimi - një mësim i madh, në qoftë se ne besojmë se "vullneti për moshën e rritur" duhet ozlobytysya dhe zacherstvity. Dhe, si përvoja tregon, e bëjnë atë shumicë mjaft të aftë. Por, ndërsa njerëzit po humbasin diçka të vlefshme: aftësinë për të besimit, aftësinë për t'u angazhuar në marrëdhënie të ngushta, dhe në disa raste - dhe individualitetin e tyre.

  Ajo duket e fshehur pas mbrojtëse "maskë", që njerëzit të përdorur për të veshin në "mizore botë, mizore."

  Njerëzit janë të ekspozuar ndaj persekutimit të gjatë në e shkollës dhe të mbijetuarit mund të kapërcyer pasojat e saj (pasiguri, zemërimi, izolimi, mosbesimi) në qoftë se të shkoj në një komunitet tjetër ku të gjithë është e lejuar që të jenë të ndryshme, ku bashkëpunimi është me vlerë më shumë se konkurrenca. Atje ata gradualisht "shkrij". Por ata janë shpesh ish-viktima të ngacmimeve vetë nuk mund të gjeni një komunitet të tillë, dhe ajo është se ata kanë nevojë për ndihmë.

  Informacion nga Darya artikull Kutuzov "Ngacmimi në Shkollën: Mitet dhe Realiteti".