Mësimet Matematikë për ato pak


 • Mësimet e para në matematikë
 • Çfarë seriatsiya

 • Mësimet e para në matematikë

  Mund të angazhohen në matematikë nga vjetor ose dyvjeçar
  toddler? Duke kërkuar për këtë! Për fat të keq, të gjitha të bëra zhvillim ndërtuar në fillim
  ajo është të mësuarit e hershëm dhe llogarinë e shkrim-leximit. Kjo vetëm është i kundërindikuar
  për këto foshnje, truri i tyre është fiziologjikisht nuk i përgatitur për të tilla
  manipulim. Por ka një tjetër math.

  Kur ne flasim për
  matematikë për fëmijët, ne do të thotë njohje të shpejtë me kokë
  konceptet logjike: një dhe shumë, më shumë ose më pak, më lart-poshtë
  dhe kaq shumë. Është e qartë se këto koncepte janë të dobishme jo vetëm për zhvillimin
  Të menduarit matematik.

  Ata në përgjithësi të ndihmojë për strukturën
  informacion të akumuluar, por ky fëmijë merr kohë. Pra,
  Ju lutemi të marrë kohën tuaj!

  Disa edukatorë insistojnë se
  Klasat e logjikës (si, në të vërtetë, shkenca të tjera për fëmijët) kanë
  mbajti një vend të veçantë në një kohë të veçantë, i caktuar posaçërisht
  "Mësimet". Ndoshta për preschoolers moshuar që janë duke u përgatitur për e tyre
  Takimi i parë me shkollën, është e vërtetë: një vend të veçantë dhe koha
  lejojnë për të akorduar në një humor të punës, vijnë. Por kur është fjala për
  Tot nga një deri në tre vjet, unë insistoj se "mësime"
  nuk lejohet. Të gjitha informatat në lidhje logjike botë pajisjes,


  Marrëdhëniet e shkakut dhe pasojës mund të mësojnë fjalë për fjalë "ndërmjet
  biznes në lëvizje. "


  Parimi i zhvillimit të materialit duhet të jetë
  në vijim: së pari, të kundërta koncepte (një - shumë të lartë - i ulët
  i madh - i vogël), dhe pastaj e konsiderojnë më në detaje çfarë
  "Lindja" mësojnë për të krahasuar numrin, lartësi, dhe madhësia.

  Mos harroni se si në karikaturë e mrekullueshme të një majmun, elefant dhe elefant boa pyet miqtë e saj:

  - Sa arra ju duhet të merrni një bandë?

  (B
  kllapa vini re se elefant, ndër të tjera, ngre vjetër
  Problemi filozofik, i formuluar për herë të parë në greqisht e lashtë
  filozof Zeno - sasia e kohës shkon në cilësinë dhe

  një kokërr e rërës nga ana e tij "jo-tog" në "grumbull").

  Por ne nuk bëjmë
  do të gërmoj nëpër libra në empirizmit filozofik. Është e rëndësishme tani për të mësuar
  koncepti i "një" dhe "shumë." Në fakt, këto gjëra gjithmonë të shëndosha në
  gjuha jonë, dhe fëmija tashmë ka një ide të përafërt rreth tyre. Mbetur
  vetëm gjatë lojës për të theksuar se "lexuar" një libër një kukull dhe ulet në divan shumë kukulla. Në garazh është një makinë, dhe shkon në rrugë një shumë të makinave.

  Kur këto koncepte janë kuptuar mirë fëmijën, ju mund të shkoni në përkufizimin e "disa." Dy ose tre artikuj - disa.

  Ju lutem
  vini re se fjalët tuaja duhet të shoqërohet me veprimet e

  Objekte të vërteta dhe jo fotot. Mos u shqetësoni, do të pasonte
  kohët kur fëmija juaj dhe imazhi në mënyrë të qartë tregojnë ku një
  kokrra të kuqe, ku shumë dhe ku - disa. Por ndërsa foto për të - it
  vetëm një simbol. Merren me ta shumë më të vështirë se sa e vërtetë
  objekte që ju mund të vini deri.


