Ushtrimi në parandalimin e hypoxia fetale


 • Mekanizmat e ndikimin e ushtrimit të frutave
 • Koncepti i ushtrimit aerobic

 • Mekanizmat e ndikimin e ushtrimit të frutave

  Ajo ka kohë që njihet se aktiviteti i përditshëm fizik (p.sh., duke ecur) në trimesters dytë dhe të tretë të shtatzënisë është një komponent i kërkuar i parandalimit të këmbëve me variçe, hemorroide dhe shkeljen e rrjedhjes së gjakut mitrës. Megjithatë, studimet e fundit të kryera në disa klinika kryesorë të SHBA dhe Evropë tregojnë? 8%
  Ushtrim 7to kryhen rregullisht që nga fundi i tremujorit të parë, mund të sigurojnë gjithashtu një ndikim të rëndësishëm në rritjen e placentës dhe foshnjës, për të ulur gjasat e hypoxia fetusit gjatë punës.

  Prandaj, ushtrime të ndryshme fizike duke u përfshirë në programe të tilla të njohura ndërkombëtare si Lamaz dhe Bradley.

  Është e njohur që në fillim të shtatzënisë kur veza e fekonduar merr në mitër, nuk është një proces i detyrueshëm i implantimin - Ngjitja e vezën në mur mitrës. Ky grup i qelizave, i quajtur chorionic (me chorion gjatë shtatzënisë zhvillojnë placentë) zbatohet në rreshtim të murit të mitrës dhe merr në shtresën e muskujve të saj. Ka chorion ndërvepron me enët e hollë e ndërlikuara (arterieve spirale) shtresë e muskujve të mitrës. Si rezultat, lumen e arterieve rritet dhe mur hedh lëng, nxitjen e fluksit të gjakut në vendin e ngjitjes së placentës dhe të lehtësojë transferimin e oksigjenit dhe ushqyesve nëpërmjet murit të enëve të gjakut të gjakut të nënës në embrion dhe pastaj fetusit.


  Në shtatzëninë e hershme rrjedha kryesore e oksigjenit dhe ushqyesve shkuar për ndërtimin dhe rritjen e placentës. Në këtë kohë, norma e rritjes në fushën e placentës kaloi me rritjen e vëllimit të trupit të fetusit. Megjithatë, në fund të dytë - tremujorëve në fillim të treta, kur zhvillimi i placentës është pothuajse e përfunduar, rritja e fetusit vazhdon në të njëjtin ritëm të ngadalësuar dhe vetëm në fund të tremujorit të tretë. Kështu, rritja më e shpejtë e placentës siguron bazën për rritjen e qëndrueshme të fetusit në shtatzëni në fund. Rritja e placentës dhe raporti ndërmjet vëllimit të placentës dhe vëllimin e trupit të fetusit janë të kontrolluara nga të dy faktorëve gjenetik (programit gjenetik që i ka rrënjët në kromozomet e fetusit), dhe faktorë intrauterine të rritjes (të nivelit të ushqyesve dhe përqendrimit të oksigjenit në gjakun e nënës).

  Nëse fazat e hershme të zhvillimit (në fund të tremujorit të parë), ka një reduktim afatshkurtër në placentë ushqimore, kjo është një lloj sinjali që shkakton rritje rritjen e capillaries (enët e vogla të gjakut) të placentës dhe placentë. Sinjalet ideale fiziologjike të këtij lloji është nëna e rregullt ushtrim. Gjatë kryerjes intensitet mesatar në rrjedhjen e gjakut në ushtrim të nënës rishpërndahen përkohësisht në favor të muskujve skeletik që bëjnë punën. Kështu, ndërsa ka një ushtrim i lehtë hipoksi (mungesa e oksigjenit), placenta dhe fetus. Easy hipoksi ndodh në trupin e gruas, treguar një rritje në normën e zemrës dhe frymëmarrjes.

  Kjo është një i shkurtër, hipoksi dosed është sinjal që përshpejton dhe rrit rritjen e placentës.

  Një pasojë tjetër e rëndësishme e hypoxia butë që ndodh në të nënës, është rritur sintezën e substancave biologjikisht aktive - eritropoietin. Fakti se një sasi e vogël erythropoietin prodhuar në veshkat dhe shërben për të rregulluar sintezën e qelizave të kuqe të gjakut - eritrociteve. Qelizat e kuqe të gjakut bartin oksigjen detyrues dhe nga mushkëritë në inde.

  Ushtrimi gjatë shtatzënisë çojë në graduale fiziologjik rritjen prodhimin e erythropoietin dhe të kuqe të gjakut qelizat në një grua shtatzënë. Megjithatë, filtrim përmes placentës, stimulon prodhimin eritropoietine e frutave të kuqe.

