Ndryshimet fiziologjike në gratë pas lindjes së fëmijës


 • Mitra pas lindjes së fëmijës
 • Shkarkimi nga trakti gjenital pas lindjes
 • Vagina pas lindjes së fëmijës
 • Postpartum mujore
 • Gjëndër qumështit pas lindjes (gjirit)


 • Mitra pas lindjes së fëmijës

  Menjëherë pas lindjes muskujt e mitrës janë ulur, dhe trupi i reduktuar në mënyrë drastike në madhësi, duke supozuar një formë sferike. Thickened myometrium 0,5-ty në 5 cm, por muret e mitrës, të privuar nga një shtresë e fuqishme e muskujve dhe janë është e mirë, varur në zgavër vaginal copa të veçanta. Menjëherë pas lindjes kanalit cervikal lehtë të kalojë në furçë mitër obstetër. Vetëm para ditës së 10 të qafës së mitrës rifituar formën dhe vetëm schelovidni nofullat e jashtme, ndryshe nga pika OS gratë nulliparous, për të ju kujtoj të lindjeve të kaluara.


  Një ditë trupi i mitrës është reduktuar në një masë të tillë që në fund është tashmë 13 cm mbi joints publikë. Me çdo ditë lartësia e këmbë mitrës është reduktuar nga 1-2 cm dhe 2 javë trup krejtësisht të fshehura prapa pubis.

  Nga rruga, pesha e mitrës pas lindjes së fëmijës është rreth 1 kg. Gjatë periudhës pas lindjes strukturë hyperplastic dhe hypertrophic trup muskuloz nënshtruar regresionit. Shkrin tepërt e indeve, dhe pesha e mitrës deri në fund të muajit të dytë reduktohet në 60-70 g ju.
  Shkarkimi nga trakti gjenital pas lindjes.


  Shkarkimi nga trakti gjenital pas lindjes


  Pas lindjes, Sipërfaqja e brendshme e mitrës në vendin ku placenta është e bashkangjitur, është një plagë e madhe. Enët e gjakut thrombosing dhe në mitër pas lindjes së fëmijës janë clots gjakut dhe mbetje mucous që janë të ekspozuar ndaj enzimë degradimin dhe dal nga trakti gjenital si lohy.

  Lohii, shkarkimi pas lindjes së fëmijës, të ketë një lloj erë të kalbur në tre ditët e para janë karakter të përgjakshme, atëherë brenda 3-4 ditëve - të përgjakshme, i lëngshëm, dhe deri në fund të 9-ditëve të lehta dhe të kthehet në të lëngshme të verdhë transparente (shkarkimit i lëngshëm).

  Regresionit e mitrës pas lindjes shoqërohet me restaurimin e endometrium.

  Zonat pa placentës bashkangjitur, mbulohen gjatë 10 ditëve të para. Ku membranat e bashkangjitur, epiteli i mbuluar vetëm deri në 8 javë periudhën e pas lindjes. Ajo është prania e një plagë në mitër duhur asaj seks pas lindjes së lejuar vetëm 2 muaj.


  Vagina pas lindjes së fëmijës

  Vagina pas lindjes së fëmijës është reduktuar dhe tonin e mureve të saj po shërohet. Boshllëqe të vogla mukozale shërimin gjatë javës së parë pas lindjes. Qepje pas plagët e lindjes brenda 2 javësh. Ishte në këtë kohë duhet të paguajnë vëmendje të veçantë për të higjienës së organeve gjenitale dhe të përfundojë sipërfaqe plagët acarohet sepse seams nuk janë vetëm një problem kozmetike.

  Postpartum plagë - ajo hapi portat për depërtimin e qetë të infeksionit në organe gjenitale të brendshëm dhe shkaku më i zakonshëm i sëmundjeve të rënda inflamatore që dalin pas lindjes.


  Postpartum mujore

  Restaurimi i ciklit menstrual pas lindjes për shkak të ristrukturimit të qendrave kryesore të rregullimit të sistemit endokrin - hipofizës dhe hipotalamusi. Ndalimi veprimin frenues të Gonadotropin njeriut chorionic, sintetizuar në placentë, duke rezultuar në restaurimin e prodhimit të Gonadotropin hormoneve, duke përfshirë edhe hormon që stimulon rritjen dhe maturimin e follicles, e cila nga ana çon në muaj 2 muaj pas lindjes.

  Nëse një grua është me gji, hormoni që kontrollon të dhënit gji (Hormoni) pak ngadalëson shërimin e menstruacioneve. Megjithatë, shumica e grave lactating muaji i parë pas lindjes paraqitet para ndalon prodhimin e qumeshtit.

  Gjatë laktacionit ciklet menstruale nuk janë të shoqëruara zakonisht me lirimin e vezëve pjekur që janë anovulatory. Megjithatë, kjo nuk e përjashton mundësinë që dikur vezë është e pjekur dhe mungesa e kontracepsionit adekuate do të fillojë një shtatzëni të re.


  Gjëndër qumështit pas lindjes (gjirit)

  Pas lindjes, funksioni i të dhënit gji gji arrin kulmin e saj. Nëse në fund të shtatzënisë dhe në 2-3 ditët e para pas lindjes nga dalë qëndron vetëm colostrum, a të trashë të verdhë të lëngshme të pasur me proteina, vitamina dhe elemente minerale, deri në fund të kësaj kohe në gji fillon për të prodhuar qumësht.

  Deri në 2,5 javësh ajo është në natyrën e tranzicionit, dhe pastaj nga fëmija i gjirit të nënës fillon të marrë qumësht të vërtetë, e cila ka një strukturë relativisht të qëndrueshme.

  Formimi i qumështit pas lindjes së fëmijës në gji grave kontrolluar nga gjëndrra e hipofizës që prodhon Hormoni hormon, por puna e gjinjve të varet nga akti i gjiri, më fëmija sucks gjoksin, më shumë qumësht prodhohet në nënën.
  Duhet të theksohet se refleks dhënies së gjirit ndihmon për të rivendosur mitrës pas lindjes së fëmijës, dhe shfaqjen e cikleve menstruale ovulimit është një shenjë e zhdukjes mëtejshëm të shpejtë të laktacionit.