  Fëmijët janë zakonisht shumë të zhvilluar ndjenjën e drejtësisë. Në të dhe luajnë.
  Treat kukulla ëmbëlsira. Gjithkush e mjaftueshme? Ajo rezulton se sa më shumë pies,
  sa kukulla! A pak louder Thuaj "sa më shumë", duke theksuar atë
  intonacion shprehje. Options, siç e dini, mund të jetë
  pafundësisht shumë, proteina mund të shpërndajë zaychatam arra - karrota

  (Dietik nëse ju vetëm në këtë kohë karrota të pastër për supë, ose
  gdhendur nga brumë kripë dhe bojë uji opake pikturuar), e njëjta makinë
  vënë në garazh, e ndërtuar nga blloqe.

  Por gjëja! Në disa karrota pikë ishte më pak se lepujt. Dhe ëmbëlsira, anasjelltas, ishin të panevojshme, kështu që ata janë më shumë se kukulla.


  ata prindër që mendojnë se është shumë e lehtë për të raportuar se
  këto puzzles janë edhe në tekstet e matematikës për klasën e parë.
  Ne jemi në asnjë mënyrë vendosur veten detyrë është për të kaluar një shkollë
  program në fëmijërinë e tenderit, por tani ne do të dëshironim të përshkruajë
  konceptet bazë logjike me të cilën fëmija si rritje e tij deri

  do të takohen më thellë.

  Psikologët kanë zbuluar se
  përcaktohet numri i artikujve në pesë ne mund "me sy" nuk është
  listë; kjo aftësi si një "ndërtuar" në trurin tonë. Ne përdorim
  kjo aftësi trup vet. Ne do të maniak
  ngulm numëroj çdo gjë që vjen në të gjithë ne nga krahu, dhe një
  Vini re se në pjatë janë tre mollë, ju dhe unë kam dy këmbët dhe dy armë, cat si katër putrat. Në pesë salla janë disi atlete:
  dy, dy dhe një baba nënës dochkynoy (i dytë, ndoshta në kafshë
  vendosur edhe një herë jashtë për të udhëtuar). Në të vërtetë, shpenzim dhe shpikur
  në mënyrë që të mos përsëriten: kërpudhat, kërpudhat dhe kërpudhat, dhe vetëm thonë "Tre kërpudhat."

  Në një moment ai do të emërojë fëmijën e subjekteve.

  Sidomos në qoftë se ju kërkoni atë sa ëmbëlsirat për të dhënë atë: një, dy, apo katër përnjëherë.

  Sa
  shpikur lojëra të shumta didaktike në mënyrë që të "gjetur
  shumë "," të bëjë një palë "," të vini analogji "! Çfarë ka vetëm nuk është:
  pastaj zogjtë e gjirafat, sheshet midis grupeve, lule misri ndër
  cacti.

  Por, kur fëmija fillon të zgjidhur një letër dy-vjeçare
  kartë me kafshë të panjohur, diçka që është
  panatyrshme.

  Në lidhje me këtë, unë me të vërtetë më pëlqen ideja
  Mësuesit Waldorf klasifikojnë objekte, si të thuash, në
  Kuptim të përbashkët.

  Kur të gjithë lodra fëmija hedhur në një
  kuti (madje transparent), nuk është një ndjenjë e kaosit. Është më mirë nëse
  lodra do të jepet një kabinet të veçantë ose raft librash, dhe për çdo
  Toy - kuti e saj apo shportë. Ku është më e lehtë për të kube dyqan? Në
  aspektet e tyre të nivelit të mund të vihet me kujdes në një kuti. Ka
  shko një tjetër material druri të ndërtimit.


  Por
  shporta të ndryshme të predha, kone, gështenja ... Ju nuk e bëri edhe
  shpjegojë për fëmijë, jo me zë të lartë të deklarojë: "Ky këtu është vetëm
  enët, dhe këtu - vetëm gurë! ". Vetëm për një ditë pas lojës
  me fëmijën vë thesare tuaj.

  Dhe ai me siguri njoftim
  që përplasem aksidentalisht ra në shportën e predhave, janë ekstra. Dhe ai e vënë atë ku ju doni, nuk këmbën zapihnet nën shtrat.


  ky klasifikime lloj ndjenjë të thellë praktike, duke pasur parasysh
  dhomë mënyrë është komod dhe në kohën e duhur mund të jetë gjithmonë
  Gjej pikërisht ajo që ju duhet.