  Si rezultat i kushteve të përmirësuara për shpërndarjen e oksigjenit në placentë nga Nënës dhe kushtet e automjetit nga placenta te indeve fetale. Megjithatë, efektet kryesore pozitive të aktivitetit fizik zbatohen nënën të fetusit gjatë punës.

  Ne e dimë se dhimbjet e lindjes - një kontraktimet e mitrës të fuqishme. Gjatë kontraktimet janë anijet e mitrës ushqyerit placentën, i ngjeshur reduktohet shtresa e muskujve të mitrës. Prandaj, në luftën që zgjat rreth një minutë, ofrimit të oksigjenit të fetusit pothuajse tërësisht ndalesa. Në kulmin e përleshjeve fisnore Aktivitetet e ndjekin njëri-tjetrin me një periudhë prej rreth pesë minuta.

  Kjo do të thotë se gjatë këtyre 5 minuta kur mitra është e qetë, qelizat e kuqe të gjakut fetale duhet të ushqehen oksigjen të mjaftueshëm për të fetusit me sukses lëvizi betejën e ardhshme dhe hypoxia saj shoqërues.

  Është e qartë se qelizat e gjakut më shumë të kuqe në të fetusit është, më shumë oksigjen ato mund të lidhen, dhe fryti më i suksesshëm do të përballojë hypoxia.

  Kjo është konfirmuar nga konsiderata teorike lindjes në grup mjaft përfaqësuese të grave që të angazhuar rregullisht në ushtrimin nga 15 javë të shtatzënisë. Në çdo rast, në lindjen e fëmijës në këto gra nuk ishte e regjistruar hypoxia fetusit dhe treguesit e karakterizojnë përmbajtjen e qelizave të kuqe të gjakut në këta fëmijë ishin më të larta.


  Koncepti i ushtrimit aerobic

  Aktiviteti Aerobic do të thotë se furnizimi me energji në retractor duhet të përdoret vetëm aerobic (me të mjaftueshme oksigjen) shtigjeve të zbërthimit të glukozës dhe prodhimin e ATP (substrate universal të energjisë). Në stresit të tepërt dhe hipoksi (si rezultat i rritjes) muskujve mund të lidheni ashtuquajturën anaerobe (pa oksigjen) mënyrë.

  Megjithatë, në procesin e dekompozimit të glukozës në muskuj do të jetë i prodhuar oksidohet produkte të ndërmjetme të tilla si acidi laktik. Ajo ka treguar se performanca e anaerobe shoqëruar nga shumë më tepër se aerobic switching furnizimit me gjak në drejtim të muskujve që punojnë dhe potencialisht mund të ketë një efekt negativ në fluksit të gjakut në placentë dhe fetusit.

  Një masë e tërthortë e kryerjes së një pune të tillë mund të jenë dhimbje të muskujve ditën tjetër, si rezultat i stimulimit të receptorëve dhimbje acidit laktik.

  Kështu, dozim dhe përshtatur për çdo ushtrim tremujor është duke u bërë një mjet efektiv për parandalimin patologjinë obstetrik dhe përgatitje për lindjen e fëmijës.

  Disa gra, megjithatë, në mënyrë dramatike reduktimin e aktivitetit fizik gjatë shtatzënisë. Çfarë efekte janë të mundshme në këtë rast?

  Gjatë shtatzënisë - një compression sindromi i Cava inferior vena dhe pasojat e saj. Duhet theksuar se ushtrimi aktiv stimulon diuresis (prodhimin e urinës). Prandaj, gratë që merren me ushtrime të tilla të mos kërcënojë mbajtjen e ujit në trup, që do të thotë se ata mund dhe duhet të pini të paktën 2 litra lëng në ditë.

  Ata që nuk e ushtrojnë, shpesh të prirur për edemë.

  Por qëllimi kryesor i trajnimit - procesi i lindjes. Lindja e fëmijës - një punë e rëndë fizike për 12-15 orë pa gjumë dhe në mes të ekspozimit intensiv dhimbje. Gratë patrajnuar shpesh janë të paaftë për të kryer me sukses fazën e dytë të punës dhe të shtyjë në mënyrë efektive. Në thelb lindjes së fëmijës - është konkurrenca përgjegjës, të cilat ajo i përgatit fizikisht gjatë shtatzënisë, dhe çmim - lindja e një fëmije të shëndetshëm.

  Efektet pozitive të ushtrimit:

 • stimulimi i rritjes së placentës
 • parandalimi i Gestozë
 • parandalimi i edemë
 • parandalimi i vonuar rritjes fetale
 • parandalimi i hypoxia fetusit gjatë punës
 • Aktiviteti fizik do të shmangë:

 • Sindromi compression i Cava inferior vena
 • ënjtje gjatë shtatzënisë
 • dobësia e aktivitetit të punës
 • Informacion nga artikullin "Ushtrimi gjatë shtatzënisë"