  Ecje
  me një fëmijë në rrugë, duke bërë punët e shtëpisë, duke luajtur normal
  komplot-role-duke luajtur lojra, i kushtoj vëmendje të subjekteve shenjat crumbs.
  Kjo shtëpi është e lartë, dhe ai - i ulët. Kjo rrugë është e gjerë, shih: bar do të
  vendoset mami Dasha dhe topi, dhe pastaj të ngushtë file, vetëm mund vetëm
  kalojë.

  Sillni ju lutem një kukull të madhe. Jo, është i vogël, por ne
  është një nevojë e madhe, ajo është kukull-nënë.

  Ajo është në këto situata të përditshme fëmija mëson për të krahasuar madhësinë dhe formën e objekteve.

  Dhe
  përrallë e tre arinjve krijuar çiltër për këtë! Vetëm të paguajnë
  vëmendje në një pikë të rëndësishme: nuk hyjnë në të njëjtën kohë tre koncepte -
  të mëdha, të mesme dhe të vogla. Së pari duhet të ketë vetëm dy artikuj për
  Krahasimi - i madh dhe i vogël. Vetëm atëherë tregoni fëmijës tuaj që
  është gjithashtu një zgjidhje e ndërmjetme, jo të mëdha dhe jo të vogla, dhe
  mesatare. Nëse ideja e TOT tuaj do të bien në shije, në dimensione
  Ju mund të shpërndajnë ndonjë gjë.

  Kush tha se ju duhet
  kufizuar në pllaka, lugë, karrige dhe ahur? Le të
  Bears duket pillows ndryshme madhësia, batanije, libra, kapele, etj


  Çfarë seriatsiya

  Seriatsiya - kjo është një tjetër operacion logjik. Ajo konsiston në faktin se
  shpërndajnë objekte nga madhësia, nga më i vogël për të më e madhe. Përvoja e parë
  fëmija seryatsyy është marrë me shpërndarjen ndërmjet familjes Bear
  shumë sende shtëpiake.

  Pas kësaj detyrë mund të jetë
  disi e komplikuar. Për seryatsyy janë kukulla të mëdha. Në
  duke filluar vetëm të hapur kukull më të madh dhe të tregojnë fëmijën e saj
  sekret. Kjo pikë mund të jetë shumë i lumtur, sepse në çdo matroshtsi

  qëndron një surprizë të re! Kur të gjithë pupae druri njohur me
  baby, të përpiqet për të ndërtuar në rritjen e tyre. Konsideroni se si ata
  shikoni, vini re se kukulla mbi ose nën e tyre
  motrat. Dhe ata mund të luajnë fshehur dhe të kërkojë! Jepni fëmijën tuaj mundësi për
  shumë të verifikojë se Matryoshka mund të fshehin brenda tyre
  motra, e cila - jo.

  Më pas, fëmija do të ndërtojë vetë kukulla për rritje.

  Shikoni
  nëse ndërtohet një numër shumë të lehtë. Për ta bërë këtë përsëri
  Mblidhni të gjitha kukulla në ana e tij. Nëse disa nuk përshtaten në e saj
  motër më të vjetër, atëherë një gabim ka ndodhur.

  Le të provoni përsëri? Gjatë
  kjo lojë është e trajnuar sy, aftësive motorike gjobë, zhvillim
  menduarit hapësinor.

  Për kukulla të madhësive të ndryshme, mund,
  si për arinjtë, vini shami (mirë, në qoftë se ata janë të t
  Qasja matreshkinoy për veshje, kjo nuk është vetëm Arsimi
  shije artistike, por një tjetër operacion logjikë). Është e mundur
  për t'u dhënë atyre shkopinj, feta ose kube të madhësive të ndryshme (madje
  Fëmija vendos vetëm ajo që duket si: copa e sapun për të larë
  Duart, shënuesit ose bojë).

  Atëherë ne mund të zgjedhin madhësi të ndryshme për motrat përgatitura lara-lara jorgan me pëlhurë.

  Besoj
  i thjeshtë i tillë në shikim të parë, do të thotë zhvillimin e aftësive për fëmijën

  shumë! Psikolog i famshëm francez Jean Piaget besonte se
  Niveli i klasifikimit dhe seryatsyy - një tregues kyç
  zhvillimi intelektual.

  Informacion nga artikullin "Matematika për ato pak."